Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Πολύ καλό άρθρο για την επιδημία κυνισμού ενώπιον του Εμπολα


Επιδημία κυνισμού
Τασούλα Καραϊσκάκη 
Κ​​αμιά φορά σε σοβαρές κρίσεις δεν είναι άμεση και αποφασιστική η παρέμβαση των ανεπτυγμένων χωρών. Παρατηρούν, σχεδιάζουν, συσκέπτονται και αναμένουν...
Γενικά σχέδια της Δύσης όσον αφορά την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς επιδημίας Εμπολα σε Γουινέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία, που σε πέντε μήνες σκότωσε 770 ανθρώπους, υπάρχουν (ο ΠΟΥ έχει ήδη καταστρώσει πρόγραμμα 100 εκατ. δολαρίων). Και έρευνες για τη δημιουργία εμβολίου έχουν αρχίσει. Και οι υγειονομικές υπηρεσίες (εκτός Αφρικής) είναι σε ετοιμότητα. Και προσπάθειες καθησυχασμού γίνονται. «Η Δύση έχει τα μέσα να αντιμετωπίσει τον ιό», ειπώθηκε προ ημερών από υπεύθυνα χείλη. Αλλά το σχέδιο απέχει πολύ από την πράξη. «Ο ιός κινείται πιο γρήγορα από τις προσπάθειές μας να τον ελέγξουμε. Το προσωπικό που έχει κινητοποιηθεί ώς σήμερα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο είναι θλιβερά ανεπαρκές», αποκάλυψε η επικεφαλής του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν κατά την προχθεσινή σύνοδο κορυφής των χωρών της περιοχής για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Την ίδια άποψη είχε και ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε, Ερνεστ Μπάι Κορόμα, που βρήκε προ ημερών κλειστό το τοπικό γραφείο ΠΟΥ στη Φριτάουν. Σίγουρα η Δύση δεν κάνει όσα θα μπορούσε για τον ιό, που πρωτοεμφανίστηκε, άγνωστο πώς, το 1976 στο Κονγκό. Προβληματίζεται εκ του μακρόθεν, υποδαυλίζοντας τις θεωρίες συνωμοσίας για ηθελημένη τήρηση απόστασης.
Διότι έχει ειπωθεί από ολίγους παραληρούντες ακροδεξιούς, φρικαλέους μικρόνοες ότι ο ιός θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αυτόματος μηχανισμός εξολόθρευσης των υπερβαλλόντων βαρών (μετανάστες που πολιορκούν την Ευρώπη), επαναφοράς των πληθυσμιακών ισοζυγίων. Προ ετών, επιστήμονας σε ομιλία του σε αμερικανικό πανεπιστήμιο είχε υποστηρίξει ότι το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού θα μπορούσε εύκολα να εξαφανιστεί με τη χρήση του ιού Εμπολα ως όπλου. Μια αερομεταφερόμενη εκδοχή του θα ήταν πιο αποτελεσματική και από τον HIV/AIDS είχε ισχυριστεί. (Δεν αποτελεί μυστικό ότι ο ιός Εμπολα, όπως και ο ιός Μάρμπουργκ κατατάσσονται στα βιολογικά όπλα, καθώς χαρακτηρίζονται από εξαιρετικά υψηλά ποσοστά θνησιμότητας -90%- και δεν υπάρχει εμβόλιο ούτε ενδεδειγμένη θεραπεία. Στην ίδια κατηγορία όπλων περιλαμβάνεται και ο ιός της ευλογιάς με 30% θνησιμότητα - δεν εμβολιάζεται πια κανείς για ευλογιά στη Δύση). Αυτό το «όνειρο», να προσδώσει στην τριτοκοσμική ανεπιθύμητη ζωή τις διαστάσεις ενός κόσμου που πεθαίνει, έχει και ο πατήρ Λεπέν. Ο ιδρυτής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Ζαν-Μαρί παρουσίασε τον φονικό ιό Εμπολα ως τη λύση για τη «δημογραφική έκρηξη» παγκοσμίως και το «μεταναστευτικό πρόβλημα» της Ευρώπης. «Ο κύριος Εμπολα», είχε πει σε προεκλογικό πάρτι στη Μασσαλία, «μπορεί να λύσει το πρόβλημα μέσα σε τρεις μήνες».
Θέσεις ασύλληπτα μισαλλόδοξες, πομπωδώς ακραίες, που αποπνέουν νοσηρότητα και αίμα. Δηλώσεις που όμως σε κοινωνίες καλπάζουσας τύφλωσης ενδέχεται να πλήξουν τη λογική, τη διπλωματία, να εκθρέψουν την ωμότητα, να οδηγήσουν στην υπερβολή, στον παραλογισμό, στην αμετρία.
Αν ο πολιτισμένος κόσμος επιθυμεί να καταφύγει σε κάτι έξω από τα απόλυτα που καλλιεργεί μέσα του, θα έπρεπε να θέσει σε άμεση εφαρμογή στη δυτική Αφρική ό,τι είναι έτοιμος να πράξει στη Δύση, μακριά από την έπαρση της μοναδικότητας και τον πειρασμό της οικείας ευμενούς μοίρας.