Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Πολύ καλό άρθρο για τον εθνικισμό στα βαλκανικά γήπεδα


Εθνικισμός στα γήπεδα
Σταύρος Τζίμας
Προτού καθίσει η εθνικιστική σκόνη που σήκωσαν τα όσα έγιναν στο Βελιγράδι στον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας, ήρθε η δολοφονία στην Κωνσταντινούπολη ενός Σέρβου φιλάθλου να σοκάρει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Οπως μεταδόθηκε, στη διάρκεια επεισοδίων στον αγώνα μπάσκετ μεταξύ των ομάδων Γαλατάσαραϊ και Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου, Τούρκοι χούλιγκαν μαχαίρωσαν τον 25χρονο Σέρβο Μάρκο Ιβκοβιτς, ο οποίος στην συνέχεια υπέκυψε. Πέρα από τον αποτροπιασμό που προκάλεσε η εν ψυχρώ δολοφονία ενός νέου και την απέχθεια για τη σαπίλα που κυριαρχεί στον επαγγελματικό αθλητισμό, τα όσα ακολούθησαν τον θανάσιμο τραυματισμό του Ιβκοβιτς, σε συνδυασμό με τα γεγονότα του Βελιγραδίου, χτύπησαν ένα ηχηρό καμπανάκι, αυτό της εισβολής του εθνικισμού στα γήπεδα.
Σε αντίθεση με την εθνικιστική ρητορική που τροφοδότησαν οι πολιτικές ηγεσίες Αλβανών και Σέρβων μετά τον επεισοδιακό αγώνα των αντιπροσωπευτικών τους συγκροτημάτων, στην περίπτωση της Κωνσταντινούπολης, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών ευτυχώς προσπάθησαν να κατευνάσουν τα πνεύματα αποφεύγοντας να δώσουν στο τραγικό γεγονός εθνοτικές διαστάσεις, που μάλλον δεν τις είχε. Στα Βαλκάνια, όμως, ως γνωστόν, σημασία δεν έχει ποια είναι η αλήθεια, αλλά τι πιστεύουν οι άνθρωποι ότι είναι αλήθεια, και εν προκειμένω εκείνο που διέτρεξε ευθύς αμέσως μετά τη δολοφονία του Ιβκοβιτς την κοινωνία στην πατρίδα του, ήταν όχι ότι ένας χούλιγκαν έσφαξε ένα παλικάρι εν ψυχρώ γιατί ήταν μπασκετικός του αντίπαλος, αλλά ένας Τούρκος δολοφόνησε ένα Σέρβο!
Ο «μαγικός αυλός» του εθνικοπατριωτισμού ήχησε στη Σερβία, αλλά και στην Τουρκία, με τα ΜΜΕ του Βελιγραδίου να μεταδίδουν ότι στην Κωνσταντινούπολη, εντός και εκτός γηπέδου, οι Τούρκοι κρατούσαν αλβανικές, βοσνιακές και κοσοβάρικες σημαίες ενώ ακούγονταν πυκνά συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Το Διαδίκτυο έχει πλημμυρίσει από εκκλήσεις να μεταβούν Σέρβοι στην Κωνσταντινούπολη στις 19 Δεκεμβρίου, οπότε θα διεξαχθεί ο αγώνας μπάσκετ μεταξύ της Γαλατάσαραϊ και του Ολυμπιακού, για να υπερασπιστούν μαζί με τους Ρώσους ομόθρησκους φιλάθλους της ΤΣΣΚΑ Μόσχας τους Ελληνες οπαδούς! Την ίδια στιγμή, φουντώνει στον κόσμο των χούλιγκαν στην Τουρκία η «εθνική αλληλεγγύη» μεταξύ των κατά τα άλλα μισητών μεταξύ τους εχθρών της Γαλατά, της Μπεσίκτας και της Φενέρμπαχτσε, που οργανώνονται για να αντιμετωπίσουν την «εισβολή των άπιστων», ορθοδόξων!
Δεν πρόκειται δυστυχώς για μεμονωμένα περιστατικά. Τα γεγονότα μεταξύ Ρουμάνων και Ούγγρων στο Βουκουρέστι είναι πρόσφατα. Το φίδι των εθνικισμών και των θρησκευτικών φανατισμών έχει τρυπώσει παντού στις εξέδρες των φανατικών χούλιγκαν και επωάζει τα δηλητηριώδη αυγά του. Οι γραμμές οπαδικής αντιπαράθεσης με εθνικοθρησκευτικά κριτήρια βαθαίνουν επικίνδυνα και αν δεν ληφθούν αυστηρά μέτρα, σε λίγο τα γήπεδα στην περιοχή μας –και όχι μόνο– θα «βράζουν» από εθνικιστικά και θρησκευτικά μίση. Οπως ακριβώς γινόταν και τις παραμονές του αιματοκυλίσματος στη Γιουγκοσλαβία.