Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Άρθρο για τις επαφές του ΣΥΡΙΖΑ στο «Σίτι»

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο «Σίτι»
Αθανάσιος Έλλις
Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θέλουν να αποτύχει μια κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν εξηγείται αλλιώς ο τρόπος που αντέδρασαν σε αυτονόητες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου του κόμματος όπως είναι οι επαφές με επενδυτικές τράπεζες και funds στο Λονδίνο.
Η πλήρης έλλειψη ιδεολογικής ευελιξίας και η προσκόλληση σε έναν επικίνδυνο απομονωτισμό δεν αποτελούν ούτε πατριωτική πράξη ούτε θα βοηθήσουν τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Αν δεν επενδύσουν στην Ελλάδα κάποιοι ξένοι και αν η παραγωγική πίτα δεν αυξηθεί, καμία κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες των ασθενέστερων, όσο κοινωνικά ευαίσθητη και αν είναι. Είναι τόσο απλό.
Οπως ορθά εξήγησε ο υπεύθυνος του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος το Σάββατο θα συμμετάσχει σε συνέδριο του Ινστιτούτου Levy στην Αθήνα, στόχος των επαφών που θα έχουν οι κ. Σταθάκης και Μηλιός τη Δευτέρα και την Τρίτη, στο «Σίτι», με περίπου είκοσι fund managers και τραπεζίτες, είναι «να έχουμε αδιαμεσολάβητες και όσο γίνεται αξιόπιστες σχέσεις με τους φορείς της παγκόσμιας οικονομίας και να ξέρουμε με ποιους διαφωνούμε και με ποιους μπορούμε να συμφωνήσουμε, υπό κάποιες προϋποθέσεις». Και διευκρίνισε: «Την ίδια στιγμή που πρέπει να μιλάμε με τον κόσμο που υποφέρει, πρέπει να μιλάμε και με φορείς που εκπροσωπούν και εκφράζουν την παγκόσμια αυτή οικονομία. Αυτοί οι θεσμοί είναι τα όργανα της Ε.Ε., το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, και είναι και δυνάμεις που χονδρικά λέγονται αγορές».
Τον Σεπτέμβριο, οι κ. Δραγασάκης και Σταθάκης συναντήθηκαν στη Γερμανία με το πρώην στέλεχος της ΕΚΤ και νυν υφ. Εργασίας της κυβέρνησης Μέρκελ, Γεργκ Ασμουσεν. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο κ. Σταθάκης συμμετείχε σε εκδήλωση της Merrill Lynch στην Ουάσιγκτον. Τεχνοκράτες διεθνών οργανισμών και στελέχη τραπεζών δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις μαξιμαλιστικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δηλώνουν έτοιμοι να διαχειρισθούν, έστω ως «σημείο εκκίνησης», την πιο ρεαλιστική και ευέλικτη εκδοχή που εκφράζει, π.χ., ο κ. Σταθάκης.
Η παρουσία των δυνάμει οικονομικών υπουργών σε διεθνή φόρα μόνο χρήσιμη μπορεί να αποβεί. Εχουν την ευκαιρία να εισπράξουν «αδιαμεσολάβητα» την πραγματική εικόνα και να επιχειρήσουν από την πλευρά τους να κατευνάσουν τις ανησυχίες των αγορών.
Αντί, λοιπόν, να κάνουν «σκέψεις» και να εξάγουν «συμπεράσματα», τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ καλό θα ήταν να αντιληφθούν πως οι επαφές του οικονομικού επιτελείου με τις αγορές και τους θεσμούς της παγκόσμιας οικονομίας δεν είναι «ξεπούλημα», αλλά αναγκαίες κινήσεις για το καλό της χώρας. Προφανώς, δεν συνάδουν με τη συχνά «πολεμική» δημόσια ρητορική του κόμματος, αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση.