Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει την ολική επικράτηση: Αυτοδυναμία ή νέες εκλογές


Από το Μυστήριο
Λίγα μόνο 24ωρα πριν τις εκλογές, το αποτέλεσμα έχει πια κριθεί. Απομένει μόνο να μάθουμε ποια θα είναι η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχει την αυτοδυναμία.
Όπως είχαμε από την 9 Ιανουαρίου επισημάνει («Ο ΣΥΡΙΖΑ προ των πυλών της εξουσίας»,
http://ed-mysterious.blogspot.gr/2015/01/blog-post_57.html), αν η ΝΔ μάζευε την διαφορά σε απόσταση βολής μέχρι το προηγούμενο ΣΚ, τότε η διαφορά θα εκτοξευόταν κατά τις τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές λόγω της παράστασης νίκης που θα επηρέαζε τη στάση των αναποφάσιστων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν θα είναι ο μεγάλος νικητής εκλογών. Με την διαφορά να είναι πάνω από 4%, ενδεχομένως δε, να φθάσει και στα επίπεδα του 7-8%.
Το σημαντικό είναι αν θα καταστεί και αυτοδύναμος. Ουδείς σήμερα μπορεί να το προεξοφλήσει. Σίγουρα πάντως, ακόμη και αν έχει την πλειοψηφία στην Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει κυβερνητική συνεργασία από το ΚΚΕ για το αριστερό θεαθήναι. Μια και δεν θα έχει καμία δικαιολογία για να μην εφαρμόσει το πρόγραμμα του, στην περίπτωση αυτή εντός των ασφυκτικών χρονικών πλαισίων διαπραγμάτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να σκάσει η βόμβα της αδυναμίας πληρωμών στα χέρια του, πριν καλά-καλά αναλάβει την εξουσία, δεδομένου ότι δεν μπορεί να φανεί υποχωρητικός από την πρώτη στιγμή ενώπιον των απαιτήσεων των δανειστών.
Το αδιέξοδο θα οξυνθεί, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διαθέτει τους 151 βουλευτές. Σε αυτήν την περίπτωση θεωρώ ότι θα επιδιώξει νέες εκλογές. Ακόμη και αν στην επόμενη Βουλή είναι οι ΑΝ.ΕΛ. Παρακολουθώντας τις δηλώσεις τους και προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσω τις σκέψεις τους, φαίνεται ότι στο ΣΥΡΙΖΑ έχει επικρατήσει η λογική της ολικής επικράτησης δια της τελικής σύγκρουσης. Ωθώντας τα πράγματα στα άκρα, ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να εκβιάσει νέες εκλογές, θεωρώντας προφανώς ότι θα τις κερδίσει άνετα. Ισχυριζόμενος ότι δεν μπορεί αλλιώς να εφαρμόσει το πρόγραμμά του συνεργαζόμενος με κόμματα όπως το «Ποτάμι», το ΠΑΣΟΚ ή τους ΑΝ.ΕΛ., θα ζητήσει επιτακτικά από τους ψηφοφόρους να του δώσουν καθαρή εντολή αυτοδυναμίας. Για αυτό και θα επιλέξει την διενέργεια δεύτερων εκλογών. Είναι δε βέβαιο ότι η πίεση που θα ασκηθεί στα υπόλοιπα κόμματα, από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, θα τα εξαϋλώσει εκλογικά, και στις δεύτερες εκλογές ο δικομματισμός θα πετύχει ποσοστά που θα θυμίζουν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στις «καλές» τους ημέρες.
Στο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να κυβερνήσουν έχοντας την πλειοψηφία του λαού μαζί τους, καθώς γνωρίζουν λίαν καλώς ότι όσα διακηρύσσουν είναι εκτός τόπου και χρόνου και επί της ουσίας θα αυτοσχεδιάσουν και όπου βγει. Γνωρίζουν επίσης ότι ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να υποχωρήσουν στα θέλω του κ. Τσίπρα οι ισχυροί της Ευρώπης. Για αυτό λαϊκίζοντας, θα φανατίσουν το λαό ενόψει των κακουχιών που μετά βεβαιότητας θα ακολουθήσουν.
Για το καλό της Ελλάδος, ειλικρινά εύχομαι να δικαιωθούν όλοι όσοι πιστεύουν ακράδαντα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος θα ενεργήσει μέγιστη κυβίστηση, και ότι θα γλυτώσουμε τα χειρότερα. Ας ελπίσουμε, για το καλό όλων μας, ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς θα διαψεύσει τα προγνωστικά και θα πετύχει όσα ευαγγελίζεται.
Δεν τρέφω όμως φρούδες ελπίδες. Η συγκρουσιακή επιλογή του συνονθυλεύματος νεομαρξιστών και νεοπάσοκων θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη σταθερότητα της χώρας.
Την 26η Ιανουαρίου σε κάθε περίπτωση θα ξημερώσει μια νέα ημέρα για την Ελλάδα. Καλύτερη ή χειρότερη θα κριθεί, σίγουρα πάντως διαφορετική.
Είμαι ιδιαιτέρως απαισιόδοξος. Και όχι επειδή είμαι κι εγώ ένα ακόμη θύμα της κινδυνολογίας. Απλώς λαμβάνω υπ’ όψιν τα δεδομένα. Τα οποία δεδομένα δείχνουν ότι ακολουθούμε μακαρίως ανάλογη ρότα του Τιτανικού…
Τα Σέβη μου
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