Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Άρθρο ότι μεγαλώνει το χάσμα στην ανάπτυξη μεταξύ Γερμανίας - Γαλλίας


Μεγαλώνει το χάσμα στην ανάπτυξη μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗΣ
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Η απρόσμενη ενίσχυση της ανάπτυξης στη Γερμανία οδήγησε σε εξίσου απρόσμενη επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 0,3% και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη στη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου του 2014, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.
Ωστόσο, η ανάπτυξη της Γερμανίας δεν ισούται με την ανάπτυξη ολόκληρης της Ευρωζώνης, αφού παρατηρήθηκε επιβράδυνση της ούτως ή άλλως αναιμικής ανάπτυξης στη Γαλλία, ενώ η ιταλική οικονομία παρέμεινε κολλημένη στην ύφεση και τη στασιμότητα για 14ο συνεχόμενο τρίμηνο.
Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης κατά 0,3% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2014 μπορεί να ενθουσίασε τις αγορές την Παρασκευή, αλλά μάλλον θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια ευχάριστη έκπληξη σε σχέση με την ενδεχόμενη επιστροφή σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης που φοβόντουσαν το φθινόπωρο πολλοί αναλυτές. Σε ετήσια βάση η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε το τέταρτο τρίμηνο κατά 0,9% (και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ενωση κατά 1,3%).
Πρόκειται για ικανοποιητική επίδοση; Σε καμία περίπτωση. Συγκριτικά η αμερικανική οικονομία, για παράδειγμα, αναπτύχθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2014 (σε ετήσια βάση) κατά 2,5%. Υπό αυτό το πρίσμα η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας κατά 0,7% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,6% σε ετήσια βάση δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως θαύμα, αλλά απλώς ως πολύ καλή σε σχέση με εταίρους που παραμένουν κολλημένοι στην οικονομική στασιμότητα αν όχι στην ύφεση. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης εξακολουθούσε να είναι κατά 1,9% μικρότερο απ’ ό,τι ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2008, δηλαδή προτού αρχίσει η επιβράδυνση και στη συνέχεια η ύφεση που προκάλεσε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Για τη Γερμανία το 2014 έκλεισε συνολικά αρκετά καλά, αφού η ανάπτυξη έφτασε το 1,6%, επίδοση που δεν κατάφερε να ακολουθήσει ούτε από απόσταση άλλη μεγάλη οικονομία της Ευρωζώνης. Για την ακρίβεια το χάσμα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας φαίνεται να μεγεθύνεται αντί να κλείνει. Η γαλλική οικονομία, η δεύτερη μεγαλύτερη της Ευρωζώνης, ενισχύθηκε μόλις κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2014, γεγονός που σημαίνει ότι ολόκληρη τη χρονιά η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,4%. Οσο δηλαδή και το 2013. Και αν η γαλλική οικονομία έχει παραμείνει ουσιαστικά στάσιμη από την κρίση και μετά, η κατάσταση στην Ιταλία είναι πολύ χειρότερη. Η ιταλική οικονομία παρέμεινε στάσιμη στο τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο οπότε και είχε συρρικνωθεί κατά 0,1%. Σε ετήσια βάση η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο.
Συνολικά το 2014 ήταν μια ακόμη χρονιά ύφεσης για την Ιταλία, η τρίτη συνεχόμενη. Το ιταλικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,4% το προηγούμενο έτος, γεγονός που σημαίνει τρία συνεχόμενα χρόνια ύφεσης. Αντιθέτως, πολύ καλύτερη ήταν η πορεία της ισπανικής οικονομίας, πάντοτε για τα δεδομένα της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση πριν από δύο εβδομάδες η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,7% στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, επίδοση που είναι από τις καλύτερες στην Ευρωζώνη. Μάλιστα, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών κ. Λουίς ντε Γκίντος έκανε λόγο για αναθεώρηση της πρόβλεψης για το 2015 στο 3%. Η μεγαλύτερη ύφεση σε τριμηνιαία βάση καταγράφεται στα τέλη του 2014 στην Κύπρο όπου το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,7%. Ακολουθεί η Φινλανδία όπου το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% μεταξύ τρίτου και τετάρτου τριμήνου του 2014.
Και στην Ελλάδα καταγράφεται επιστροφή στην αρνητική ανάπτυξη στο τέλος του 2014 με την οικονομία να συρρικνώνεται κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση. Σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2013 η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,7% στο τελευταίο τρίμηνο του 2014. Ολόκληρο το έτος η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,8%, δηλαδή λίγο καλύτερα από την πρόβλεψη για ανάπτυξη κατά 0,6%. Ηταν η πρώτη χρονιά με ανάπτυξη έπειτα από έξι συναπτά χρόνια ύφεσης.
Τα χρέη σε δολάρια, τα επιτόκια και η Fed
Οταν οι υπουργοί Οικονομικών του G20 παρότρυναν αυτήν την εβδομάδα την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να «περιορίσει την αρνητική επίδραση» από την προοπτική αύξησης των επιτοκίων, αναφέρθηκαν σε ένα συγκεκριμένο ποσό: 9 τρισ. δολάρια. Αυτό είναι το ποσό που χρωστούν σε δολάρια όλοι οι δανειολήπτες, εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού κλάδου, εκτός συνόρων ΗΠΑ. Είναι μια αύξηση 50% από το 2008, όταν είχε κλιμακωθεί η χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. Εάν η Fed αυξήσει το βασικό επιτόκιο, όπως έχει προβλεφθεί ότι θα πράξει το 2015 για πρώτη φορά από το 2006, τότε εταιρείες και χώρες θα επωμισθούν υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης στο χρέος τους, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ήδη αποδυναμωμένη ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία. Το χρέος σε δολάρια εκτός των ΗΠΑ είναι μόνον μια διάσταση των αλυσιδωτών αντιδράσεων που θα προκληθούν στην παγκόσμια οικονομία από την αύξηση των επιτοκίων της Fed. Από την αγορά κατοικίας του Καναδά και του Χονγκ Κονγκ μέχρι τις κεφαλαιακές ροές εντός και εκτός της Κίνας και της Τουρκίας, το ερώτημα δεν είναι εάν θα υπάρξουν επιπτώσεις, αλλά πόσο μεγάλες θα είναι αυτές.


(Στην φωτογραφία : H Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος αγκαλιάζονται μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων στο Μινσκ για την εκεχειρία στην Ουκρανία. Η αβρότητα, πάντως, μεταξύ των δύο ηγετών δεν αρκεί για να γεφυρώσει τις τεράστιες διαφορές που εμφανίζουν η Γερμανία και η Γαλλία σε ό,τι αφορά τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης)