Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Αφιέρωμα της Καθημερινής πώς φθάσαμε στο Μνημόνιο του 2010 (IΧ)


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ στηρίζει την Ελλάδα
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ, ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Αντιμέτωπος με τη διστακτικότητα των Ευρωπαίων, ο Γιώργος Παπανδρέου επιχειρεί να αξιοποιήσει την καλή εικόνα που διαθέτει στην Ουάσιγκτον.
Επισκέπτεται την αμερικανική πρωτεύουσα στις 8 Μαρτίου, προερχόμενος από το Βερολίνο και το Παρίσι, και βρίσκει στήριξη από την αμερικανική ηγεσία: Μπαράκ Ομπάμα, Χίλαρι Κλίντον, Τίμοθι Γκάιτνερ τον συναντούν, τον ακούν με προσοχή, τον ενθαρρύνουν. Αλλωστε, καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, τόσο ο πρόεδρος όσο και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, σε επανειλημμένες περιπτώσεις εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επιλογή της αυστηρής λιτότητας ως μεθόδου αντιμετώπισης της κατάστασης στην Ευρωζώνη και σε ακραίες κινήσεις όπως την εκδίωξη της Ελλάδας από το ευρώ.
Στις 6 Φεβρουαρίου, μόλις ένα μήνα πριν από την επίσκεψη Παπανδρέου, στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G7, στον Καναδά, ο Τίμοθι Γκάιτνερ είχε μείνει άφωνος βλέποντας τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ξεσπάει κατά της Ελλάδας και με τιμωρητική διάθεση να δηλώνει ότι «η Ελλάδα πρέπει να αντιληφθεί πως όταν παραβιάζεις τους κανόνες για μακρύ διάστημα, πρέπει να πληρώσεις βαρύ τίμημα». Στο βιβλίο του, που εκδόθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ο πρώην υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ μιλά για «ξαφνικό πανικό στην Ευρώπη» και περιγράφει με δραματικούς τόνους το κλίμα που επικράτησε εκείνο το κρίσιμο Σαββατοκύριακο. «Η συζήτηση στο εναρκτήριο δείπνο δεν ήταν καθησυχαστική», τονίζει και αναφέρει ότι προειδοποίησε τους Ευρωπαίους πως αν σκόπευαν «να κρατήσουν την μπότα τους στον λαιμό της Ελλάδας», θα έπρεπε να καταστήσουν σαφές στις αγορές ότι δεν θα επιτρέψουν μια χρεοκοπία ή την κατάρρευση ολόκληρων τραπεζικών συστημάτων.
Ο κ. Π. Ρουμελιώτης
Το έντονο ενδιαφέρον των Αμερικανών εισπράττει και ο νέος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ο οποίος φθάνει στην Ουάσιγκτον στις 7 Μαρτίου, λίγες ώρες πριν από τον πρωθυπουργό. «Από την πρώτη μέρα κατακλύστηκα από τηλεφωνήματα από τους Αμερικανούς συναδέλφους μου και το υπουργείο Οικονομικών», λέει στην «Κ». «Ηταν τεράστια η ανησυχία για αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης σε μια περίοδο που η αμερικανική οικονομία έπρεπε να σταθεροποιηθεί και να διατηρήσει την αναπτυξιακή της τροχιά. Η αμερικανική πλευρά έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να στηρίξει τα αιτήματα της Ελλάδας, όχι γιατί ήθελε να μας βοηθήσει, αλλά γιατί ήθελε να αποφύγει η ίδια τις καταστροφικές συνέπειες μιας απραξίας της Ε.Ε. στο ευρωσύστημα και κατ’ επέκταση στην παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα».
Ο κ. Παπανδρέου επενδύει πολλά στη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο. Γνωρίζει ότι ο πρόεδρος της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου είναι ο μόνος που μπορεί να ακούσει η Αγκελα Μέρκελ. Δεν είναι μια συνηθισμένη συζήτηση Ελληνα πρωθυπουργού με Αμερικανό πρόεδρο. Με την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα να απειλείται και την Ελλάδα να βρίσκεται στον πυρήνα της κρίσης, η ατμόσφαιρα είναι διαφορετική. Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν κρύβει την ανησυχία του. Εμφανίζεται καλά ενημερωμένος, αλλά επανειλημμένα συμβουλεύεται τις κάρτες που κρατάει στα χέρια του αντλώντας στοιχεία από τις σημειώσεις που του έχει ετοιμάσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.
