Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Άρθρο του Σ. Καλεντερίδη για νέα Τουρκία, Ερντογάν-Νταβούτογλου και αποκεφαλιστές


Η νέα Τουρκία, το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου και οι αποκεφαλιστές
Του Σάββα Καλεντερίδη
(Πηγή : http://infognomonpolitics.blogspot.gr/)
Οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία οδηγούν αργά αλλά σταθερά στη Νέα Οθωμανία. Ο Ερντογάν έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν σκληρό μηχανισμό στελεχών που έχουν δυο κύρια χαρακτηριστικά:
Το ένα είναι ότι τα άτομα αυτά είναι νεαρά σε ηλικία, φιλόδοξα, προέρχονται από υποβαθμισμένα οικονομικά και κοινωνικά λαϊκά στρώματα και είναι σκληροί ισλαμιστές.
Το άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι τα άτομα αυτά, ακριβώς επειδή ανασύρθηκαν από την αφάνεια από τον ίδιο τον Ερντογάν -όπως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα- και επειδή η ισλαμική ηθική επικρατεί της κοινωνικής και της πολιτικής ηθικής, είναι αποφασισμένα να υπηρετήσουν τον νέο πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, υπερασπιζόμενοι με αυταπάρνηση τα «έργα» του ευεργέτη τους αλλά και της οικογένειάς του, που σε οικονομικό επίπεδο, σύμφωνα με υπολογισμούς, αγγίζουν, αν δεν το έχουν ξεπεράσει ήδη, τα δέκα δισεκατομμύρια δολάρια. Ποσό που σε συνδυασμό με την απολύτως προσωποπαγή και αυταρχική διαχείριση της εξουσίας, όπως ακριβώς επιβάλλει και το Κοράνι, μπορεί να φιμώσει το σύνολο των ΜΜΕ και να οδηγήσει στο πολιτικό περιθώριο τα ούτως ή άλλως φτωχά ιδεολογικά και αδύναμα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Όσον αφορά την ιδεολογική συγκρότηση του ίδιου του Ερντογάν, του υποτακτικού του Νταβούτογλου και των στενών συνεργατών του, όπως ο διοικητής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν και ο πρώην σύμβουλός του και νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιαλτζίν Άκντογαν, αυτή δεν απέχει και πολύ από την ιδεολογία των αποκεφαλιστών του Ισλαμικού Κράτους. Απλά, ο Ερντογάν και οι υποτακτικοί του δεν κρατούν τα γιαταγάνια και τα χαντζάρια των αποκεφαλισμών, τα οποία όμως φροντίζουν να στέλνουν και εξοπλίζουν μ’ αυτά τα στελέχη του Ισλαμικού Κράτους, που διαπράττουν την Γενοκτονία των Χριστιανών, των Γεζιντί, που κατοικούν στην περιοχή χιλιάδες χρόνια πριν την εμφάνιση του Ισλάμ στην περιοχή.
Να υπογραμμίσουμε ότι το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου υποστήριξε από την αρχή της επιχείρησης αποσταθεροποίησης της Συρίας την Αλ Νούσρα και την ομάδα των αποκεφαλιστών που εξελίχθηκε σε «κυβέρνηση» του Ισλαμικού Κράτους, με κάθε τρόπο. Από τα αεροδρόμια της Τουρκίας πέρασαν ουσιαστικά χωρίς έλεγχο χιλιάδες ισλαμιστές τρομοκράτες που προέρχονταν από διάφορες χώρες της Αφρικής και της Ευρώπης, οι οποίοι στη συνέχεια, αφού φιλοξενούνταν, αναλόγως του «βαθμού» τους, μέχρι και σε πεντάστερα ξενοδοχεία στην Κωνσταντινούπολη, μεταφέρονταν στην περιοχή της Αλεξανδρέττας και της Αντιόχειας, όπου ήταν η κεντρική βάση των αποκεφαλιστών.
Εκεί, αφού γινόταν η στρατολόγηση στις μονάδες των τζιχαντιστών, ακολουθούσε η διακίνησή τους από τα τουρκοσυριακά σύνορα στο εσωτερικό της Συρίας, όπου παρελάμβαναν εξοπλισμό που είχε αποσταλεί εκεί με τουρκικά φορτηγά, υπό την άμεση επίβλεψη των στελεχών της ΜΙΤ, που επέβαιναν σ’ αυτά.
Από τις σελίδες αυτής της εφημερίδας αποκαλύψαμε συγκεκριμένες επιχειρήσεις της ΜΙΤ, που μετέφεραν εξοπλισμό στους αποκεφαλιστές, επιχειρήσεις που αποπειράθηκε να αποκαλύψει και μέρος του τουρκικού κράτους που ελεγχόταν από τον ιμάμη Γκιουλέν, στελέχη του οποίου τώρα βρίσκονται στη φυλακή.
Κατά την ταπεινή μας άποψη, το Ισλαμικό Κράτος είναι γέννημα θρέμμα της Δύσης και συγκεκριμένα της Ουάσιγκτον, του Λονδίνου και των Παρισίων, και δημιουργήθηκε με την ενεργό ανάμειξη της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ για δυο λόγους.
Ο ένας είναι γεωπολιτικός, με στόχο να δημιουργηθεί ένας ενδιάμεσος χώρος, μια ιδιότυπη buffer zone, για να απομακρυνθεί το Ιράν και το σιιτικό Ιράκ από την αλαουιτική Συρία και την Χεζμπολλάχ του Λιβάνου
Ο άλλος σχετίζεται με την επιχείρηση που είναι σε εξέλιξη και έχει ως στόχο την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. Η επιχείρηση που είναι σε εξέλιξη στην Ουκρανία αλλά και οι πεισμώδεις προσπάθειες της Ουάσιγκτον για την ακύρωση του South Stream, θα περιορίσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Άρα, το κενό που θα δημιουργηθεί, πρέπει να καλυφθεί με το άφθονο φυσικό αέριο του Κατάρ, το οποίο θα μεταφερθεί με αγωγό που θα διέλθει από τη Σαουδική Αραβία, την επικράτεια του Ισλαμικού Κράτους και την Τουρκία.
Αν αυτά που αναφέρουμε στην παρούσα ανάλυση είναι ακριβή, τότε πρέπει να περιμένουμε πώς θα διαχειριστεί η Τουρκία των Ερντογάν-Νταβούτογλου το λεγόμενο ισλαμικό χαλιφάτο και τι σημαίνει αυτή η νέα κατάσταση για την Κύπρο και την Ελλάδα.
Αυτά στο άρθρο μας της Κυριακής.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "δημοκρατία"