Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Αθλητικό άρθρο για τον Ολυμπιονίκη Βασιλιά Όλαφ ο 5ος της Νορβηγίας


Ενας βασιλιάς που φόρεσε και το στέμμα των Ολυμπιακών
Ο Ολαφ ο 5ος της Νορβηγίας έγραψε Ιστορία στους Αγώνες του Αμστερνταμ
Της Σπυριδούλας Σπανέα
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr/)
Το ποδόσφαιρο, λένε, ότι είναι ο βασιλιάς των σπορ και η ιστιοπλοΐα το σπορ των βασιλιάδων. Στο διάβα των ολυμπιακών χρόνων, πολλοί «γαλαζοαίματοι» έχουν συνδέσει το όνομά τους με το άθλημα της θάλασσας.
Ενας από αυτούς είναι ο παλαιός βασιλιάς της Νορβηγίας, Ολαφ ο 5ος και ο γιος του και νυν βασιλιάς, Χάραλντ ο 5ος. Ο, όπως τον αποκαλούσαν, «βασιλιάς των ανθρώπων», ο Ολαφ υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής ως ιστιοπλόος και μύησε τον διάδοχό του στο εντυπωσιακό άθλημα των ιστίων.
Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του 1928, γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου 1903. Κατά τη γέννησή του ονομάστηκε Αλεξάντερ Εντουάρτ Κρίστιαν Φρέντερικ. Πατέρας του ήταν ο πρίγκιπας Καρλ (δευτερότοκος του βασιλιά Φρειδερίκου του 8ου της Δανίας). Οταν ο πατέρας του έγινε βασιλιάς της Νορβηγίας (1906) με το όνομα Χάακον ο 5ος έδωσε στον γιο του το ιστορικό βασιλικό όνομα Ολαφ (ο πρώτος διάδοχος του θρόνου της Νορβηγίας).
Από μικρό παιδί, ο διάδοχος είχε δείξει την αγάπη του για τον αθλητισμό. Το σκι και η ιστιοπλοΐα ήταν τα αγαπημένα του. Ο πατέρας του υπήρξε αξιωματικός του ναυτικού αλλά ο Ολαφ επέλεξε να κάνει την εκπαίδευσή του στον στρατό ξηράς. Εξάλλου, η ενασχόλησή του με την ιστιοπλοΐα κάλυπτε και με το παραπάνω την αγάπη του για τη θάλασσα.
Οι πρώτες απόπειρες
Ο διάδοχος του νορβηγικού θρόνου αποφοίτησε από τη Νορβηγική Στρατιωτική Ακαδημία το 1924 με την τέταρτη καλύτερη βαθμολογία στην κατηγορία του. Σπούδασε οικονομικά και νομικά σε κολέγιο στην Οξφόρδη ενώ, παράλληλα, ασχολείτο και με την ιστιοπλοΐα.
Στον Βασιλικό Νορβηγικό Ιστιοπλοϊκό Ομιλο επικεφαλής ήταν ο Γιόχαν Ανκερ, σχεδιαστής σκαφών και Ολυμπιονίκης. Ο Ανκερ γεννήθηκε το 1871 και αφιέρωσε τη ζωή του στην ιστιοπλοΐα. Το 1908 πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς με το 8μ. σκάφος «Φραμ» (ήταν 4ος) και το 1912 αναδείχθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης με το 12μ. «Μάγδα 9». O συνιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της σκανδιναβικής ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας (1915) προσπάθησε να εμφυσήσει στον διάδοχο του θρόνου το ολυμπιακό όνειρο. Κάτι που δεν ήταν και ιδιαίτερα δύσκολο καθώς ο νεαρός Ολαφ είχε πάθος με τον αθλητισμό. Μάλιστα, είχε πάρει μέρος και στο άλμα με σκι στο Χoλμενκόλεν.
Πλώρη για Ολλανδία
Στις εγκαταστάσεις του Βασιλικού Ομίλου, ο έμπειρος ιστιοπλόος και ο διάδοχος άρχισαν να σχεδιάζουν τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Αμστερνταμ. Αποφάσισαν να πάρουν μέρος στην κατηγορία των 6μ. και ως πλήρωμα επέλεξαν τον γιο του Γιόχαν, Ερικ Ανκερ και τον Χάκον Μπριν.
H ενασχόληση με την υψηλού επιπέδου ιστιοπλοΐα μονοπώλησε τη ζωή του, μετέπειτα, «βασιλιά των ανθρώπων», όπως τον αποκαλούσαν. Μαζί με το υπόλοιπο πλήρωμα του σκάφους «Νόρνα» περνούσαν τις περισσότερες ώρες της ημέρας σε προπονήσεις στη θάλασσα και τη στεριά. Στόχος όλων ήταν η πρωτιά στο Αμστερνταμ. Βασικός τους αντίπαλος αναμενόταν να είναι το σκάφος της Δανίας «Χι-Χι».
Οι ιστιοδρομίες ξεκίνησαν στις 2 Αυγούστου 1928. Από την πρώτη το «Νόρνα» βρέθηκε επικεφαλής του στόλου. Στη δεύτερη κούρσα πήρε πρωτιά αλλά στην τρίτη αποκλείστηκε. Στην 4η πέρασε ξανά μπροστά, ενώ στην πέμπτη περιορίστηκε στη δεύτερη θέση. Η τελευταία ιστιοδρομία πραγματοποιήθηκε στις 8 Αυγούστου 1928. Οι Δανοί πέρασαν πρώτοι τη γραμμή τερματισμού και οι Νορβηγοί κατά 5΄΄ αργότερα. Τα προηγούμενα πλασαρίσματα, όμως, έφεραν το σκάφος του διαδόχου του θρόνου στην πρώτη θέση του ολυμπιακού βάθρου.
