Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Η χαμένη ψήφος


Από το Μυστήριο
Λίγες ημέρες πριν την κάλπη οι δύο μονομάχοι της εξουσίας προσπαθούν να εξασφαλίσουν παντί τρόπω κάθε ψήφο στοχεύοντας σε δύο στόχους.
Αφενός μεν καταβάλουν την ύστατη προσπάθεια για να πείσουν τους αναποφάσιστους που σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις αγγίζουν το 10-15% του εκλογικού σώματος. Πάνω δηλαδή από 600.000 ψηφοφόρους. Σύμφωνα μάλιστα με τις μετρήσεις, το 21,5% είχαν ψηφίσει ΝΔ το 2012. Η κρίσιμη αυτή εκλογική μάζα θα δώσει τη νίκη σε ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ μεγάλο δε μέρος των αναποφάσιστων φαίνεται ότι θα αποφασίσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή τι θα ψηφίσει. Ακόμη και μέσα στο παραβάν.
Την ίδια στιγμή οι πιέσεις που ασκούνται, κυρίως από τη ΝΔ, στους ψηφοφόρους του «Ποταμιού», κυρίως, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, είναι τεράστιες, με αποτέλεσμα η συσπείρωση των δύο αυτών κομμάτων σε σχέση με όσους τα ψήφισαν στις ευρωεκλογές του Μαΐου, να εμφανίζεται ιδιαιτέρως χαμηλή, σε σχέση με τις λίγες ημέρες που έχουν μείνει πριν τις κάλπες.
Το ζήτημα που τίθεται ευθέως, τόσο στους ψηφοφόρους των δύο αυτών κομμάτων, όσο και στους εν δυνάμει ψηφοφόρους τους, είναι πια ακριβώς η χρησιμότητα της ψήφου υπέρ τους, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτο κόμμα. Δεδομένου μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει a priori αποκλείσει οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία με τα δύο αυτά κόμματα και έχει δεσμευθεί ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του, το οποίο ουδεμία σχέση ή στόχο έχει με τα εξαγγελλόμενα από τους κυρίους Θεοδωράκη και Βενιζέλο. Ακόμη όμως και αν τα δυο αυτά κόμματα συνεργαστούν και σχηματίσουν από κοινού κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ, το ειδικό βάρος της συμμετοχής τους στο κυβερνητικό σχήμα θα είναι ισχνό και ετεροβαρές. Με το ΣΥΡΙΖΑ να έχει κερδίσει το 33-35% και περί τους 145 βουλευτές, είναι ουτοπικός και ανεδαφικός ο ισχυρισμός ότι θα δεσμεύσει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα που μετά βίας έλαβε 5%.  Είναι προφανές ότι οι μετριοπαθείς, μα αδύναμες εκλογικά, φωνές των ανθρώπων του «Ποταμιού» δεν θα κατορθώσουν να επιβληθούν στις μαρξιστικές «μαγικές» λύσεις του 19ου αιώνα που πρεσβεύουν πλείστα όσα στελέχη των αριστερών συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ.
Το πιο πιθανό είναι να επαναληφθεί το σενάριο της κυβερνητικής συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ σε ακόμη πιο αποτυχημένη πια εφαρμογή.
Η αλήθεια είναι ότι ένα αρκετό σημαντικό κομμάτι των αναποφάσιστων της ΝΔ ψήφισαν το «Ποτάμι» στις ευρωεκλογές (σχεδόν το 1/5 των ψηφοφόρων του προέρχονται από τη ΝΔ). Είναι εκείνοι οι ψηφοφόροι που απηυδισμένοι από την ανεπάρκεια σημαντικού τμήματος του πολιτικού δυναμικού της ΝΔ, επέλεξαν έναν σχηματισμό που απευθύνεται στις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας. Προερχόμενοι από το φιλοευρωπαϊκό κεντροδεξιό και φιλελεύθερο χώρο, οι εν λόγω αυτή τη στιγμή είναι σε δίλημμα για την ορθότητα και χρησιμότητα της ψήφου στο «Ποτάμι», σε συνθήκες ακραίας σύγκρουσης των δύο αντίθετων πόλων. Διότι, κάθε ψήφος τους υπέρ του «Ποταμιού» επί της ουσίας πριμοδοτεί την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, μια και η ψήφος αυτή στερείται από τη ΝΔ, το μόνο κόμμα που είναι σε θέση να αποτρέψει την εν λόγω εξέλιξη.
Τίθεται ευλόγως το δίλημμα αυτό, όταν σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση κρίνεται μάλλον τελεσίδικα το μέλλον της Ελλάδος και των παιδιών μας και η συνέχεια της συμμετοχής της χώρας στην Ευρώπη. Πόσω μάλλον όταν ελλοχεύει ο κίνδυνος να υποστεί η Ελλάδα ανεπανόρθωτη καταστροφή και οπισθοδρόμηση δεκαετιών.
Λαμβανομένων αυτών υπ’ όψιν, η επιλογή φαντάζει πια μονόδρομος. Έστω και αν δεν γεμίζει πλήρως τα θέλω και το θυμικό μας.
Τα Σέβη μου
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