Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Αποκαλυπτικό άρθρο ότι «έστηναν» και τα κόρνερ σε αγώνες Super League


«Εστηναν» τα... κόρνερ σε αγώνες Super League
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Τέσσερις ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε ομάδα της Α΄ Εθνικής φέρονται να συμμετέχουν σε κύκλωμα στημένων αγώνων για το πρωτάθλημα της Super League.
Στοιχεία για τη δράση τους προέκυψαν στο περιθώριο έρευνας της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής για υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων με βασικό κατηγορούμενο τον πρόεδρο της ΕΤΕΚΑ και της ΠΑΕ Ατρόμητος, Γιώργο Σπανό. Από τηλεφωνικές συνομιλίες που υπεκλάπησαν, προκύπτει ότι οι τέσσερις ποδοσφαιριστές επηρέαζαν επιμέρους «σημεία» των αγώνων της ομάδας τους, όπως για παράδειγμα τον αριθμό των κερδισμένων κόρνερ, αποκομίζοντας (μέσω νόμιμων στοιχηματικών εταιρειών) ποσά που έφταναν ακόμα και τις 30.000 ευρώ. Για την υπόθεση διετάχθη προκαταρκτική εξέταση που ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιουλίου.
Από την έκθεση απομαγνητοφώνησης προκύπτει για παράδειγμα ότι οι τέσσερις ποδοσφαιριστές διαμόρφωσαν τον τελικό αριθμό κόρνερ στην αναμέτρηση Ολυμπιακού - Πανιώνιου την 5η Φεβρουαρίου 2014 στο «Γ. Καραϊσκάκης» και κέρδισαν στοίχημα που τους απέφερε καθαρό κέρδος 19.100 ευρώ. Συμμετοχή στην υπόθεση αποδίδει η ΕΛ.ΑΣ. και σε δύο ιδιώτες, 28 και 48 ετών. Φέρονται να ειδοποιούνταν τηλεφωνικά από τους ποδοσφαιριστές για τα προκαθορισμένα «σημεία» των αναμετρήσεων και να κέρδιζαν σημαντικά ποσά στο διαδικτυακό στοίχημα. Ο 48χρονος είναι ιδιοκτήτης πρατηρίων υγρών καυσίμων και συγκαταλέγεται μεταξύ των κατηγορουμένων για την υπόθεση λαθρεμπορίας.
«Over 13»
Σε κατάθεσή του την 9η Μαΐου 26χρονος αστυνομικός της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής και μοναδικός μάρτυρας στην υπόθεση αναφέρει τα εξής: «Τις βραδινές ώρες της 4ης Φεβρουαρίου 2014, παραμονή του ποδοσφαιρικού αγώνα Ολυμπιακός - Πανιώνιος κι ενώ η αποστολή βρισκόταν σε ξενοδοχείο, ο 24χρονος ποδοσφαιριστής σε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες ενημερώνει τον 28χρονο ιδιώτη να στοιχηματίσει στο ειδικό σημείο “over 13” που σημαίνει σε αριθμό 13 κόρνερ και άνω που έχουν προκαθορίσει να σημειώσουν κατά τη διάρκεια του αγώνα, έχοντας προς τούτο την ευχέρεια ως αμυντικοί». Στη συνέχεια της κατάθεσής του ο αστυνομικός λέει ότι «πράγματι κατά τον συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό αγώνα, ο οποίος έληξε με νίκη του Ολυμπιακού, οι αμυντικοί του Πανιωνίου με την αγωνιστική τους συμπεριφορά σημείωσαν 13 κόρνερ συν τρία κόρνερ ακόμα ο Ολυμπιακός. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κερδηθεί το στοίχημα και να τους αποφέρει καθαρό κέρδος 19.100 ευρώ».
