Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Πολύ καλό άρθρο για τη διαχείριση της Αμφίπολης


Η διαχείριση της Αμφίπολης
Σταύρος Τζίμας
Οι αρχαιολόγοι  έκαναν τη δουλειά τους στην Αμφίπολη και μας χάρισαν έναν υπέροχο θησαυρό. Καθώς η ανασκαφή θα συνεχιστεί και στο υπόλοιπο κομμάτι του τεράστιου τύμβου, είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να έχουμε και άλλα, ενδεχομένως πιο λαμπερά ευρήματα.
Το ποιος είναι ο νεκρός, θα μας το πουν (;) οι γενετιστές, ίσως όμως και να μην το μάθουμε ποτέ. Ακόμη και αν δεν ταυτοποιηθεί ο σκελετός του νεκρού, από μόνο του το αποκαλυφθέν μνημείο με τις καρυάτιδες, τις Σφίγγες και το εκπληκτικό ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, είναι ένα εκθαμβωτικό πολιτιστικό κόσμημα που ακτινοβολεί ήδη σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Υπάρχει ένα ζήτημα, το πώς δηλαδή θα διαχειριστούμε αυτή την προίκα των προγόνων μας, που ήρθε στο φως. Επ’ αυτού επιχειρείται να δοθεί εθνοκεντρική χροιά στην ανασκαφή, που θέλει τα ευρήματα ως (μία ακόμη) περίτρανη απόδειξη της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Λες και το ’χουμε ανάγκη.
Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Ορφανός, χαρακτηριστικά, έσπευσε να διακηρύξει ότι με την ανακάλυψη «το στόμα των Σκοπιανών μπορεί να μην κλείσει ποτέ, αλλά η αλήθεια λάμπει από όλες τις πλευρές και ένα παραπάνω εδώ στην Αμφίπολη!». Από κοντά και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, που εξέλαβε τα ευρήματα ως «ένα μήνυμα προς αυτούς, τους ποικιλώνυμους, που θέλουν να παραχαράξουν την ιστορία του τόπου μας, την ελληνικότητα της Μακεδονίας».
Μέχρι και ο… διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη, κλήθηκε να σχολιάσει εάν ο σκελετός και ο τάφος στην Αμφίπολη ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις στη διένεξη με τα Σκόπια για το όνομα!
Στον αντίποδα, η αντίληψη που θέλει τον τάφο της Αμφίπολης κυρίως ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και επιμένει ότι μόνο ως τέτοιο θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο και θα μας ανεβάσει ακόμη πιο ψηλά στην ατζέντα της βιομηχανίας του τουρισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία και τη χώρα μας γενικότερα.
Αυτό το πνεύμα ήταν η προσέγγιση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα.
«Ας μην ξεχνάμε ότι η Αμφίπολη είναι ένα μνημείο και θα είναι ένα μνημείο με οικουμενική αξία», είπε.
Ολη η ανθρωπότητα ξέρει ότι στην Ελλάδα ανακαλύφθηκε ένας τεράστιος αρχαιολογικός θησαυρός, αμφιβάλλω όμως εάν απασχολεί κάποιο Γερμανό, Ρώσο, Σουηδό ή Αμερικανό, πλην ίσως κάποιων εξ ημών, αν (και) με αυτόν εμείς «κατατροπώσουμε» τους Σκοπιανούς. Ουδείς ξένος καίγεται να ταξιδέψει στην Ελλάδα για να επισκεφθεί έναν αρχαιολογικό χώρο επειδή αυτός αποδεικνύει το εθνικό μας δίκαιο έναντι των γειτόνων μας. Ας μην το κάψουμε, λοιπόν, μόνοι μας ως ισχυρό πολιτιστικό όπλο στην προώθηση της πολιτιστικής εικόνας της χώρας μας διεθνώς.