Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Η φρεσκάδα της εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ και ο αναγκαίος αέρας αλλαγής στη ΝΔ


Από τον Ηλία Δημητρέλλο 
Την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν σε μία σύσκεψη για επαγγελματικούς λόγους. Πολύς ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί στο στρογγυλό τραπέζι. Δίπλα μου, κάθισε ένας νεαρός σχετικά, τον οποίο πρώτη φορά έβλεπα.
Θεώρησα ότι ήταν σύμβουλος του Υπουργού και συστηθήκαμε. Βγαίνοντας από τη σύσκεψη, ρώτησα τους παρευρισκόμενους ποιος ήταν. Μου απάντησαν ότι ήταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκλεγμένος στην επαρχία.
Χάρηκα, μα και στεναχωρήθηκα συνάμα.
Ένας νέος άνθρωπος, άγνωστος ενδεχομένως εκτός του νομού του, βουλευτής δε, αφού οι πολίτες του τόπου του τον τίμησαν, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξο ότι η νέα γενιά αναλαμβάνει ρόλους και ευθύνες.
Αποτελεί κεντρική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως του Αλέξη Τσίπρα να εμπιστευθεί νέους ανθρώπους. Μια ματιά στο επιτελείο του αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Συνομήλικοι του Πρωθυπουργού, σαραντάρηδες, αλλά και μικρότερης ηλικίας, δίνουν το στίγμα της αλλαγής, της φρεσκάδας, του καινούριου στην πολιτική ζωή. Ο Πρωθυπουργός όχι μόνο τους έχει επιλέξει, αλλά τους στηρίζει, παρά τις επιθέσεις εναντίον τους. Γνωρίζει προφανώς πολύ καλά, ότι τα νέα αυτά πρόσωπα, ως άφθαρτα που είναι, του προσδίδουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των γηρασμένων πολιτικών αντιπάλων του, ενώ από την άλλη, του παρέχουν άνεση χρόνου και ασυλίας σε τυχόν σφάλματα που θα συμβούν αναπόφευκτα. Η κοινή γνώμη ευκόλως θα συγχωρέσει την απειρία στα νέα στελέχη, αντιθέτως δε, θα οργιστεί από την ανικανότητα και την αναποτελεσματικότητα των παρηκμασμένων στελεχών του χθες.  
Η αντιδιαστολή με τα τεκταινόμενα στη ΝΔ προκαλεί θλίψη. Η επετηρίδα που έχει επιβάλει η παλαιοκομματική νομενκλατούρα, έχει ως αποτέλεσμα τα νέα και άφθαρτα πρόσωπα να αναζητούνται σε εκπομπές της Νικολούλη. Μια ματιά στα βουλευτικά έδρανα και στις κομματικά όργανα αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Τα ίδια στελέχη κυριαρχούν επί δεκαετίες. Η δε μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών νεαρής (για τα δεδομένα της ΝΔ…) ηλικίας είναι είτε γόνοι, είτε προερχόμενοι από τον χώρο του θεάματος ή του αθλητισμού. Ακόμη και όταν κάποιοι ξεχωρίσουν, το κομματικό κατεστημένο καιροφυλακτεί για να τους αδειάσει και να τους χρεώσει στην πρώτη αποτυχία.  
Όσο η παράταξη της κεντροδεξιάς λειτουργεί κατά τρόπο αριστοκρατικό, με στεγανά και αποκλεισμούς, μην τολμώντας να ανοιχθεί στην κοινωνία, θα αποκλείονται ετσιθελικά οι νέες ιδέες και οι νέοι άνθρωποι. Θα αποκλείονται δηλαδή οι προϋποθέσεις και τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να εκφράσουν την κοινωνία και τις ανάγκες της, δίδοντας όραμα και ελπίδα στον Έλληνα.
Χρειάζεται, ή καλύτερα μάλλον, απαιτείται να ανοίξουν τα «παράθυρα» στη ΝΔ και εισέλθει επιτέλους νέος αέρας αλλαγής. Σε όλους τους ορόφους.