Με την άνεση που τον χαρακτηρίζει στη χρήση των αγγλικών, ο κ. Παπανδρέου μιλάει ως Ευρωπαίος ηγέτης του οποίου η χώρα έχει πέσει θύμα κερδοσκόπων. Φορτισμένος από το φάσμα της χρεοκοπίας που πλανάται απειλητικά πάνω από την Ελλάδα, κάνει δραματική έκκληση για από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που έχουν για όλους, ακόμη και για τις ΗΠΑ, επενδυτικές δραστηριότητες που δεν υπόκεινται σε ελέγχους. Οι Αμερικανοί θέλουν να ακούσουν «από πρώτο χέρι» την ελληνική εκδοχή. Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ραμ Εμάνιουελ, κοιτάζει συνεχώς το Blackberry του, ενώ ρωτάει τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου: «Ωστε εσύ είσαι ο άνθρωπος με την πιο δύσκολη δουλειά στην Ευρώπη»!
Ο Ελληνας πρωθυπουργός μιλάει για συστημικό πρόβλημα στην Ευρωζώνη και αναφέρει τους δισταγμούς της γερμανικής κυβέρνησης. Ο Ομπάμα συμφωνεί και αναφέρεται σε ευρύτερες επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης. Τη σκυτάλη παίρνει ο Γ. Παπακωνσταντίνου για να εξηγήσει συνοπτικά τα μέτρα που μόλις είχε ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση. Ο Αμερικανός πρόεδρος τα χαρακτηρίζει «θαρραλέα», σημειώνοντας ότι πλέον εναπόκειται στην Ευρωζώνη να δείξει ότι θέλει να υπερασπιστεί το ευρώ. Εξηγεί ότι, κατά την άποψή του, το Βερολίνο καθυστερεί υπερβολικά να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο, και αφήνει να εννοηθεί πως θα τηλεφωνήσει στη Μέρκελ. Τέλος, διαβεβαιώνει ότι «αν οι Ευρωπαίοι συμφωνήσουν για εμπλοκή του ΔΝΤ, θα την εγκρίνουμε και εμείς».
Μετά τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο, ο κ. Παπανδρέου συμμετέχει μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο και τις συζύγους τους στον εορτασμό της ελληνικής ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο. Η ατμόσφαιρα είναι ενθουσιώδης και ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι «ο πρωθυπουργός, όπως ο πατέρας του και ο παππούς του κατά το παρελθόν, ηγείται της Ελλάδας σε πολύ δύσκολους καιρούς», και διαμηνύει πως «ο ελληνικός λαός μπορεί να υπολογίζει πάντα στη φιλία και τη στήριξη της Αμερικής».
Μετά τον Λευκό Οίκο ο Γιώργος Παπανδρέου μεταβαίνει στο ξενοδοχείο Ritz Carlton, όπου έχει κλειστό δείπνο με ηγετικά στελέχη της ομογένειας και βλέπει τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Σε συζήτηση με την «Κ» λίγο πριν αδειάσει η αίθουσα για το δείπνο, ο κ. Κλίντον επιμένει ότι το πρόβλημα είναι ο τρόπος που οικοδομήθηκε το ευρώ και η απουσία κοινής οικονομικής πολιτικής, και πλέκει το εγκώμιο του Γιώργου Παπανδρέου με τον οποίο διατηρούσε προσωπική σχέση. Ο τελευταίος τον είχε, άλλωστε, φιλοξενήσει το 2003 στην Κω, στο συμπόσιο της Σύμης.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός μίλησε επίσης στο Ιδρυμα Brookings. «Θα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμόσουμε το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα εάν τα οφέλη από τα μέτρα λιτότητας απλώς εξανεμισθούν από τα απαγορευτικά επιτόκια», είπε απευθυνόμενος σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και αναλυτές. Ο πρόεδρος του ιδρύματος, Στρόουμπ Τάλμποτ, ήταν πολύ φιλικός με τον κ. Παπανδρέου τον οποίο γνώριζε από παλιά. Τον υποδέχθηκε με εναγκαλισμό στον προαύλιο χώρο, τον προσφώνησε με θερμά λόγια και εξήρε τις προσπάθειές του.