Ο ρόλος του στον Πόλεμο
Η ιστιοπλοΐα υπήρξε η μεγάλη αγάπη καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του βασιλιά της Νορβηγίας. Επαιρνε μέρος σε εθνικούς και διεθνείς αγώνες για περισσότερα από 60 χρόνια. Μπορεί σε Ολυμπιακούς να μην αγωνίστηκε ξανά διότι οι υποχρεώσεις ως διάδοχος -και μετέπειτα βασιλιάς- δεν του άφηναν χρόνο για μία ολοκληρωμένη προετοιμασία αλλά ποτέ δεν έμεινε για μεγάλο καιρό μακριά από τη θάλασσα.
Στις 21 Μαρτίου 1929, ο Ολαφ παντρεύτηκε την πρώτη του εξαδέλφη, την πριγκίπισσα Μάρθα της Σουηδίας, γεγονός που σηματοδότησε τη διάλυση της οποιαδήποτε έντασης μπορεί να υπήρχε ανάμεσα στις δύο χώρες. Το πριγκιπικό ζεύγος απέκτησαν ένα γιο, τον νυν βασιλιά Χάραλντ τον 5ο, και δύο κόρες.
O B΄ Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκει τη Νορβηγία απέναντι από τις δυνάμεις του Αξονα. Στις 9 Απριλίου 1940, οι Γερμανοί εισέβαλαν στη χώρα. Το γερμανικό ναυτικό προσπάθησε να καταλάβει το Οσλο όπου βρισκόταν η βασιλική οικογένεια. Οι Νορβηγοί προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στους επίδοξους κατακτητές, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να φύγουν από την πρωτεύουσα η βασιλική οικογένεια, το υπουργικό συμβούλιο και μέλη του Κοινοβουλίου με ειδικό τρένο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο διάδοχος και Ολυμπιονίκης είχε αντίθετη άποψη και ήθελε να μείνει για να πολεμήσει στην πρώτη γραμμή. Η κυβέρνηση, όμως, τον έπεισε ότι εκτός χώρας θα μπορούσε να συνεισφέρει περισσότερα τόσο από στρατιωτικής πλευράς όσο και από διπλωματικής.
Ο διάδοχος του νορβηγικού θρόνου συνεργάστηκε με τις Συμμαχικές Δυνάμεις και στις 13 Μαΐου 1945, μαζί με πέντε υπουργούς της κυβέρνησης, επέστρεψαν στην απελευθερωμένη Νορβηγία. Χιλιάδες Νορβηγοί είχαν βγει στους δρόμους για να χειροκροτήσουν τον Ολαφ. Στις 7 Ιουνίου επέστρεψε και ο βασιλιάς Χαάκον.
Η σκυτάλη πέρασε με επιτυχία στον διάδοχο Χάραλντ
Με την επιστροφή της βασιλικής οικογένειας στη Νορβηγία, ο Ολαφ συνέχισε να ασχολείται με την ιστιοπλοΐα και στα μυστικά της μύησε και τον γιο του, Xάραλντ. Το 1954 φεύγει από τη ζωή η σύζυγος του διαδόχου (από καρκίνο), χωρίς να προλάβει να τον δει βασιλιά.
Ενα χρόνο αργότερα, το 1955, αρρώστησε ο βασιλιάς Χαάκον και ο Ολυμπιονίκης άρχισε σιγά σιγά να αναλαμβάνει περισσότερα καθήκοντα. Ο βασιλιάς απεβίωσε το 1957 και ο Ολαφ τον διαδέχτηκε επίσημα στις 22 Ιουνίου 1958. Αφιέρωσε τη ζωή του στην τήρηση του Συντάγματος και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στον λαό του. Μάλιστα, σε κάποια απεργία χρησιμοποίησε τα μέσα μεταφοράς για να πάει για σκι και όταν τον ρώτησαν εάν φοβήθηκε, αυτός απάντησε: «Είχα 4.000.000 για να με φιλάνε (σ.σ. ο πληθυσμός της Νορβηγίας ήταν, τότε, 4.000.000)».
Οι υποχρεώσεις δεν επιτρέπουν στο βασιλιά να ασχοληθεί με την ιστιοπλοΐα και τη... σκυτάλη την έχει πάρει ο -τότε- διάδοχος Χάραλντ. Ο νυν βασιλιάς της χώρας συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (1964, 8η θέση), του Μεξικού (1968, 11η θέση) και του Μονάχου (1972, 10η θέση). Μάλιστα το 1964 ήταν και σημαιοφόρος. Στη συλλογή του έχει, επίσης, τρία μετάλλια από παγκόσμια πρωταθλήματα (χρυσό το 1987, ασημένιο το 1982 και χάλκινο το 1988). Τον Ιούλιο του 2005, με το βασιλικό ιστιοφόρο «Φραμ 15» πρώτευσε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ενώ στο παγκόσμιο του 2007 ήρθε 6ος.
Κατά τη συμμετοχή του διαδόχου στους Ολυμπιακούς, ο Ολυμπιονίκης βασιλιάς παρακολούθησε περήφανος τον γιο του να συνεχίζει την ολυμπιακή ιστορία της οικογένειας. Τα πρώτα προβλήματα στη υγεία του Ολαφ παρουσιάστηκαν το 1990 και στις 17 Ιανουαρίου 1991 έφυγε από τη ζωή βυθίζοντας στο πένθος τους κατοίκους της Νορβηγίας καθώς γι’ αυτούς ήταν ο «βασιλιάς των ανθρώπων».