Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Άρθρο ότι η Ρεάλ Μαδρίτης στέφθηκε πρωταθλήτρια στα έσοδα το 2013


Πρωταθλήτρια στα έσοδα η Ρεάλ Μαδρίτης
Τα έσοδα των 20 κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης έφτασαν τα 5,4 δισ. ευρώ την περασμένη περίοδο, καταγράφοντας αύξηση μεγαλύτερη των 400 εκατ. (8%), σύμφωνα με τη 17η έκδοση του Football Money League της Deloitte.
Η Ρεάλ Μαδρίτης βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης του Money League για ένατη συνεχή χρονιά, ξεπερνώντας το προηγούμενο σερί των οκτώ χρόνων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με συνολικά έσοδα ύψους 518,9 εκατ. Αυτό βασίστηκε στα εμπορικά έσοδα ύψους 211,6 εκατ., τα οποία αυξήθηκαν κατά 4% το 2012-13 και τα έσοδα από ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα ύψους 188,3 εκατ., αυξημένα κατά 3%.
Δεύτερη η Μπαρτσελόνα
Η Μπαρτσελόνα διατήρησε τη δεύτερη θέση, ενώ η κατάκτηση τριών τίτλων από την Μπάγερν Μονάχου είχε ως αποτέλεσμα να πάρει την τρίτη θέση από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που για πρώτη φορά δεν βρίσκεται στην πρώτη τριάδα.
Η κυριαρχία των Βαυαρών στη Γερμανία και στην Ευρώπη το 2012/13 αντικατοπτρίζεται στην άνοδό της στην τρίτη θέση με αύξηση 17% στα έσοδα, που έφτασαν τα 431,2 εκατ.
Από τις άλλες πέντε αγγλικές ομάδες στην κατάταξη των 20, η συνεχιζόμενη άνοδος της Μάντσεστερ Σίτι τη φέρνει στην έκτη θέση. Η εμπορική επιτυχία της ομάδας την έφερε για πρώτη φορά στην κατάταξη πάνω από τις αντιπάλους της στην Premier League, Τσέλσι (7η) και Αρσεναλ (8η).
Παρότι τα έσοδα της Λίβερπουλ (12η) αυξήθηκαν κατά 9%, η ομάδα βρέθηκε εκτός δεκάδας για πρώτη φορά από το 1999/2000. Παρ’ όλα αυτά είναι στην υψηλότερη θέση στο Money League από τις ομάδες που δεν συμμετέχουν στο Champions League. Oι Reds μπορούν να ξαναβρεθούν στη δεκάδα τον επόμενο χρόνο χάρη στις νέες συμφωνίες ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης της Premier League. Η αύξηση που θα προκύψει από αυτές τις συμφωνίες θα επιτρέψει σε άλλες αγγλικές ομάδας, όπως είναι η Εβερτον, η Νιούκαστλ και η Γουέστ Χαμ, να διεκδικήσουν θέσεις στην κατάταξη των 20 κορυφαίων ομάδων τον επόμενο χρόνο. Η Τότεναμ παρέμεινε στη 14η θέση της παρά την πρόσφατη μη ικανοποιητική σεζόν.
Ανοδος για Παρί
Μια από τις σημαντικότερες ιστορίες του φετινού Money League είναι η ανάδειξη της Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία ανέβηκε στις κορυφαίες πέντε ομάδες. Τα έσοδα της γαλλικής ομάδας σχεδόν τετραπλασιάστηκαν στα €398,8 εκατ. από το 2010/11 και περιλαμβάνουν εμπορικά έσοδα ύψους €254,7 εκατ. – η υψηλότερη πηγή εσόδων ως μόνος οικονομικός πόρος για μια ποδοσφαιρική ομάδα.