Στη συνέχεια, ο Ελληνας πρωθυπουργός μετέβη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου βρήκε πλήρη στήριξη και από τη Χίλαρι Κλίντον. Η χημεία ήταν άριστη και φάνηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στον έβδομο όροφο του κτιρίου στο Φόγκι Μπότομ. Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαχώρισε τον κ. Παπανδρέου από τους προκατόχους του, συγχαίροντάς τον «για την ταχύτητα με την οποία εφαρμόζει τις αλλαγές που επιβάλλονται με δεδομένες τις οικονομικές συνέπειες της δημοσιονομικής κατάστασης που κληρονόμησε». Η κ. Κλίντον σημείωσε ότι ο κ. Παπανδρέου «προσδοκά από τις ΗΠΑ να εργασθούν στο G20 για να επέλθουν αλλαγές στους κανόνες που διέπουν κάποια από αυτά τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία που έχουν χρησιμοποιηθεί όχι μόνον εις βάρος της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ». Η στήριξη είχε εξελιχθεί σε ταύτιση: «Ο πρωθυπουργός έλεγε ότι πριν από ένα χρόνο δεν είχε ακούσει ποτέ για τα CDS. Ε, λοιπόν, ούτε εμείς είχαμε ακούσει».
Το μήνυμα Γκάιτνερ
Το «ελληνικό ζήτημα» χειριζόταν ο υπ. Οικονομικών Τ. Γκάιτνερ, πρώην πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Νέας Υόρκης και βετεράνος της πτώχευσης της Lehman, που έβλεπε την Ελλάδα ως ενδεχόμενη κρατική εκδοχή της Lehman. Το μήνυμα που εξέπεμπαν ο ίδιος και η υφ. Οικονομικών αρμόδια για διεθνείς σχέσεις, Λαέλ Μπρέιναρντ, ήταν απλό: Τα μέλη της Ευρωζώνης έχετε παντρευτεί και περνάτε μια κρίση, αλλά πρέπει να μείνετε μαζί και να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες σας, ενώ καλό θα ήταν στην πορεία να μην τινάξετε την παγκόσμια οικονομία στον αέρα.
Γκάιτνερ και Μπρέιναρντ ήταν επίσης βετεράνοι της διάσωσης του Μεξικού το 1994 και της ασιατικής κρίσης (1997-98) και γνώριζαν ότι η χρηματοδοτική απάντηση σε τέτοιου είδους κρίσεις πρέπει να είναι συντριπτικού μεγέθους και οι όροι που επιβάλλονται να μην είναι τιμωρητικοί. Αυτό το μήνυμα προσπαθούσαν να μεταφέρουν στους Ευρωπαίους κάποιοι από τους οποίους έδειχναν διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουν μια χρεοκοπία της Ελλάδας προκειμένου να αποσπάσουν σκληρούς όρους για το πρόγραμμα βοήθειας. Από τα τέλη Φεβρουαρίου, η κ. Μπρέιναρντ επικοινωνεί τηλεφωνικά 2-3 φορές την εβδομάδα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου. «Αντέχετε; Είναι έτοιμοι οι Ευρωπαίοι;» είναι το σχεδόν μόνιμο ερώτημα προς τον κ. Παπακωνσταντίνου. Το ίδιο σταθερή είναι και η απάντηση της Αθήνας: «Εμείς το παλεύουμε, πιέστε και εσείς».
