Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Η ΝΔ αποδοκιμάστηκε, η έφοδος του ΣΥΡΙΖΑ στου Μαξίμου αναβάλλεται


Από το Μυστήριο
Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε τα αυτονόητα. Ποτέ τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ή αυτοδιοικητικών εκλογών δεν έριξαν κυβέρνηση, ούτε προκάλεσαν εκλογές.
Ευνόητο είναι ότι η οιαδήποτε κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να παραιτηθεί, επειδή έχασε σε ανάλογες εκλογές.
Είναι όμως επίσης σαφές ότι τα εκλογικά αυτά αποτελέσματα στέλνουν σαφή και ξεκάθαρα πολιτικά μηνύματα.
Έτσι, είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτική της ΝΔ έχει αποξενώσει πολύ μεγάλο κομμάτι του ευρύτερου χώρου της δεξιάς, το οποίο έχει της έχει γυρίσει μάλλον οριστικά την πλάτη. Η φορομπηχτική λαίλαπα, αλλά και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν υπέρ των ολιγοπωλίων και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων έχουν τσακίσει την ραχοκοκαλιά της μεσαίας τάξης που αποτελούσε τον πυρήνα των δεξιών ψηφοφόρων. Εξού και το μαύρισμα σήμερα της ΝΔ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε μεν, δεν θριάμβευσε δε όπως επιθυμούσε. Αέρας ανατροπής δεν φύσηξε, αφού τα ποσοστά του σε σχέση με το 2012, είναι περίπου τα ίδια. Είναι προφανές ότι στην Κουμουνδούρου έχουν πιάσει ταβάνι και δεν έχουν κατορθώσει να αποκτήσουν δυναμική εξουσίας. Το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Αριστερά κέρδισε σε εκλογές, οφείλεται ότι τα αστικά κόμματα ευθύνονται για την χρεοκοπία της χώρας.
Η Χρυσή Αυγή είναι ο πολύ μεγάλος νικητής των εκλογών, όπως είχαμε προβλέψει έγκαιρα εξηγώντας τους λόγους (βλ. «Η Χρυσή Αυγή θα είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών;» http://ed-mysterious.blogspot.gr/2014/05/blog-post_7040.html). Το ποσοστό της είναι εκπληκτικό δεδομένου ότι πια ουδείς εκ των ψηφοφόρων της δύναται να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει ότι πρόκειται για ένα νεοναζιστικό μόρφωμα. Συνεπώς επιδοκιμάζει την πολιτική και την ιδεολογία της, και φυσικά τις πρακτικές της.
Το ΠΑΣΟΚ – «Ελιά» ήταν η πολύ μεγάλη έκπληξη των εκλογών, τουλάχιστον για εμένα. Το ποσοστό του που πέτυχε είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με το πιθανολογούμενο και αποτελεί δικαίωση του κ. Βενιζέλου για την πολιτική το τελευταίο διάστημα. Ο εκβιασμός έπιασε.
Το «Ποτάμι» άντεξε την πίεση και τα ποσοστά του νεόκοπου κόμματος είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά για το μέλλον. Αρκεί να χαθούν στη «μετάφραση»…
Το ΚΚΕ ούτε κρύο, ούτε ζέστη. Ως συνήθως δηλαδή.
Οι Ανεξάρτητοι του Καμμένου είναι σε φθίνουσα πορεία και δεν βλέπω να έχουν γυρισμό.
Η ΔΗΜΑΡ δεν έχει πια λόγο ύπαρξης. Απλά.
Υ.Γ. 1ο. Κι όμως υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες συμπατριωτών που εν έτει 2014 ψηφίζουν ακόμη Καρατζαφέρη.
Υ.Γ. 2ο. Το αποτέλεσμα στον Πειραιά αποτελεί όνειδος για τα δύο κόμματα εξουσίας, ιδίως δε για τη ΝΔ. Περισσότερα εν καιρώ…
Τα Σέβη μου.
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