Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ προ των πυλών της εξουσίας


Από τον Μυστήριο
Ακούγοντας τον κ. Σαμαρά να δηλώνει αισιόδοξος για την έκβαση των εκλογών, στο μυαλό μου ασυνείδητα έρχεται η θύμηση ότι αντίστοιχη «αισιοδοξία» διακατείχε τον κ. Μητσοτάκη πριν τις εκλογές του 1993, αλλά και τον Κώστα Καραμανλή το 2009. Με τα γνωστά αποτελέσματα και για τους δύο, αλλά και για τη ΝΔ…
Με την διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει σταθερά στις +3,5 μονάδες σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η επόμενη εβδομάδα θα είναι η τελευταία ευκαιρία της ΝΔ για να μετατρέψει τις εκλογές σε ντέρμπι.
Τις τελευταίες ημέρες η ΝΔ έχει επενδύσει σε μεταγραφές εξαιρετικά αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Πραγματικά αδυνατώ να αντιληφθώ σε πραγματικούς αριθμούς ψήφων και όχι στο φαντασιακό, ποια είναι η επιρροή και η εισφορά του κ. Οικονόμου στους κεντρώους και αριστερόστροφους ψηφοφόρους, ούτως ώστε να συμμετάσχει σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Αν αυτή την εβδομάδα που έρχεται, η ΝΔ δεν μαζέψει την διαφορά, το πιο πιθανό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τον αέρα της νίκης θα κερδίσει και τους αναποφάσιστους της τελευταίας στιγμής, μια και έχει αποδειχθεί ότι στο τέλος ο εν δυνάμει νικητής καρπώνεται τη μερίδα του λέοντος των αναποφάσιστων. Προσωπική μου άποψη είναι ότι πολύ δύσκολα θα ανατραπεί η κατάσταση υπέρ της ΝΔ.
Βλέποντας όμως και ακούγοντας και τα υπόλοιπα προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ, είναι ξεκάθαρο ότι πρώτιστη έννοια τους είναι η πολιτική τους επιβίωση, αφού σε περίπτωση ήττας θα γίνει η σφαγή του Δράμαλη. Από τους 129 που εξέλεξε η ΝΔ το 2012, ζήτημα είναι αν θα παραμείνουν στην επόμενη βουλή οι 60, αφού σίγουρα θα εκλεγούν και κάποιοι – ελάχιστοι – νέοι (αυτοί δηλαδή που έχουν ως μόνο τους προσόν το …βαρύ σαν ιστορία επώνυμό τους). Όσοι εκ των προβεβλημένων καταφέρουν και διασωθούν, την επόμενη εκλογών θα ασχοληθούν με την «επόμενη» ημέρα της ΝΔ…
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πετύχει το θεωρούμενο ως μειονέκτημά του να μετατραπεί σε πλεονέκτημα. Η πλειοψηφία που θα τον ψηφίσει, δεν φοβάται πια ότι θα προβεί σε ακραίες μονομερείς ενέργειες που θα θέσουν σε κίνδυνο τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη, καθώς πιστεύει ακράδαντα ότι στα δύσκολα θα ενεργήσει μία άνευ προηγουμένου μεγαλοπρεπή κυβίστηση. Έτσι δεν φοβίζει η ανάληψη της εξουσίας από την Αριστερά, αφού άπαντες έχουν προεξοφλήσει ότι δεν εννοεί αυτά που εξαγγέλλει. Ψηφίζουν δε ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως με τιμωρητική διάθεση των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Άλλωστε, ενέργειες του κ. Τσίπρα, όπως το πέταγμα του περιστεριού στα Θεοφάνεια, μπορεί να κρίθηκαν ευλόγως ως γραφικές, δεν ήταν όμως ανόητες ή άστοχες. Εντάσσονταν στη λογική του καθησυχασμού του συντηρητικού κοινού. Η μετακίνηση αρκετά σημαντικού ποσοστού ψηφοφόρων της ΝΔ προς ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει την ορθότητα και αποτελεσματικότητα της εν λόγω κίνησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως ο επικεφαλής του είναι πολύ κοντά να πετύχουν κάτι που προ τριών μόλις ετών φάνταζε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Την ανάληψη της εξουσίας από ένα κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αν μη τι άλλο θα πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός για την χώρα. Εκείνο που μένει να αποδειχθεί είναι αν θα είναι και προς όφελος της χώρας…
Τα Σέβη μου
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