Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Άρθρο των New York Times για το νέο αμυντικό δόγμα της Ιαπωνίας έναντι της Κίνας


Νέο αμυντικό δόγμα από την Ιαπωνία
Για να αντιμετωπίσει την Κίνα
The New York Times
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Απομακρύνοντας την Ιαπωνία ένα ακόμη βήμα από τη φιλειρηνική μεταπολεμική αμυντική της στάση, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε επέτυχε την ψήφιση νέου αμυντικού σχεδίου, που προβλέπει την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών και αμφίβιων μέσων, ενόψει παρατεταμένης αντιπαράθεσης με την Κίνα για τις βραχονησίδες της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας.
Αν και ο κ. Αμπε περιέγραψε τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό ως «ενεργητικό φιλειρηνισμό», αποτελεί σαφή συνέχεια εξοπλιστικής τάσης από τις αρχές του 2013, η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει αντιστάθμισμα στην ταχεία κινεζική αμυντική ανάπτυξη.
Ο Σίνζο Αμπε, γνωστός για τις εθνικιστικές του θέσεις, επέτυχε να πείσει τους συμπατριώτες του για την ανάγκη ενισχυμένων εξοπλιστικών δαπανών, βασιζόμενος στην πρόσφατη κινεζική μαχητικότητα στα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών. Τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο, από κοινού με νέο διευρυμένο αμυντικό δόγμα, που οδηγεί σε χαλάρωση των απαγορεύσεων εξαγωγής όπλων, επαναφέροντας παράλληλα τον πατριωτισμό στα ιαπωνικά σχολεία.
Σύμφωνα με το νέο δόγμα, η Ιαπωνία θα διατηρήσει τους στενούς της δεσμούς με τις ΗΠΑ, με τους 50.000 Αμερικανούς στρατιώτες στο έδαφός της να συνεχίσουν να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ιαπωνικής άμυνας. Την ίδια στιγμή, το Τόκιο θα αποκτήσει επιθετικά οπλικά συστήματα, η κατοχή των οποίων θα εθεωρείτο αδιανόητη μετά την καταστροφική ήττα της χώρας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η κινεζική αποφασιστικότητα γύρω από τις διαφιλονικούμενες βραχονησίδες της Θάλασσας της Α. Κίνας έπεισε το ιαπωνικό κοινό για το ορθό των πρωτοβουλιών του Σίνζο Αμπε.
Το νέο αμυντικό δόγμα της Ιαπωνίας υπαγορεύει επίσης την οικοδόμηση στενότερων σχέσεων με άλλα ασιατικά κράτη, παρότι άγνωστο παραμένει πώς θα αντιμετωπίσουν πολλά από τα κράτη αυτά –όπως η Νότια Κορέα– τον ιαπωνικό επανεξοπλισμό.
Ο αμυντικός προϋπολογισμός της κυβέρνησης Αμπε θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες κατά 11,7 δισ. δολάρια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Η Ιαπωνία διαθέτει ήδη τον πέμπτο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό στον κόσμο, ενώ η Κίνα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, πίσω από τις ΗΠΑ.
Μεγάλο μέρος των αυξημένων δαπανών θα ενισχύσει τη φύλαξη και ναυτική παρουσία στα διαφιλονικούμενα νησιά νοτιοδυτικά της Ιαπωνίας, καθώς και την ανάπτυξη αεροσκαφών παρακολούθησης στην Οκινάουα. Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει επίσης την αγορά πλοίων αμφίβιων αποστολών, αποβατικών σκαφών, μεταγωγικών αεροσκαφών καθέτου απογειώσεως τύπου Osprey και τη σύσταση μιας αποβατικής ταξιαρχίας, στα πρότυπα των Αμερικανών πεζοναυτών, με αποστολή την ανακατάληψη των νήσων, ύστερα από κινεζική απόβαση σε αυτά. Στα χαρτιά παραμένει η έρευνα και ανάπτυξη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, τύπου Κρουζ, ικανών να καταστρέψουν στο έδαφος κορεατικούς βαλλιστικούς πυραύλους.
Τέλος, την αμφιλεγόμενη πολιτική της «συλλογικής άμυνας» θα ήθελε να προωθήσει ο Σίνζο Αμπε, παρά τις έντονες πολιτικές αντιδράσεις που συναντά. Σύμφωνα με την πολιτική αυτή, η Ιαπωνία θα όφειλε να καταρρίψει βορειοκορεατικό βαλλιστικό πύραυλο που θα κατευθυνόταν προς τη σύμμαχό της, τις ΗΠΑ. Με το επιμέρους αυτό δόγμα διαφωνούν, όμως, ακόμη και κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό του Αμπε.