Από τις καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες προκύπτει ότι ο ποδοσφαιριστής θα εισέπραττε για την «επίδοσή» του 6.300 ευρώ και μικρότερα ποσά οι υπόλοιποι «μιλημένοι» ποδοσφαιριστές της ομάδας του. Σε συνομιλία του μάλιστα με τον 28χρονο ιδιώτη, ο οποίος φέρεται να διαδραματίζει ρόλο bookmaker, ο 24χρονος ακούγεται να λέει αναφερόμενος στους συμπαίκτες του: «κάνανε υπερπροσπάθεια, ήταν ωραίοι», ενώ μιλώντας και για το ενδεχόμενο «στησίματος» αγώνων στο μέλλον λέει συγκεκριμένα: «Εχουμε και άλλα τέτοια, θα ξαναγίνουν και άλλα τέτοια...». Στην κατάθεσή του ο νεαρός αστυνομικός της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής αναφέρει ακόμα ότι «σε κάθε αγωνιστική στοιχημάτιζαν ποσό περί τα 10.000 ευρώ, το οποίο πολλαπλασιαζόταν ανάλογα».
Από την έκθεση απομαγνητοφώνησης προκύπτει ακόμα ότι ο ίδιος ποδοσφαιριστής είχε τακτικές επαφές και με τον 48χρονο ιδιοκτήτη πρατηρίων στον οποίο όφειλε ποσό ύψους περίπου 30.000 ευρώ. Στα επίμονα αιτήματα του 48χρονου να του επιστρέψει τα χρήματα, ο ποδοσφαιριστής φέρεται να επικαλείται το ενδεχόμενο «στησίματος» επικείμενων αναμετρήσεων. Χαρακτηριστικό είναι το περιεχόμενο sms που ο νεαρός ποδοσφαιριστής στέλνει στον 48χρονο, λέγοντάς του «μη χαλάσουμε τις σχέσεις μας γιατί έχουμε και άλλες δουλειές... έχουμε να κάνουμε και δουλειά, πλησιάζει η Λιβαδειά».
Αρνούνται όλοι την εμπλοκή τους
Την 25η Ιουνίου ο 48χρονος πρατηριούχος, που συγκαταλέγεται μεταξύ των κατηγορουμένων για την υπόθεση λαθρεμπορίας, κατέθεσε έγγραφες εξηγήσεις ενώπιον του αθλητικού εισαγγελέα κ. Χ. Λακαφώση. Σε υπόμνημά του υποστήριξε ότι ο νεαρός ποδοσφαιριστής του όφειλε ποσό 18.000 ευρώ το οποίο του είχε δανείσει στο παρελθόν καθώς και ότι ο 24χρονος «χρησιμοποιήθηκε ως όχημα για να φιλοτεχνήσουν ένα δήθεν άλλο προφίλ μου, δηλαδή ότι δήθεν έστηνα αγώνες». Ο 48χρονος επικαλείται υπεύθυνη δήλωση που συνέταξε ο 24χρονος την 21 Μαΐου και στην οποία ο ποδοσφαιριστής υποστηρίζει ότι εξαναγκάστηκε από την αστυνομία να δώσει ψευδή κατάθεση ώστε να παγιδεύσει τον πρατηριούχο. Στην εν λόγω υπεύθυνη δήλωσή του ο 24χρονος αμυντικός λέει: «Κατέθεσα πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα για να είμαι μάρτυρας και όχι κατηγορούμενος. Οι καταθέσεις μου έγιναν σε συνθήκες πανικού. Μου έλεγαν πολύ απλά ό,τι ήθελαν να καταθέσω». Αναφερόμενος στον 48χρονο πρατηριούχο λέει συγκεκριμένα: «Δεν στήσαμε ούτε ποτέ μου πρότεινε να στήσουμε παιχνίδι». Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της λαθρεμπορίας, οι πέντε κατηγορούμενοι που είχαν αρχικά κριθεί προφυλακιστέοι (μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της ΕΤΕΚΑ Γιώργος Σπανός) έχουν αφεθεί ελεύθεροι, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η κύρια ανάκριση. Ο εκ των δικηγόρων του Σπανού και μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ Ατρόμητος Β. Μπαταγιάννης δήλωσε στην «Κ» ότι από έλεγχο του ΣΔΟΕ στις εγκαταστάσεις και τα πλοία της ΕΤΕΚΑ ουδέν προέκυψε.