Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Ανεπανάληπτος Αντ. Πανούτσος για Κώστα Κατσουράνη


Με το φτωχό μου το μυαλό ...λέω εγώ
Αντώνης Πανούτσος 
Θα ήθελα να ξεκινήσω απονέμοντας τα εύσημα σε αυτά τα παιδιά της Εθνικής για ό,τι πέτυχαν.
Να σταθώ στο γεγονός της ιστορικής πρόκρισης, απολαμβάνοντας τη χαρά και την ικανοποίηση, βάζοντας στο μυαλό όλα όσα αφορούν το επόμενο μεγάλο ραντεβού. Τώρα κάντε ακριβώς το ίδιο όλοι σας, προσέχοντας την ώρα που στέκεστε στο γεγονός της ιστορικής πρόκρισης να απολαύσετε αρκετά τη χαρά. Και τώρα που σκεφτήκαμε αυτά ακριβώς που είπε χθες ο Κώστας Κατσουράνης, πάμε σε ένα θέμα που ελάχιστα έχει μέχρι τώρα απασχολήσει. Πρέπει ο Κατσουράνης να ξεκινήσει στο ματς με την Κόστα Ρίκα;
Το θέμα είναι το μόνο θέμα. Δύο site στο fb μετράνε συνεχώς τα like του κοινού με τους «Ναι ο Κατσουράνης με την Κόστα Ρίκα» χτες στις 20.26  να είναι 5.012 και τα «Οχι Κατσουράνη με Κόστα Ρίκα» να είναι 100.788. Αλλά όλοι ξέρουμε ότι στις συνθέσεις τίποτα δεν τελειώνει μέχρι να δώσει ο Φύσσας το χαρτάκι στον διαιτητή. Μέχρι τότε όλη η Ελλάδα, ποια Ελλάδα, όλη η υφήλιος - θα κρατάει την αναπνοή της. Στα matrix του γηπέδου θα εμφανιστεί η μαγική  λέξη Katsouranis;
Το εφετινό Μουντιάλ θα περάσει στην ιστορία σαν το Κύπελλο Κατσουράνη. Οπως με τη δολοφονία του Κένεντι που όλοι θυμόντουσαν πού βρισκόντουσαν όταν το έμαθαν –βρισκόμουνα στο περίπτερο μπροστά από το ΝΑΤ– οι άνθρωποι θα θυμούνται πότε πρωτάκουσαν αν παίζει ή δεν παίζει ο Κατσουράνης. «Το θυμάμαι σαν τώρα. Στη ΝΕΡΙΤ ο Μιχάλης ο Βλάχος μίλαγε με τον Κώστα Βερνίκο. Τους διέκοψε ο Μπακόπουλος. Εχουμε τη σύνθεση από τη Βραζιλία. Καρνέζης, Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Χολέμπας, Σάμαρης, Μανιάτης, Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης, Σαμαράς, Χριστοδουλόπουλος». Μετά σιωπή. Ολη η Ελλάδα ξαναμέτραγε τους παίκτες, «Σαμαράς. 10. Χριστοδουλόπουλος. 11». Και ξανά. Και ξανά… Ενα υπόκωφο βουητό άρχισε να ακούγεται. Οι αντικατσουρανικοί έβγαιναν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν. Ακουγόντουσαν γδούποι. Ο ήχος των κατσουρανικών που έπεφταν στην άσφαλτο αφού η ζωή είχε σταματήσει να έχει νόημα. Ακόμα και το see through πουκάμισο του Βλάχου έμοιαζε να θολώνει. Ο Μπακόπουλος ψέλλισε: «Πάμε για διαφημίσεις». Δεν τον άκουσε όμως κανένας να το λέει. Με τους Κατσουρανικούς νεκρούς και τους αντικατσουρανικούς στους δρόμους, είχε μείνει στο σπίτι να δει το ματς. Την άλλη μέρα στις μετρήσεις της AGB το Ελλάδα-Κόστα Ρίκα είχε πιάσει νούμερα «Δίκης» χωρίς την κυρία Μαρούπα.
Υπάρχει όμως και η άλλη εκδοχή. Ο Κατσουράνης παίζει. «Είχα αργήσει να γυρίσω και  δεν είχα δει την σύνθεση. Κάθισα στον καναπέ να δω το ματς. Είχε αρχίσει και βρισκόταν στο 12ο λεπτό. Ξαφνικά η κάμερα στράφηκε προς τη φυσούνα. Ενας Ελληνας παίκτης κρατώντας από το χέρι ένα παιδάκι έμπαινε στον αγωνιστικό χώρο. Ηταν ο Κώστας Κατσουράνης που είχε τρέξει όσο πιο γρήγορα μπορούσε να μπει και αυτός στο ματς».
Το θέμα Κατσουράνη δεν απασχολεί μόνο εμάς. Εχετε δει το ιντερνετικό διαφημιστικό που ο πρόεδρος Πούτιν μιλάει για την Κριμαία; Παρατηρήστε στο 23ο δευτερόλεπτο της ομιλίας που αφού πει «Νιέζνα μπραντάι μπρδμίμ» μετά ακούγεται να λέει «Κατσράν». Οσο πιο καθαρά μπορεί.
Το θέμα Κατσουράνη έχει απασχολήσει και άγιους ανθρώπους. Στο παρελθόν. Ο Πατήρ Παρίσιος στο βιβλίο του «6-6-6 το σύστημα του σατανά» είπε ότι μια μέρα οι Ρωμιοί θα αντιμετωπίσουν τους μαύρους από τη χώρα με τα εννιά γράμματα. Και ότι στη μάχη του Ρεσίφε οι Ρωμιοί θα κιοτέψουν. Και θα τρέξουν. Εκτός από έναν…». Δεν χρειάζεται να προσθέσω ότι αυτός που δεν θα τρέξει θα είναι ο Κατσουράνης.  Και για να μην πείτε ότι το κάνω κοκοκό. Η γνώμη μου.
Η γνώμη μου είναι ο τρίτος δρόμος προς τον κατσουρανισμό. Δηλαδή να παίξουμε δύο φορές με την Κόστα Ρίκα. Μία με τον Κατσουράνη και μία χωρίς τον Κατσουράνη. Αν χάσουμε και με τις δύο ενδεκάδες δεν το αξίζαμε. Αν κερδίσουμε με τη μία, αυτή συνεχίζει. Αν κερδίσουμε με τις δύο, συνεχίζουν και οι δύο. Η μία Greece και η άλλη Greece-Katsouranis.