Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Άρθρο ότι το «μοντέλο Πούτιν» ελκύει τον Ερντογάν


Το «μοντέλο Πούτιν» ελκύει τον Ερντογάν
ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr/)
Λίγες ημέρες μετά την ξεκάθαρη νίκη του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στρέφει την προσοχή του στις επικείμενες Τπροεδρικές εκλογές.
Το καλοκαίρι, ο τουρκικός λαός θα κληθεί για πρώτη φορά στην ιστορία να εκλέξει τον νέο πρόεδρο της χώρας. Ο Ερντογάν αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εκλογή και πλέον ετοιμάζεται να ανοίξει τα χαρτιά του ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης.
Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο νικητής θα πρέπει να εξασφαλίσει το 51% των ψήφων για να εκλεγεί στο ανώτατο αξίωμα της Τουρκικής Δημοκρατίας. Αν ουδείς εκ των υποψηφίων εξασφαλίσει το 51% των ψήφων, τότε θα υπάρξει δεύτερος γύρος εκλογών στον οποίο νικητής θα αναδειχθεί αυτός που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους. Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών έχουν αναπτερώσει το ηθικό του Ερντογάν. O στενός κύκλος των συνεργατών του δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας «γρήγορης και καθαρής νίκης» από τον πρώτο γύρο.
Στις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου, τα ποσοστά του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) σημείωσαν μια μικρή πτώση σε σχέση με τα ποσοστά των βουλευτικών εκλογών του 2011. Ωστόσο το ΑΚΡ παραμένει ο καθοριστικός παράγοντας στο τουρκικό πολιτικό πεδίο, με τα ποσοστά του να αγγίζουν το 45%. Στις προεδρικές εκλογές λοιπόν, το κόμμα του Ερντογάν καλείται να αυξήσει κατά έξι μονάδες τα ποσοστά του για να πετύχει την εκλογή του υποψηφίου του στην προεδρία της χώρας. «Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα», τονίζει ο έμπειρος Τούρκος αναλυτής και αρχισυντάκτης της αγγλόφωνης τουρκικής εφημερίδας «Hürriyet Daily News», Μουράτ Γιετκίν: «Το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να επιδιώξει τη συνεργασία και την υποστήριξη του κουρδικού κινήματος στις προεδρικές εκλογές. Ή το ενδεχόμενο να κατέβει ο Ερντογάν στις εκλογές έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και άρα των συντηρητικών και εθνικιστών ψηφοφόρων. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός θα δρομολογήσει τη στρατηγική πόλωσης και πολιτικής έντασης, η οποία έφερε την εκλογική επιτυχία στο κόμμα του στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές».
Με κλειστά χαρτιά
Ο δημοσιογράφος Αλί Τοπούζ, ο οποίος συμμερίζεται την άποψη του κ. Γιετκίν, μάς υπενθυμίζει ότι η τελική στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος θα εξαρτηθεί από το ποιος θα είναι ο υποψήφιος του ΑΚΡ στις προεδρικές εκλογές. Την παρούσα περίοδο ούτε ο πρωθυπουργός Ερντογάν, ούτε ο πρόεδρος Γκιουλ έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους. Ο κ. Τοπούζ τονίζει: «Οι πληροφορίες μας από τον κύκλο της πρωθυπουργίας αναφέρουν ότι αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις της προεδρίας και της πρωθυπουργίας για τις προεδρικές εκλογές. Ο κύκλος του πρωθυπουργού υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Ερντογάν στις εκλογές του καλοκαιριού. Ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από την τελική απόφαση του κ. Γκιουλ».
Τις τελευταίες ημέρες, φτάνουν από την τουρκική πρωτεύουσα στην «Κ» πληροφορίες, οι οποίες αφορούν το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων πρωθυπουργίας - προεδρίας, στις οποίες αναφέρεται ο κ. Τοπούζ. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, η τουρκική πρωθυπουργία μελετά το «ρωσικό σενάριο» το οποίο έθεσε σε εφαρμογή πριν από λίγα χρόνια το πολιτικό δίδυμο Πούτιν - Μεντβέντεφ. Δηλαδή, ο πρωθυπουργός Ερντογάν να θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές και ο πρόεδρος Γκιουλ να επιστρέψει στην πολιτική μέσα από τις τάξεις του ΑΚΡ. Και μετά την ενδεχόμενη εκλογή Ερντογάν, την πρωθυπουργία της χώρας θα την αναλάβει για ένα μικρό χρονικό διάστημα ένας στενός συνεργάτης και υπουργός του Ερντογάν. Αυτή τη στιγμή στην Αγκυρα ακούγονται τα ονόματα του υπουργού Οικονομίας, Αλί Μπαμπατζάν, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Μουλέντ Αρίντς και του πρώην υπουργού Μεταφορών, Μπιν Αλί Γιλντιρίμ. Μετά την επανεκλογή του στο τουρκικό Κοινοβούλιο περί τα τέλη του 2014 ή τις αρχές του 2015, ο κ. Γκιουλ, αν όλα πάνε «βάσει σχεδίου», θα αναλάβει την πρωθυπουργία της Τουρκίας.
«Το ρωσικό μοντέλο ενδέχεται να μετατραπεί σε ρωσική ρουλέτα για τον Ερντογάν. Η εκλογή του στην προεδρία δεν είναι δεδομένη», τονίζει στην «Κ» αξιόπιστη πηγή από τους πολιτικούς κύκλους της Αγκυρας. Και επ’ αυτού η Ιστορία θα δείξει...