Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Άρθρο ότι αναθεωρεί το σχέδιο για προεδρία ο Ερντογάν


Αναθεωρεί το σχέδιο για προεδρία ο Ερντογάν
ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Σε μια περίοδο που η Τουρκία και η ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές, στην τουρκική πρωτεύουσα μια νέα εξέλιξη φαίνεται να σφραγίζει την τουρκική επικαιρότητα.
Η ισχυρή αντιπαράθεση της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το πανίσχυρο Κίνημα Γκιουλέν και η εσωτερική πολιτική αστάθεια στην Τουρκία, υποχρεώνουν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) να προχωρήσει στην αναθεώρηση της στρατηγικής του για τις προεδρικές εκλογές του καλοκαιριού. Οι λεπτές ισορροπίες εντός του ΑΚΡ και η έντονη πολιτική αντιπαράθεση ανοίγουν τον δρόμο για την επανεκλογή του Αμπντουλάχ Γκιουλ στο ανώτατο πολιτικό αξίωμα της χώρας.
Η υποψηφιότητα του Τούρκου προέδρου για τις προεδρικές εκλογές του καλοκαιριού αποτελεί το κυρίαρχο θέμα των συζητήσεων στην Αγκυρα κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Πριν από τη μεγάλη αντιπαράθεσή του με το Κίνημα Γκιουλέν, ο πρωθυπουργός Ερντογάν και ο στενός κύκλος των συνεργατών του επιχειρούσαν να δρομολογήσουν την υποψηφιότητα του Τούρκου πρωθυπουργού για την προεδρία της Τουρκίας. Μάλιστα, βασιζόμενοι στις 326 έδρες, τις οποίες κατείχε το κυβερνών κόμμα στην τουρκική εθνοσυνέλευση, στόχευαν στην αλλαγή του τουρκικού πολιτεύματος. Ο κύκλος του Τούρκου πρωθυπουργού οραματιζόταν ένα προεδρικό σύστημα, το οποίο θα παρείχε αυξημένες αρμοδιότητες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η συγκεκριμένη πολιτική στρατηγική είχε σχεδιαστεί με βάση το ενδεχόμενο της άνετης εκλογής του κ. Ερντογάν στο ανώτατο πολιτικό αξίωμα της Τουρκίας στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.
Επιφυλακτική στάση
Οι τελευταίες πληροφορίες της «Κ» από την τουρκική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι οι νέες σαρωτικές εξελίξεις έχουν υποχρεώσει την τουρκική πρωθυπουργία να αναθεωρήσει το προαναφερόμενο σχέδιο. Στη νέα περίοδο, ο στενός κύκλος των συνεργατών του Τούρκου πρωθυπουργού επιλέγει να προχωρήσει στη σύσφιγξη των σχέσεών του με τον πρόεδρο Γκιουλ. Στην επίτευξη της εν λόγω σύσφιγξης συμβάλλει και η «επιφυλακτική στάση», την οποία επέλεξε να τηρήσει ο κ. Γκιουλ κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Τουρκική πηγή, η οποία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην κυβέρνηση, επισημαίνει στην «Κ» ότι με τη συγκεκριμένη στάση, ο κ. Γκιουλ επιχειρεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη της πρωθυπουργίας στην υποψηφιότητά του για την προεδρία της χώρας χωρίς να προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της αντιπολίτευσης και του Κινήματος Γκιουλέν.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, μιλώντας στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επανεκλογής του Αμπντουλάχ Γκιουλ στην προεδρία της χώρας. Για πρώτη φορά, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε δημοσίως στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Την ίδια στιγμή, θέλοντας να εντυπωσιάσει την τουρκική κοινή γνώμη, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματός του σε περίπτωση που το ΑΚΡ δεν εξασφαλίσει την πρωτιά στις δημοτικές εκλογές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποψηφιότητα του κ. Γκιουλ έρχεται στο προσκήνιο σε μια περίοδο κατά την οποία το ΑΚΡ εξακολουθεί να διατηρεί την πρωτιά στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. «Τα ποσοστά του ΑΚΡ έχουν περιοριστεί στο 40%. Παρ’ όλα αυτά, 10 μονάδες εξακολουθούν να χωρίζουν το κυβερνών κόμμα από την αξιωματική αντιπολίτευση», τονίζει ο έμπειρος Τούρκος αναλυτής Ουτκού Τσακίροζερ.