Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Άρθρο για τους όρους του παιγνιδιού για τους υδρογονάνθρακες της Ελλάδος


Σταθεροί όροι του παιγνιδιού για το αέριο
Αθανάσιος Έλλις
Οι διαδικασίες για την έναρξη ερευνών στην ελληνική επικράτεια για τον εντοπισμό και εξόρυξη υδρογονανθράκων προχωρούν. Μετά τη χθεσινή υπογραφή από τον υπουργό Ενέργειας των σχετικών αποφάσεων, η χώρα εισέρχεται στο επόμενο στάδιο. Τώρα, αυτό που έχει σημασία είναι να πείσουμε ότι ως χώρα θα διασφαλίσουμε ένα σταθερό πλαίσιο. Να γνωρίζουν, δηλαδή, οι ξένες εταιρείες που θα εκφράσουν ενδιαφέρον να εμπλακούν στην αξιοποίηση των πιθανών πηγών ενέργειας τους όρους του παιγνιδιού - και ότι αυτοί δεν θα αλλάξουν στην πορεία. Μόνον έτσι θα κάνουν τους υπολογισμούς τους και θα σχεδιάσουν τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις τους, προς όφελος όχι μόνον των ιδίων, αλλά και της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, το μίσθωμα θα κλιμακώνεται με βάση την αναλογία εσόδων/εξόδων. Επίσης, θα επιβάλλονται φόρος εισοδήματος 20% και περιφερειακός φόρος 5%, τους οποίους θα καταβάλλουν στο Δημόσιο οι επιχειρήσεις που θα αναλάβουν τις έρευνες στις είκοσι θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης (η υποβολή προσφορών γι’ αυτές θα ξεκινήσει από την ημερομηνία δημοσίευσης στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. και θα διαρκέσει έξι μήνες) και στις χερσαίες, στην Αρτα και την Πρέβεζα, την Αιτωλοακαρνανία και τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο.
Καθώς ολοκληρώνονται οι σχεδιασμοί, υπογράφονται οι προκηρύξεις και νομοθετείται το πλαίσιο, αυτό που έχει σημασία είναι να κατανοήσουμε ως χώρα -και αυτό αφορά τόσο τη σημερινή συγκυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση που κάποια στιγμή ίσως κληθεί να διαχειριστεί το ελληνικό ενεργειακό περιβάλλον- ότι δεν αντέχουμε καθυστερήσεις και αλλαγές.
Η προσέλκυση των ενεργειακών κολοσσών και η εμπλοκή τους στην παραγωγική διαδικασία της χώρας δεν είναι απλή υπόθεση. Και επειδή ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και στον ενεργειακό τομέα υπάρχει έντονο το στοιχείο της αβεβαιότητας, καλό θα ήταν τα παθήματα του παρελθόντος να γίνουν μαθήματα και να λειτουργήσουμε ορθολογικά και επαγγελματικά.
Είναι αυτονόητο ότι η έρευνα και η εκμετάλλευση πρέπει να διεξάγονται σε πλήρη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ενέργεια και το περιβάλλον, ενώ οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να πείσουν για τη φερεγγυότητά τους και τις οικονομικοτεχνικές δυνατότητές τους να φέρουν εις πέρας το έργο που διεκδικούν. Αλλά από την πλευρά του και το ελληνικό κράτος πρέπει να πείσει για τη δική του σοβαρότητα, ιδιαίτερα σε έναν ευαίσθητο τομέα στον οποίο η χώρα επενδύει οικονομικά και γεωπολιτικά.
Η μέχρι τώρα διαχείριση αποπνέει επαγγελματισμό. Η κυβέρνηση, που είχε δεσμευθεί να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί στα μέσα του 2014, διαμηνύει ότι στον χώρο των ερευνών υδρογονανθράκων η Ελλάδα τηρεί απόλυτα τις δεσμεύσεις της και δεν παλινδρομεί. Σε αυτό το πνεύμα κινείται η επισήμανση που περιλαμβάνεται στις χθεσινές αποφάσεις ότι δεν θα υπάρξει «καμία πρόσθετη τακτική ή έκτακτη εισφορά, τέλος ή άλλη επιβάρυνση οποιασδήποτε φύσεως».
Η δημιουργία ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος και η ταχεία προώθηση των απαραίτητων ενεργειών με διαφάνεια αποτελούν προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας και τη διαμόρφωση του πολυπόθητου «νέου εθνικού παραγωγικού μοντέλου».