Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Άρθρο του Αλ. Παπαχελά ότι ο πόλεμος θα είναι σκληρός για την κυβέρνηση


Ο πόλεμος θα είναι σκληρός
Αλέξης Παπαχελάς 
Πολλή συζήτηση έχει γίνει για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής στη χώρα. Από τους περίφημους «νταβατζήδες» του Κώστα Καραμανλή φτάσαμε στο email Βαρουφάκη. Οποιος το διαβάσει προσεκτικά αντιλαμβάνεται πως ένα μεγάλο κομμάτι του νέου προγράμματος αφορά αυτό ακριβώς το ζήτημα. Είναι, άλλωστε, κοινό μυστικό πως ένας λόγος που η τρόικα τράβηξε το χαλί το περασμένο φθινόπωρο είναι επειδή πίστευε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν τολμούσε να τα βάλει με τα «συμφέροντα». Η ρητορεία του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα συνέπιπτε σε μεγάλο βαθμό με τις διαπιστώσεις των δανειστών.
Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι πράγματι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσαν να τα βγάλουν πέρα με τους μικρούς και μεγάλους «νταβατζήδες» που λυμαίνονται ορισμένους κρίσιμους κλάδους της οικονομίας και ειδικά εκείνους που έχουν σχέση με το κράτος. Θα μπορέσει η σημερινή κυβέρνηση; Ο νυν υπουργός Οικονομικών έχει μια σχετική εμμονή με το θέμα και θεωρεί ότι η ανάπτυξη της χώρας περιορίζεται λόγω των πυλώνων διαπλοκής και διαφθοράς. Ακόμη και αν υπάρχει όμως η πολιτική βούληση, η μάχη αυτή δεν κερδίζεται εύκολα. Πρώτα απ’ όλα ένας πρωθυπουργός είναι εξαιρετικά ανίσχυρος, όσο παράδοξο και αν ακούγεται. Για να τα βάλεις με τα «συμφέροντα» έχεις ανάγκη θεσμών που δουλεύουν έγκαιρα και αποτελεσματικά, όπως σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, από τη Δικαιοσύνη μέχρι τις ελεγκτικές αρχές. Αφήστε που είναι και μια μοναχική μάχη. Οποιος πρωθυπουργός θελήσει να τα βάλει με τα «συμφέροντα», με εκείνους δηλαδή που απομυζούν με διάφορους τρόπους την υπόλοιπη κοινωνία, θα βρεθεί απέναντι σε ένα πολύ σκληρό μέτωπο που δεν αστειεύεται.
Ο κ. Τσίπρας θα έχει ουσιαστικά να δώσει μάχη με δύο διαφορετικές ομάδες. Ναι υπάρχουν οι ρομαντικοί που ήθελαν τη ρήξη με την Ευρωζώνη, γιατί πιστεύουν ότι είναι θεμιτό η Ελλάδα να ακολουθήσει ένα μη ευρωπαϊκό ή λατινοαμερικανικό μοντέλο ανάπτυξης. Αυτοί θα κάνουν πόλεμο στον κ. Τσίπρα γιατί τους πρόδωσε. Υπάρχουν όμως και οι κυνικοί που κρύφτηκαν πίσω από τον ιερό αντιμνημονιακό αγώνα μόνο και μόνο επειδή φοβήθηκαν ότι θα τους στερούσε τα προνόμια και την προστασία που τους επέτρεψε να πλουτίσουν σε αδικαιολόγητο βαθμό και χωρίς συνεισφορά στην παραγωγή. Τι ήθελαν; Είτε να μείνει η χώρα στο ευρώ αλλά εκείνοι να λειτουργούν σε περιβάλλον δραχμής, χωρίς έλεγχο δηλαδή, είτε να πάμε στη δραχμή για να είναι προύχοντες σε μια μπανανία ευκαιρίας. Αν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης εννοούν όσα αναφέρονται στο email του τελευταίου ο πόλεμος θα είναι σκληρός. Τα λεφτά και τα περιθώρια κέρδους είναι μεγάλα...