Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Το πολύ καλό άρθρο του Τ. Τέλλογλου ότι τα λεφτά δεν μυρίζουν


Τα λεφτά δεν μυρίζουν
Του Τάσου Τέλλογλου
Την τεράστια προσπάθεια των κομματικών ιθυνόντων του κινεζικού καθεστώτος να κρύψει τα δισεκατομμύρια δολάρια που κλέβει κάθε χρόνο από τον εθνικό πλούτο της Κίνας δείχνει η νέα εκδοσή του Offshore Leaks, του «φακέλλου» μίας διεθνούς συνεργασίας δημοσιογράφων για την απόκρυψη των μη φορολογημένων εισοδημάτων σε εθνικούς παραδείσους.
Η κινέζικη ηγεσία αντέδρασε πανικόβλητη αποκλείοντας την πρόσβαση σε όλες τις σελίδες του διαδικτύου που αναφέρονται σε λεπτομέρειες του θέματος.  Οι ελληνικές δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτές παρά το γεγονός ότι μία τουλάχιστον εφημερίδα, «Τα Νέα», παίρνει μέρος στην καμπάνια.
Σημαντική παράμετρος είναι το γεγονός οτι οι τράπεζες UBS, Credit Suisse, Deutsche Bank βοηθούσαν τους Κινέζους ηγέτες στην απόκρυψη των «κλεμμένων» καθώς το «χρήμα δεν μυρίζει». Έκαναν δηλαδή ό,τι και η αμερικάνικη τράπεζα Morgan Stanley στη Ζυρίχη που ανέφερε ως ύποπτες τις κινήσεις των λογαριασμών του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου λίγες μέρες μετά τη σύλληψή του. Οι κινήσεις αυτές, ύψους 29 εκατ. ελβετικών φράγκων είχαν γίνει πριν από δώδεκα χρόνια.
Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα UBS που ανακοινώνει τώρα ότι τηρούνται τα προβλεπόμενα για τις υποθέσεις των Κινέζων, προσέλαβε τον χειριστή των λογαριασμών του Άκη σε υψηλή θέση στο Λονδίνο.
Αυτά για τους ξένους. Και οι δικοί μας τραπεζίτες που ξέπλυναν τα χρήματα του τέως υπουργού στο παρελθόν; Γιατί για αυτούς δεν υπήρξε η παραμικρή αιχμή από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Για παράδειγμα, πώς βρέθηκε η κατάθεση-εγγύηση  για τη δανειοδότηση της κόρης του τέως υπουργού για την αγορά διαμερίσματος στη Θεσσαλονίκη; Κατά πόσο είχε εξετασθεί η προέλευση των χρημάτων; Και μιλάμε τώρα για συστημικές τράπεζες. Ερωτήματα που είχαν θέσει οι εισαγγελείς Ευγενία Κυβέλου και Ελένη Σίσκου πριν από μία διετία αλλά που ούτε πρόσωπο, ούτε Αρχή, έχουν απαντήσει υπευθύνως.