Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Απολαυστικός Τ. Θεοδωρόπουλος για Γιάνη και Yanni


Ο Γιάνης και ο Yanni
Τάκης Θεοδωρόπουλος
Oταν είσαι τέλειος, οφείλεις να μην κάνεις εκπτώσεις στην τελειότητά σου. Δεν αρκεί να ξέρεις εσύ και μόνον εσύ τη λύση στο οικονομικό πρόβλημα της Ευρώπης.
Δεν φτάνει να καλλιεργείς τους κοιλιακούς σου και να περιφέρεσαι ανάμεσα σε διάφορους γραβατωμένους με τη στολή της προσεγμένης ανεμελιάς. Πρέπει και το σπίτι σου να έχει θέα στην Ακρόπολη -σαν τα φοιτητικά διαμερίσματα στα ελληνικά σίριαλ- και ανά πάσα στιγμή να είσαι έτοιμος να εκδηλώσεις την τρυφερότητά σου στη γυναίκα σου. Πρέπει να ξέρεις να τρως, κάτι ελαφρύ για μεσημέρι, ψάρι κατά προτίμηση ψητό, προς Θεού όχι λουκάνικα, κορεσμένα έλαια και λοιπές χοληστερίνες. Κι αν δεν παίζεις βιολί, ας παίζεις τουλάχιστον πιάνο, και να φωτογραφίζεσαι διαβάζοντας το δικό σου βιβλίο. Εκείνο πάντως που πρέπει να θυμόμαστε είναι ποια εικόνα διατηρούν οι ελίτ του τόπου τούτου για τον εαυτό τους και πώς ξέρουν να προβάλλουν την τελειότητά τους και να υπενθυμίζουν πως όχι μόνον είναι σοφές, αλλά ξέρουν και να ζουν. Θα μου πείτε, τι περίμενα; Να φωτογραφηθεί ο κ. Βαρουφάκης στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος με την τοπική του ΣΥΡΙΖΑ; Οχι βέβαια, απλώς αναρωτιέμαι ποιο θα είναι το επόμενο βήμα μετά τη φωτογράφιση του ζεύγους της εθνικής μας οικονομίας για το Paris Match; Ποιος άλλος τρόπος τού μένει για να δείξει στον λαό του πως ξεχωρίζει από όλους τους υπόλοιπους γύρω του, πως υπερέχει εφ’ όλης της ύλης εν πάση περιπτώσει.
Οι αρχαίοι ημών μιλούσαν για ύβριν, που εμείς την είπαμε ναρκισσισμό για να την εκδημοκρατίσουμε. Εξάλλου οι ελίτ της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας ποτέ δεν διεκδίκησαν περγαμηνές σεμνότητας. Μάλλον γιατί περνούσαν όλους τους άλλους για λούμπεν ανθρωπάκια που αν δεν τους τρίψουν στο πρόσωπο την υπεροχή τους, φοβούνται πως δεν θα την πάρουν είδηση. Στη χώρα όπου ό,τι λάμπει είναι χρυσός, ακόμη και οι δημοκρατικά εκλεγμένοι ήρωες πρέπει να λάμπουν. Ενα είναι το βέβαιο. Μετά τη φωτογράφιση με θέα την Ακρόπολη και τα ψαράκια, αποκλείεται να μπερδέψει κανείς τον κ. Γιάνη με τον άλλον Yanni, ο ένας μείον ένα -νι, ο άλλος μείον ένα -s. Διότι και ο μεν και ο δε μπορεί να παίζουν πιάνο, ο άλλος όμως ήταν παντρεμένος με τη Λίντα Εβανς, την πρωταγωνίστρια της «Δυναστείας» που ο μακαρίτης Κώστας Ταχτσής αποκαλούσε «εξημερωμένο Βίκινγκ». Εκτός του ότι ο Yanni τρέφει μύστακα καλαματιανό, δεν έχει και ιδέα από οικονομικά. Αφήστε που μου φαίνεται και λίγο αφελής, σε αντίθεση με τον δικό μας. Οπότε μην ανησυχείτε. Από όπου κι αν τους πιάσεις, ο δικός μας είναι καλύτερος.