Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Άρθρο για τα αστρονομικά ποσά το 2014 για μεταγραφές στο ποδόσφαιρο


Αστρονομικά ποσά το 2014 για μεταγραφές
ΘΑΝΟΣ ΜΠΛΟΥΝΑΣ
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Η αύξηση των εσόδων των ισχυρών κλαμπ του ποδοσφαίρου που οφείλεται στα εμπορικά και στα τηλεοπτικά δικαιώματα, όπως καταγράφεται στην έκθεση της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Deloitte (βλ. «Κ» 1/2/2015) οδήγησε σε ρεκόρ χρημάτων που δαπανήθηκαν για μεταγραφές το 2014.
Σύμφωνα με την τέταρτη ετήσια έκθεση της FIFA που αφορά την «παγκόσμια μεταγραφική αγορά» το 2014, το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε για μεταγραφές επαγγελματιών ποδοσφαιριστών παγκοσμίως είναι 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αυτό συνιστά αύξηση της τάξης του 2,1% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό του 2013.
Στην ίδια έκθεση πέρα από την αύξηση στο συνολικό δαπανηθέν ποσό καταγράφεται αύξηση της τάξης του 2,9% και στον αριθμό των μεταγραφών. Σε απόλυτους αριθμούς οι διεθνείς μεταγραφές από 12.718 που ήταν το 2013 έφτασαν τις 13.090 το 2014.
Στην ίδια έκθεση περιλαμβάνονται ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την εικόνα και τη δυναμική που καταδεικνύουν συγκεκριμένες χώρες στη παγκοσμιοποιημένη ποδοσφαιρική αγορά.
Η Βραζιλία ήταν η πιο δραστήρια χώρα στις μεταγραφές, ενώ οι Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές είναι αυτοί που μεταγράφηκαν τις περισσότερες φορές. Από τον Ιανουάριο του 2011 έως τον Ιούνιο του 2014 έγιναν 5.003 διεθνείς μεταγραφές στις οποίες συμμετείχαν βραζιλιάνικα κλαμπ. Τα έσοδά τους από την πώληση ποδοσφαιριστών ή οποιαδήποτε άλλη μορφή παραχώρησης ανήλθαν στα 579 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλη χώρα.
Στο ίδιο διάστημα μεταγράφηκαν 5.526 Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του συγκεκριμένου αριθμού, πρέπει να επισημανθεί ότι είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού μεταγραφών ποδοσφαιριστών «ομοειδούς» εθνικότητας που είναι οι Αργεντινοί με 2.632 μεταγραφές στο ίδιο διάστημα. Η Πορτογαλία με 805 μεταγραφές αποτελεί την κυριότερη πύλη εισόδου των Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών στην Ευρώπη.
Οσον αφορά την Ευρώπη, οι πέντε χώρες με τη μεγαλύτερη μεταγραφική δραστηριότητα είναι η Ισπανία, η Αγγλία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία. Το σύνολο των ποσών που δαπάνησαν αυτές οι χώρες το καλοκαίρι του 2014 είναι 1,36 δισ. δολάρια και ισούται με το αντίστοιχο του 2013.
Η Αγγλία και η Ισπανία είναι οι πιο δραστήριες χώρες από το «γκρουπ των πέντε», αφού τα χρήματα που δαπάνησαν το καλοκαίρι του 2014 για μεταγραφές, αντιστοιχούν στο 73% του συνόλου των χρημάτων που δαπάνησαν και οι πέντε χώρες μαζί.
Η Ισπανία είναι η χώρα της οποίας τα έξοδα για μεταγραφές την ίδια περίοδο ήταν 3,5 φορές υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη. Συγκεκριμένα το 2014 δαπανήθηκαν 491 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το 2013 δαπανήθηκαν 139 εκατομμύρια δολάρια.
Αντιθέτως, η μεταγραφική δραστηριότητα των ομάδων της Ιταλίας και της Γαλλίας μειώνεται χρόνο με τον χρόνο και εκτιμάται πως η μείωση φτάνει στα επίπεδα του 64% κατά μέσο όρο και για τις δύο.
Τρίβουν τα χέρια τους οι μάνατζερ
Στο θέμα των μεταγραφών αλλά και τις ευρωστίας των συλλόγων υπάρχει μια ιδιότυπη κόντρα ανάμεσα στην Αγγλία και στην Ισπανία. Η Αγγλία σε επίπεδο Πρέμιερ Λιγκ είναι το πιο πλούσιο πρωτάθλημα στον κόσμο, ενώ η Ισπανία έχει δύο ομάδες (Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα) στην πρώτη τετράδα της λίστας των οικονομικά ισχυρών.
Ως προς τις θερινές μεταγραφές, του 2014 οι αγγλικές ομάδες ξόδεψαν 507 εκατομμύρια δολάρια (έναντι 455 το ’13) που είναι το μεγαλύτερο ποσό παγκοσμίως, ενώ η Ισπανία είναι στη 2η θέση με 491 εκατ. δολ., αλλά με τη μεγαλύτερη αύξηση δαπανών σε σχέση με το καλοκαίρι του ’13 (139 εκατ.).
Αύξηση 8,2% υπάρχει στα έσοδα που είχαν από τη μεταγραφική δραστηριότητα οι διαμεσολαβητές μεταγραφών, περισσότερο γνωστοί ως «μάνατζερ». Τα έσοδά τους το 2014 ήταν 236 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το 2013 ήταν 218 εκατομμύρια δολάρια.
Οσον αφορά την ηλικία των ποδοσφαιριστών που μεταγράφονται, ο μέσος όρος τους είναι 25 έτη και έξι μήνες. Η χώρα στην οποία υπάρχει ο μεγαλύτερος μέσος όρος ποδοσφαιριστών που αποκτώνται (28 έτη και δέκα μήνες), είναι η Ινδία.
Την 1η Σεπτεμβρίου 2014, τελευταία ημέρα των μεταγραφών, υπήρξε η μεγαλύτερη δραστηριότητα αφού έγιναν 397 μεταγραφές.
«Οι μεταγραφές ποδοσφαιριστών είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Οι ομάδες στέλνουν σκάουτερ σε κάθε γωνιά του πλανήτη για να ανακαλύψουν τα αστέρια του αύριο» αναφέρεται στην έκθεση του αρμόδιου τμήματος της FIFA που άρχισε από το 2010 να συλλέγει στοιχεία με στόχο την καταγραφή της παγκόσμιας αγοράς μεταγραφών και τη δημιουργία ενός χρήσιμου εργαλείου στρατηγικής και επιλογής για τα κλαμπ.
Η έκθεση θεωρεί ότι στην αύξηση του μεταγραφικού παζαριού το 2014 έπαιξε ρόλο η τέλεση του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Οι Εθνικές ομάδες που έφτασαν στην προημιτελική φάση αύξησαν, σε σχέση με το 2013, κατά 18% τις μεταγραφές ποδοσφαιριστών που προέρχονταν ως προς την εθνικότητα από αυτές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από το Μουντιάλ ο αριθμός των μεταγραφών ήταν μειωμένος κατά 36% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ μετά το Μουντιάλ αυξήθηκε κατά 27%, πάντα σε σύγκριση με το 2013.

(Στην φωτογραφία : H γερμανική Βόλφσμπουργκ επαναπάτρισε τον Αντρέ Σίρλε από την Τσέλσι έναντι 29,2 εκατ. ευρώ)