Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Restart HELLAS


Γράφει ο Ηλίας Δημητρέλλος 
(Πηγή : http://www.ellnews.com)
Συμπληρώνοντας τέσσερα χρόνια μνημονίων, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η χώρα εξέρχεται από τον φαύλο κύκλο της εξαετούς ύφεσης που οδήγησε στην πλήρη κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας.
Θα απαιτηθούν φυσικά πολλά χρόνια ακόμη για να επουλωθούν οι πληγές που άφησε η οικονομική λαίλαπα αυτών των ετών.
Με την ελπίδα ότι εκτός απροόπτου τα χειρότερα πέρασαν, ή έστω βαίνουν προς το τέλος, φρονώ ότι είναι καιρός πια να συνεννοηθούμε προκειμένου να οργανώσουμε τις βάσεις για την ανοικοδόμηση της ελληνικής κοινωνίας. Θα χρειαστεί χρόνος πολύς, σε βάθος δύο γενεών ενδεχομένως για να ευοδωθούν οι προσπάθειες, αλλά το οφείλουμε πρώτιστα στα παιδιά μας και μετά στους εαυτούς μας. Αναγκαία, φυσικά, προϋπόθεση να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.
Πρώτιστο λοιπόν μέλημα πρέπει να είναι ο επανακαθορισμός του εθνικού στόχου, του εθνικού οράματος των επόμενων δεκαετιών.
Οφείλουν κατ’ αρχήν να αντιληφθούν οι πάντες ότι εθνικός στόχος δεν μπορεί να είναι η αποπληρωμή των δανείων. Ναι μεν η χώρα έχει αναλάβει πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι των δανειστών της προκειμένου να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος της, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί εθνικό στόχο. Όσες και όποιες να είναι οι πιέσεις των δανειστών για προνομιακή ικανοποίηση των απαιτήσεών τους, το εθνικό συμφέρον πρέπει να αποτελέσει πρώτιστο μέλημα.
Έχοντας φθάσει στο σημείο μηδέν, το εθνικό συμφέρον απαιτεί την άμεση λήψη δέσμης μέτρων αναζωογόνησης της οικονομίας. Για να τεθούν οι προϋποθέσεις να αρχίσει να παράγεται ξανά πλούτος, προκειμένου να δημιουργούνται ευκαιρίες για τα Ελληνόπουλα να εργαστούν εδώ, προσφέροντας στην Ελλάδα και στους εαυτούς τους. Και να μην αναγκάζονται κατά χιλιάδες να ξενιτεύονται.
Να στήσουμε επιτέλους γέφυρες ουσιώδους επικοινωνίας με εκείνους τους Έλληνες ομογενείς ανά τον κόσμο, που ενώ θέλουν να μας συνδράμουν, το ελληνικό κράτος «φροντίζει» παντί τρόπω να τους αποθαρρύνει.
Να φροντίσουμε πώς θα διαπαιδαγωγηθούν οι νέες γενιές των Ελλήνων προκειμένου κατ’ αρχήν να αγαπήσουν ξανά την Ελλάδα και την ιστορία της και κατόπιν να προετοιμαστούν ηθικά και πνευματικά ώστε να αναλάβουν τα ηνία της και να την καταστήσουν ξανά ηγήτορα των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.
Χρειάζεται σχέδιο, όραμα, ανθρώπους και κυρίως να ξαναβρούμε μια νέα Μεγάλη Ιδέα για μια Ελλάδα ισχυρή παντού. Με πολλή δουλειά, υπομονή και επιμονή, φρέσκες και καινοτόμες ιδέες και κυρίως εθνικό φρόνημα να επανεκκινήσουμε την Ελλάδα.