Δύο υποβαθμίσεις με συνέπειες
Δύο μήνες μετά το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ελλάδα, στις 10-11 Φεβρουαρίου, δύο εβδομάδες μετά το επίσημο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25-26 Μαρτίου και τη συνάντηση κορυφής της Ευρωζώνης (στις 25), η Αγκελα Μέρκελ ήταν πλέον έτοιμη να μιλήσει για συγκεκριμένους αριθμούς.
Κάθε προηγούμενη προσπάθεια ανάσχεσης της πίεσης των αγορών προς τον αδύναμο κρίκο της νομισματικής ένωσης είχε αποτύχει. Η δέσμευση της 11ης Φεβρουαρίου –ότι «τα κράτη-μέλη θα αναλάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση, εάν χρειασθεί, για να διασφαλίσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα στο σύνολο της Ευρωζώνης»– δεν είχε πείσει κανέναν.
Στη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της νομισματικής ένωσης στις 25 Μαρτίου, αναφερόταν ότι «τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης είναι έτοιμα να συνεισφέρουν σε συντονισμένο διμερή δανεισμό, στο πλαίσιο δέσμης η οποία θα περιλαμβάνει ουσιαστική χρηματοδότηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πλειοψηφική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση». Ο μηχανισμός αυτός είναι «έσχατο μέτρο» που θα «θέτει κίνητρα για επιστροφή στη χρηματοδότηση από τις αγορές το συντομότερο δυνατό, μέσω της κατάλληλης τιμολόγησης κινδύνων. Τα επιτόκια θα διαμορφώνονται με μη χαριστικούς όρους, δηλαδή δεν θα περιλαμβάνουν στοιχεία επιδότησης». Ούτε αυτό είχε αποδειχθεί αρκετό.
Μεγάλη Δευτέρα, 29 Μαρτίου, η Ελλάδα είχε επιχειρήσει νέα έξοδο στις αγορές για μακροχρόνιο δανεισμό. Οι προσφορές για τα επταετή ομόλογα είναι λίγες –η κυβέρνηση μετά βίας αντλεί τα 5 δισ. που αναζητούσε– και το επιτόκιο τσουχτερό (6%). Στις 9 Απριλίου, η Fitch υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα των Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες (BBB-), με αρνητική προοπτική. Είχε προηγηθεί, την 1η Απριλίου, η υποβάθμιση των εγχώριων συστημικών τραπεζών από τη Moody’s, το πλήγμα από την οποία είχε απαλυνθεί από την κρίσιμη απόφαση της ΕΚΤ λίγες ημέρες αργότερα να παρατείνει το έκτακτο καθεστώς αποδοχής ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρων από τις ελληνικές τράπεζες για την παροχή ρευστότητας.
Την ημέρα της υποβάθμισης από τη Fitch η Γερμανίδα καγκελάριος, βλέποντας ότι οι ασαφείς διακηρύξεις δράσης δεν έκαναν τη δουλειά και υπό πολιορκία από τους Ευρωπαίους εταίρους, κυρίως τη Γαλλία και την Ιταλία, υποχωρεί και συντάσσεται με το νέο σχέδιο, που περιλαμβάνει πλέον αριθμούς. Με την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου, όπως δηλώνει στην «Κ» ο Γιοργκ Ασμουσεν, «γνωρίζαμε ότι ο μηχανισμός στήριξης θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί». Στα μέσα Απριλίου, ήταν φανερό σε όλους ότι η ενεργοποίηση ήταν επικείμενη.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου σχεδίου, οι χώρες της Ευρωζώνης θα παρείχαν διμερή δάνεια συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, με επιτόκια χαμηλότερα από αυτά που προσέφεραν στην παραπαίουσα χώρα οι αγορές (το ΔΝΤ προβλεπόταν να δώσει άλλα 15 δισ. σε αυτή τη φάση). Η κ. Μέρκελ ελπίζει ότι η δέσμευση σε συγκεκριμένα ποσά δανειακής στήριξης –που οριστικοποιούνται με τηλεδιάσκεψη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Κυριακή 11 του μηνός– θα φέρει την πολυπόθητη νηνεμία στις αγορές. Οι εκλογές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, από τις οποίες θα κριθεί η πλειοψηφία στην Μπούντεσρατ, το δεύτερο σώμα του γερμανικού Κοινοβουλίου, απέχουν πλέον λιγότερο από ένα μήνα. Το τελευταίο πράγμα που θέλει είναι η προεκλογική συζήτηση να επικεντρωθεί στον δανεισμό προς την Ελλάδα.  
