Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Άρθρο του AFP για το μέγα «πρόβλημα Ολάντ»


Το μέγα «πρόβλημα Ολάντ»
AFP
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Ολοένα και περισσότεροι Σοσιαλιστές στη Γαλλία κάνουν λόγο για το «πρόβλημα Ολάντ», μετά τη διπλή εκλογική ήττα των περασμένων εβδομάδων.
Από τη δήθεν αυθόρμητη αποστροφή υπουργού της κυβέρνησης, που εξέφρασε δημόσια τη διαφωνία του με την προοπτική υποψηφιότητας του Φρανσουά Ολάντ το 2017, μέχρι τη δήλωση συναδέλφου του ότι ο αρχηγός του κράτους κινδυνεύει να «καταστεί ανύπαρκτος», μια δεύτερη θητεία του σημερινού προέδρου φαντάζει απίθανη.
Ακόμη και έως πρότινος πιστοί συνεργάτες του κ. Ολάντ εκφράζουν αμφιβολίες για την ικανότητά του να νικήσει το 2017, όπως αποκαλύπτει σε άρθρο της η εφημερίδα Le Monde. Τις ενστάσεις αυτές ενισχύουν οι δημοσκοπήσεις, όπως αυτή του Figaro της 29ης Μαΐου, στην οποία μόλις 3% των Γάλλων θα ήθελε ο Φρανσουά Ολάντ να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία το 2017.
Κοσμητικά επίθετα
Το ταμπού έσπασε, λοιπόν. Το ερώτημα τίθεται πλέον ανοιχτά. Ο Σοσιαλιστής βουλευτής του Παρισιού, Πασκάλ Τσερκί, λέει: «Ειλικρινά, βλέπετε το κόμμα να νικάει με τον Ολάντ το 2017;». Ανάλογη στάση τήρησε και ο συνάδελφός του από το Πα-ντε-Καλέ, Γκι Νελκούρ, στο βήμα της Εθνοσυνέλευσης στις 27 Μαΐου: «Η σχέση του Φρανσουά Ολάντ με τους Γάλλους δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα». Τα κοσμητικά επίθετα που ακούγονται στους διαδρόμους της οδού Σολφερινό, έδρα του κόμματος, για τον πρόεδρο είναι ενδεικτικά: «αυτιστικός, κωφός, ξεροκέφαλος».
Η γνωστή απέχθεια των Σοσιαλιστών για τα κενά εξουσίας υποχρέωσε ανώτατα στελέχη του κόμματος να εκπονήσουν «σχέδιο Β», που θα στηρίζεται στον δημοφιλή πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, με τον γαλλικό Τύπο να αναφέρει συχνά τέτοια σενάρια.
Πότε θα διακόψει ο Βαλς τις σχέσεις του με τον πρόεδρο, ώστε να αποφύγει τη δημοσκοπική του εξασθένηση, όπως έγινε με τον πρώην πρωθυπουργό Ζαν-Μαρκ Ερό; Μήπως ο Βαλς επιλέξει να παραιτηθεί με φανφάρα, όπως είχε πράξει ο Ζακ Σιράκ το 1976, εγκαταλείποντας το Μέγαρο του Ματινιόν ύστερα από δύο χρόνια παραμονής στην πρωθυπουργία; Ή μήπως θα προτιμήσει το «συνταγματικό πραξικόπημα», που θα σήμαινε την εκτελεστική υποβάθμιση του σημερινού προέδρου και την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με τους βουλευτές της πλειοψηφίας, σε μια μεταβατική περίοδο, μέχρι τις εκλογές του 2017;
Προγνωστικά
Η ατελείωτη αυτή σεναριολογία διασκεδάζει τους βετεράνους παρατηρητές της πολιτικής σκηνής. «Τα προγνωστικά, τρία χρόνια πριν από τις εκλογές, είναι πάντα επισφαλή και δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα στην πολιτική», λέει ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς.
Από την πλευρά του, ο Σοσιαλιστής πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Κλοντ Μπαρτολόν, εκφράζει την ελπίδα ότι η υποχώρηση της δημοτικότητας του Φρανσουά Ολάντ μπορεί ακόμη να αναστραφεί. «Αν ο Ολάντ δεν καταθέσει την υποψηφιότητά του το 2017 προς όφελος κάποιου άλλου Σοσιαλιστή, θα χάσουμε σίγουρα», λέει ο κ. Μπαρτολόν.
Πριν από μερικούς μήνες, Γάλλος βουλευτής προέβλεπε: «Ο Ολάντ θα καταλήξει μόνος, περιτριγυρισμένος από τα ερείπια της πολιτικής του. Θα είναι ο μόνος χαρούμενος, μέσα στην ολική καταστροφή».