Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Γιατί του Έλληνα καπνιστή ο τράχηλος, ζυγό δεν υπομένει


Από το Μυστήριο
Κατά την διάρκεια αυτών των μνημονιακών ετών ελήφθησαν και εφαρμόσθηκαν αναρίθμητα αντιλαϊκά μέτρα. Μισθοί και συντάξεις κόπηκαν, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες έχασαν την δουλειά τους, το βιοτικό επίπεδο των περισσοτέρων υπέστη καθίζηση.

Παρά τη σφοδρή αντίθεση του συνόλου σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας όλα τα μέτρα πέρασαν από την Βουλή και τελικώς υλοποιήθηκαν.
Όλα; Ε, όχι κι όλα. Ο αποκαλούμενος και ως αντικαπνιστικός νόμος ήταν ο μόνος νόμος τα χρόνια του Μνημονίου, που ενώ ψηφίστηκε μετά τυμπανοκρουσιών, ουδέποτε εφαρμόσθηκε. Τι και αν σύμπασες οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας κάθε φορά άμα τη ανάληψη των καθηκόντων τους δεσμεύονταν για την εφαρμογή του χάριν των καναλιών και των τηλεπαραθύρων, τι και αν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απέστειλε εγκύκλιο στους Εισαγγελείς Εφετών της χώρας με την οποία τους ζητούσε να επιβλέψουν την εφαρμογή του, οι Έλληνες θεριακλήδες τους έγραψαν όλους στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.
Ωσάν νέοι Τσε Γκεβάρες, οι Έλληνες καπνιστές σήκωσαν το λάβαρο της επανάστασης μη ανεχόμενοι την καταστρατήγηση του συνταγματικού «δικαιώματος» τους να καπνίζουν, όπου και όποτε τους καπνίσει. Και ουχί μόνο να αδιαφορούν για τα δικαιώματα των «άκαπνων», αλλά να δυσανασχετούν κιόλας αν τύχει και κάποιος – «ξενέρωτος» προφανώς – τους παρατηρήσει για την παρανομία τους.
Ως και αφίσες στις εισόδους των καφετεριών και των μπαρ είχαν αναρτηθεί που διατυμπάνιζαν το συνταγματικό «δικαίωμα» να επιτρέπεται το κάπνισμα παντού. Γιατί η επανάσταση θέλει οργάνωση. Καπνιστές γραφικότητες.
Από κοντά και οι επιχειρηματίες του χώρου. Μήπως και χάσουν κανένα πελατάκο. Στα παλαιά τους υποδήματα η υγεία των υπαλλήλων τους, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν επί ώρες σε ένα θάλαμο αερίων. Άλλωστε αν πάθουν τίποτε, θα πάρουν άλλους στην δούλεψή τους...
Προφανέστατα, όλος ο υπόλοιπος πολιτισμένος κόσμος που έχει απαγορέψει το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημοσίους χώρους είναι ηλίθιος και εμείς οι ξύπνιοι. Στο «ευρωπαϊκό Κάιρο» η κάθε αντικοινωνική συμπεριφορά επιτρέπεται, γιατί ως γνωστόν είμαστε ο «εξυπνότερος λαός του κόσμου» που «όταν οι άλλοι ήταν στα δέντρα, εμείς διαβάζαμε φιλοσοφία»...
Ποσώς τους ενδιαφέρει που όλοι όσοι δεν καπνίζουν ή έχουν μικρά παιδιά, έχουν επί της ουσίας εξοστρακιστεί από τους κλειστούς χώρους διασκέδασης το μισό σχεδόν χρόνο. Κάπως έτσι τα διάφορα malls γεμίζουν με γονείς με καρότσια και μικρά παιδιά με το που θα χαλάσει ο καιρός.
Κι όλα αυτά όταν υποτίθεται ότι οι Έλληνες είναι ένα «πολιτισμένο» έθνος, που απαιτεί σε κάθε ευκαιρία «να γίνουμε επιτέλους Ευρώπη»
Είναι βέβαια ένα θέμα, πόσο μας τιμά το γεγονός ότι η μόνη «επανάσταση» εναντίον κυβερνητικού μέτρου κατά την περίοδο του Μνημονίου, που στέφθηκε με επιτυχία, ήταν για την απαγόρευση του καπνίσματος στα cafe και τα bar. Η χώρα μπορεί να χρεοκόπησε, οι Έλληνες να φτώχυναν, η ανεργία να χτύπησε κόκκινο αλλά όλα κι όλα. Η κυβερνητική αυθαιρεσία δεν πέρασε. Ο «φασισμός» του Υπουργείου Υγείας κατατροπώθηκε. Οι θεριακλήδες μπορούν να ανάψουν το τσιγάρο τους οπουδήποτε, και ας πάνε οι όλοι οι άλλοι να κόψουν το λαιμό τους.
Γιατί το ντουμάνι από καπνό σε cafe 10 τ.μ. Γενάρη μήνα αποτελεί συνταγματικό «δικαίωμα».
Τα Σέβη μου
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