Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Εξαιρετικό άρθρο του Πρ. Παπαηλιόπουλου για τον φασισμό των ολίγων


Ο φασισμός των ολίγων
Γράφει ο Πρόδρομος Παπαηλιόπουλος
(Πηγή : http://ellnews.com/)
H εικόνα λίγο πολύ γνωστή… Βουλευτές, όχι για πρώτη φορά, να βρίσκονται εμπροσθοφυλακή σε ομάδα φοιτητών και να τους βοηθούν να μπουν στο χώρο του Πανεπιστημίου της Αθήνας.
Το πανό με μεγάλα γράμματα να γράφει «λευτεριά στο Πανεπιστήμιο»… Ο φύλακας του ιδρύματος να σηκώνει τα χέρια ψηλά και οι διαμαρτυρόμενοι να εισβάλλουν. Στο παρελθόν έχουμε δει, βέβαια, πρυτάνεις και καθηγητές να τρώνε και σφαλιάρες, από «φοιτητές» της μειοψηφίας καθώς ήθελαν να περνάει το πολιτικό εγώ τους, με αποτέλεσμα οι αληθινοί φοιτητές να χάνουν ολόκληρες εξεταστικές.
Ευτυχώς, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί και δεν είδαμε ανάλογες καταστάσεις αυτή τη φορά, στο ΕΚΠΑ. Το κλίμα έδειχνε πιο "πολιτισμένο".
Οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές πραγματοποίησαν προχθές συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του κεντρικού κτιρίου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση των πρυτανικών Αρχών, που πάρθηκε την περασμένη εβδομάδα, να απαγορευθεί η πρόσβαση σε όσους δεν είχαν εργασία και να κλειδώσουν τις πόρτες για να εμποδίσουν ομάδα φοιτητών να πραγματοποιήσει κατάληψη.
Ο Πρύτανης υποστηρίζει ότι με αυτές τις συνθήκες το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως πρέπει και τονίζει πως ο νόμος θα εφαρμοστεί. Ο κος Φορτσάκης μάλιστα, δήλωσε ότι τέτοιες συμπεριφορές μειώνουν την αξία του δημόσιου Πανεπιστημίου. Στο ζήτημα παρενέβη και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος που διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, για να εξακριβωθεί η αλήθεια των όσων καταγγέλθηκαν.
Οι φοιτητές από την πλευρά τους, προφανώς οι προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλαν τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών πως λειτουργεί σαν φερέφωνο της κυβέρνησης και μιλά σαν να είναι μέλος του γραφείου τύπου της ΝΔ!
Ο δε ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τη «βελούδινη εισβολή» με ανακοίνωση του.
«Δεν θα δεχτούμε μαθήματα συνταγματικής και δημοκρατικής συμπεριφοράς από τον κ. Φορτσάκη. Το ΕΚΠΑ δεν είναι η ΝΕΡΙΤ»
Μάλιστα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεανώ Φωτίου υπερασπίστηκε την στάση του κόμματός της, για να δεχθεί τα πυρά του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη:
«Η κυρία της παρέας, Θεανώ Φωτίου, όπως λέει το βιογραφικό της έχει και διεθνή εμπειρία σε Πανεπιστήμια. Σε Πανεπιστήμια που έχουν ομάδα φύλαξης, σε Πανεπιστήμια μάλιστα που πληρώνουν οι φοιτητές κλπ. Εκεί όμως δεν έκανε μαγκιές, ούτε καταλήψεις».
Όλα καλά έως εδώ και φυσικά είναι προφανές ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση εκμεταλλεύονται στο έπακρο την κόντρα. Προκύπτουν όμως και κάποια ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις. Το Πανεπιστήμιο είναι χώρος Παιδείας με την ευρύτερη έννοια, ή μήπως πρέπει να είναι ξέφραγο αμπέλι και μπορεί να μπαίνει ο καθένας μέσα ανεξέλεγκτα; Τι δουλειά είχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και άγνωστα άτομα να μπουν στο χώρο;
Ζήτησαν άδεια ή επιδίωξαν να συζητήσουν και να λύσουν το όποιο πρόβλημα υπάρχει με τον πρύτανη;
Τι σημαίνει «λευτεριά στο Πανεπιστήμιο»; Έχει φυλακισμένους; Ο πρύτανης του ιδρύματος, δεν τον ξέρω τον άνθρωπο τον έβλεπα κι εγώ όπως όλος ο κόσμος, να απευθύνει έκκληση σε διοικητικούς υπαλλήλους και φοιτητές να αποχωρήσουν από τους χώρους του Πανεπιστημίου.
Δεν ξέρω αν ο πρύτανης είναι αυστηρός ή όχι, το έργο του θα κριθεί στην πορεία, αλλά μήπως κάποτε πρέπει να αποφασίσουμε τι ιδρύματα θέλουμε; Ή επιθυμούμε να γυρίσουμε πίσω σε εποχές καταλήψεων επί μήνες από μικροομάδες αναρχοαυτόνομων αντιεξουσιαστών και δεν συμμαζεύεται; Ή μήπως θέλουμε εκπαιδευτικά ιδρύματα τύπου Πολυτεχνείου, όπου θα γίνονται διαλέξεις για την «αθώωση της τρομοκρατίας»; Και εντάξει Δημοκρατία έχουμε, όλες οι απόψεις είναι σεβαστές, αρκεί να μην φθάνουμε στα άκρα γιατί όλα έχουν και τα όρια τους!