Τελικά, συνέβη ακριβώς αυτό, και τα ποσά υπό συζήτηση ήταν σχεδόν τριπλάσια από αυτά που δημοσιεύθηκαν στα μέσα Απριλίου. Ηταν το τίμημα της αναποφασιστικότητας της καγκελαρίου, η οποία δεν ήθελε να δανείσει την Ελλάδα αλλά δεν είχε το πολιτικό θάρρος να πει αυτά που έπρεπε ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές και να αποφευχθεί η ενεργοποίηση του μηχανισμού.
Τα τεχνικά κλιμάκια έρχονται...
Μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση και στην Αθήνα για την προσφυγή στον μηχανισμό. Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας καταφθάνουν στις αρχές Απριλίου και αρχίζουν τις επισκέψεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην Τράπεζα της Ελλάδος για να ελέγξουν τα στοιχεία. Το έργο των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ, που βρίσκονται ήδη κάποιους μήνες στην Αθήνα εστιάζοντας σε θέματα διαχείρισης δημοσίων οικονομικών και φορολογικής διοίκησης, σε αυτή τη φάση ουσιαστικά συγχωνεύεται με αυτό της τρόικας. Τα κλιμάκια της τρόικας ενημερώνονται από τους ανθρώπους του Ταμείου για την απουσία μηχανισμών ελέγχου συγκράτησης δαπανών. Η τεχνική βοήθεια έχει αρχίσει να μεταλλάσσεται σε προπαρασκευή προγράμματος βοήθειας.
Καμία αλλαγή
«Οι πρώτες ομάδες του ΔΝΤ που έφθασαν στην Αθήνα και άρχισαν να ελέγχουν τα πράγματα πιο λεπτομερώς έπαθαν σοκ. Συνειδητοποίησαν ότι επί δεκαετίες δεν είχε αλλάξει τίποτε. Είχα έναν συνάδελφο τότε, ο οποίος είχε πάει στην Ελλάδα να αξιολογήσει το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας το ’91-’92, που μου λέει “Θεέ μου, τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε!”», δηλώνει στην «Κ» ο Θανάσης Βαμβακίδης, στέλεχος τότε του Ταμείου.
Ο Πόουλ Τόμσεν έρχεται στην Αθήνα στα τέλη Μαρτίου. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου θυμάται μια πρώτη ευρεία σύσκεψη με στελέχη της τρόικας και με τη συμμετοχή του κ. Τόμσεν στις 7 Απριλίου. «Καθόταν σιωπηλός και παρακολουθούσε τη συζήτηση. Δεν είχε ακόμα επίσημο ρόλο, οπότε απέφευγε να τοποθετηθεί», παρατηρεί στην «Κ» ο τότε υπουργός Οικονομικών. Καθώς οι ηγέτες της Ευρωζώνης μιλούν για πρόγραμμα 45 δισ. ευρώ, οι έρευνες των τεχνοκρατών στην Αθήνα αποκαλύπτουν το εύρος του προβλήματος, που θα οδηγήσει στη θεαματική διόγκωση της επίσημης χρηματοδότησης. Ιδιαίτερη εντύπωση προξενεί η αδυναμία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, με τις προτάσεις που είχε καταθέσει το Ταμείο το 2005 στην κυβέρνηση Καραμανλή να έχουν μείνει πλήρως ανεκμετάλλευτες.
