Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα (Vol. 3) ή γιατί το κούρεμα καταθέσεων είναι "ante portas"


Από τον Σεμνό & Ταπεινό
Σε συνέντευξή του ο Πρόεδρος o Alexis o Tsipras έ στον Γιώργο Αυτιά στον ΣΚΑΪ. Ερωτηθείς εάν οι πολίτες πρέπει να πληρώσουν τις τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2014, δήλωσε ευθαρσώς (και ορθώς) ότι αυτές πρέπει να πληρωθούν γιατί είναι βεβαιωμένες οφειλές.
Δεσμεύτηκε, όμως, ότι το 2015 δεν θα επιβληθεί ΕΝΦΙΑ, καθώς αυτός θα αντικατασταθεί από νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), ο οποίος, κατά τον Alexis, θα έχει και υψηλό αφορολόγητο.
Στην επόμενη – εύλογη – ερώτηση, ποιό θα είναι το ύψος του αφορολόγητου και ποιά θεωρείται, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ως μεγάλη ακίνητη περιουσία, η απάντηση ήταν «άρες μάρες κουκουνάρες». Είπε, λοιπόν, ο Alexis (που, κατά τα λοιπά, είναι έτοιμος να κυβερνήσει) ότι οι σημερινές αντικειμενικές αξίες των ακινήτων δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματική εμπορική τους αξία, οπότε πρέπει πρώτα να επαναπροσδιοριστούν προς τα κάτω οι αντικειμενικές και μετά να επιβληθεί ο νέος φόρος.
Ωστόσο, ο Alexis ξέρει πολύ καλά, άλλως οφείλει να γνωρίζει, ότι η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών (η οποία ενέχει πολλαπλές παρενέργειες για την οικονομία) δεν γίνεται αυτομάτως με το πάτημα ενός κουμπιού. Αντιθέτως, είναι μια διαδικασία που μπορεί να τραβήξει αρκετούς μήνες, έως και χρόνο.
Μετά, δε, τον καθορισμό των νέων αντικειμενικών τιμών, θα πρέπει να ψηφιστεί και ο σχετικός νόμος για την επιβολή του ΦΜΑΠ.
Είναι πλέον ή βέβαιον, ότι ο νέος αυτός φόρος είναι αδύνατον να βεβαιωθεί, πόσω μάλλον να εισπραχθεί εντός του 2015.
Πώς, λοιπόν, θα καλύψει το κενό που θα προκύψει από τη μη είσπραξη του φόρου επί των ακινήτων για το 2015, το οποίο κενό για μεν την κυβέρνηση ανέρχεται στα 2,4 δισ. ευρώ για δε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 1,5 δισ.ευρώ;
Συνεπώς, η πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε θα πρέπει να λάβει άμεσα νέου τύπου οριζόντια εισπρακτικά μέτρα, πράγμα πρακτικώς αδύνατον και πολιτικώς δύσκολο ή αλλιώς να προβεί σε ΚΟΥΡΕΜΑ των καταθέσεων, κατά το πρόσφατο παράδειγμα της Κύπρου.
Ήδη, τα μεγάλα εισοδήματα και, κατ’ επέκταση οι μεγαλοκαταθέτες έχουν ευθέως και αμέσως στοχοποιηθεί από τους παλαιομαρξιστές του ΣΥΡΙΖΑ και τα παπαγαλάκια τους. Οπότε, είναι το «καλύτερο» και «προσφορότερο» για τον ΣΥΡΙΖΑ μέτρο, καθώς θα δημιουργήσει τον λεγόμενο κοινωνικό αυτοματισμό των μη εχόντων κατά των κατεχόντων, ώστε θα περάσει «αβρόχοις ποσί».
Τόσο απλά....
Υ.Γ. Όσοι έχετε καταθέσεις στο εξωτερικό μην ανησυχείτε. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείεται να λάβει ένα τέτοιο μέτρο, ακόμη και αν ήταν εφικτό τεχνικώς και νομικώς. Θα ξεσηκώνονταν τα μεγαλοστελέχη του που διατηρούν λογαριασμούς σε όλες τις τράπεζες του κόσμου...
Σεμνός & Ταπεινός