Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Άρθρο για το ανάχωμα στο φαινόμενο Podemos


Ανάχωμα στο φαινόμενο Podemos
ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΜΠΕΡΣΗ
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Το σοσιαλιστικό κόμμα της Ισπανίας, το PSOE, ανησυχεί σφόδρα μετά τα αποτελέσματα της πιο σοβαρής ισπανικής δημοσκόπησης, που εμφανίζουν τον παραδοσιακό σοσιαλιστικό πυλώνα του ισπανικού δικομματισμού να έχει υποχωρήσει πίσω από το Podemos, ένα κόμμα που πρόσφατα γιόρτασε την πρώτη επέτειο από την ίδρυσή του.
Αν εδραιωθεί στο εκλογικό σώμα η πεποίθηση ότι εκείνος που μπορεί να επιφέρει το βαρύ πλήγμα στη συντηρητική κυβέρνηση Ραχόι είναι ο σύμμαχος του Αλέξη Τσίπρα, Πάμπλο Ιγκλέσιας, τότε η καταβαράθρωση των σοσιαλιστών θα επιταχυνθεί.
Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου κοινωνικών ερευνών CIS είναι συντηρητική σε σχέση με άλλες, που εμφανίζουν το Podemos ήδη στην κορυφή. Ομως, η μέτρηση προδίδει τη δυναμική του Podemos, καθώς το κόμμα φαίνεται ότι δεν έχει φθάσει ακόμη στην «οροφή» της εκλογικής του επιρροής, έχοντας κερδίσει δύο μονάδες από την αντίστοιχη μέτρηση του ινστιτούτου CIS τον Οκτώβριο και εννέα μονάδες από τη μέτρηση του Ιουλίου.
Η σφυγμομέτρηση διενεργήθηκε πριν από την ώθηση που έλαβε το Podemos από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και πριν από τη διαδήλωση πολλών δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που οργάνωσε το κόμμα, ως επίδειξη δύναμης, το περασμένο Σάββατο στην Πουέρτα ντελ Σολ της Μαδρίτης.
Ισχυροί επιχειρηματικοί κύκλοι της Ισπανίας πιέζουν το PSOE να συμμαχήσει με το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Ραχόι, ως ανάχωμα στην έλευση των «λαϊκιστών», αλλά έως τώρα ο ηγέτης του PSOE, Πέδρο Σάντσεθ, αρνείται φοβούμενος ότι μ’ αυτό τον τρόπο η παρακμή του κόμματός του θα είναι ακόμη πιο γρήγορη.
Η αίσθηση ότι αυτή η γενιά είναι η πρώτη που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη είναι διαδεδομένη στην Ισπανία, παρόλο που οι υπηρεσίες προς τους πολίτες δεν κατέρρευσαν στον βαθμό που αυτό συνέβη στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η οικονομία βρίσκεται σε φάση επέκτασης, όμως το 40% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζουν την οικονομική κατάσταση «κακή», και αυτοί είναι οι αισιόδοξοι, αφού άλλο ένα 36% την χαρακτηρίζει «πολύ κακή». Η ανεργία αποτελεί την κύρια ανησυχία για το 80% των ερωτηθέντων.
Δύο τάσεις
«Οι τάσεις που γίνονται εμφανείς είναι δύο: πρώτον, η εναλλακτική στο Λαϊκό Κόμμα είναι το Podemos και δεύτερον, το πολιτικό σύστημα θα αλλάξει όψη». Αυτό ήταν το συμπέρασμα της Καρολίνα Μπεσκάνσα, πολιτικής αναλύτριας και μέλους του ηγετικού πυρήνα του Podemos. «Είναι προφανές ότι οι εκστρατείες του φόβου και της λάσπης στρέφονται ενάντια σε αυτούς που τις διεξάγουν».
Το εύρος της υποστήριξης των πολιτών της Ισπανίας προς την πολιτική αλλαγή θα καταμετρηθεί τον ερχόμενο μήνα στις εκλογές της πολυπληθούς αυτόνομης περιοχής της Ανδαλουσίας, τον Μάιο στις δημοτικές εκλογές σε ολόκληρη την επικράτεια, τον Σεπτέμβριο στις περιφερειακές εκλογές της Καταλωνίας και τέλος, τον Νοέμβριο στις πιο ενδιαφέρουσες βουλευτικές εκλογές της ισπανικής μεταπολίτευσης.
Η πορεία προς ένα τριπολικό σύστημα, όπου κανένα από τα τρία κόμματα δεν κατορθώνει να συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία κλονίζει ήδη εκ βάθρων το πολιτικό σκηνικό. Στη διόλου αμελητέα περίπτωση πρωτιάς του Podemos, οι επιτελείς του έχουν κάνει σαφές ότι θα επιδιώξουν να αναλάβουν τη διακυβέρνηση, έστω και όχι με τους συμμάχους που θα προτιμούσαν, προκειμένου να κάνουν πράξη το πρόγραμμά τους. Οσο νωρίς κι αν είναι, έχει διαφανεί ότι από το ιταλικό μοντέλο Γκρίλο («δεν συμπράττουμε με κανέναν»), το Podemos θα προτιμήσει το ελληνικό μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν ήρθαμε απλά για να παρατηρούμε» έχει ξεκαθαρίσει από τις αρχές δημιουργίας του κόμματος ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.
Η έκβαση των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης για αναδιαπραγμάτευση των σκληρών όρων που συνοδεύουν το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να επιδράσει στις εκλογικές προοπτικές του Podemos, είτε βάζοντας στον πάγο το σύνθημα Syriza-Podemos-Venceremos!, είτε απογειώνοντάς το.