Η πρώτη επίσημη συνάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου με τους κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Ντερούζ λαμβάνει χώρα στην οδό Νίκης στις 21 Απριλίου, δύο ημέρες πριν από την προσφυγή στον μηχανισμό. Τα spreads των ελληνικών ομολόγων, από 301 μονάδες βάσης αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, έχουν αναρριχηθεί στις 20 Απριλίου στις 462 μ.β. Επιπλέον, ο υπουργός γνωρίζει εδώ και τρεις εβδομάδες ότι την επόμενη μέρα η Eurostat θα αναθεωρήσει εκ νέου προς τα πάνω το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009. «Είχαμε μιλήσει τότε με τον Ολι Ρεν και προσπαθούσαμε να δούμε πώς θα το διαχειριζόμασταν», ανακαλεί ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Η συζήτηση με τα στελέχη της τρόικας είναι λεπτομερής και αφορά τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα, πόσο θα διαρκέσει κ.ο.κ. Οι εκπρόσωποι των επίσημων δανειστών τονίζουν την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (κλειστά επαγγέλματα, αγορά εργασίας). Στο ζήτημα του ρυθμού της δημοσιονομικής προσαρμογής, ωστόσο, ο κ. Παπακωνσταντίνου θυμάται μια πρώτη διαφοροποίηση μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν: «Το Ταμείο θεωρούσε ότι δεν ήταν ρεαλιστικό να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από 3% μέσα σε τρία χρόνια και πρότεινε να μας δοθεί ένας επιπλέον χρόνος». Τελικά, το πρόγραμμα θα προέβλεπε την επαναφορά κάτω από το όριο του 3% το 2014 ― σε πέντε χρόνια. Σχετικά με το χρέος, οι συνομιλητές του κ. Παπακωνσταντίνου καθιστούν σαφές ότι το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει πρόβλεψη αναδιάρθρωσης.
Στις 22 Απριλίου, η Eurostat ανακοινώνει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009, αντί για 12,7%, είναι 13,6% του ΑΕΠ, προσθέτοντας ότι «αβεβαιότητες» σχετικά με τα στοιχεία αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί ξανά ανοδικά, κατά μισή μονάδα επιπλέον. Είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο. Τα spreads εκτινάσσονται στις 558 μονάδες βάσης. Ο Γιώργος Παπανδρέου ετοιμάζεται για την επίσκεψή του, την επόμενη ημέρα, στο ακριτικό Καστελλόριζο.

(Στην φωτογραφία : Η επίσημη φωτογραφία που διένειμε ο Λευκός Οίκος μετά τη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Μπαράκ Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο, τον Μάρτιο του 2010. Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται καλά ενημερωμένος και δεν κρύβει την ανησυχία του)


(Σχετικές αναρτήσεις :
- Αφιέρωμα της Καθημερινής πώς φθάσαμε στο Μνημόνιο του 2010 (Ι), http://ed-mysterious.blogspot.gr/2014/04/2010.html
- Αφιέρωμα της Καθημερινής πώς φθάσαμε στο Μνημόνιο του 2010 (ΙΙ), http://ed-mysterious.blogspot.gr/2014/04/2010-i.html
- Αφιέρωμα της Καθημερινής πώς φθάσαμε στο Μνημόνιο του 2010 (ΙIΙ), http://ed-mysterious.blogspot.gr/2014/04/2010-i_30.html
- Αφιέρωμα της Καθημερινής πώς φθάσαμε στο Μνημόνιο του 2010 (ΙV), http://ed-mysterious.blogspot.gr/2014/05/2010-v.html
- Αφιέρωμα της Καθημερινής πώς φθάσαμε στο Μνημόνιο του 2010 (V), http://ed-mysterious.blogspot.gr/2014/05/2010-v_7.html
- Αφιέρωμα της Καθημερινής πώς φθάσαμε στο Μνημόνιο του 2010 (VI), http://ed-mysterious.blogspot.gr/2014/05/2010-vi.html)
- Αφιέρωμα της Καθημερινής πώς φθάσαμε στο Μνημόνιο του 2010 (VIΙ), http://ed-mysterious.blogspot.gr/2014/05/2010-vi_15.html
- Αφιέρωμα της Καθημερινής πώς φθάσαμε στο Μνημόνιο του 2010 (VIΙI), http://ed-mysterious.blogspot.com/2014/05/2010-vii.html)