Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για το κοσμοπολίτικο πρόσωπο της Ελλάδας


Το κοσμοπολίτικο πρόσωπο της Ελλάδας
Της ανταποκρίτριάς μας στην Ουασιγκτον Κατερινας Σωκου
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr/)
Τι κοινό έχουν μία βυζαντινή εικόνα, ένας μεζές με αυγοτάραχο και μία Κινέζα ερευνήτρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;
Ολα παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον με ελληνική ή ελληνοαμερικανική πρωτοβουλία.
Με διαφορετικό τρόπο, οι τρεις εκδηλώσεις ανέδειξαν το θετικό πρόσωπο της Ελλάδας, εκείνο που με διαβατήριο τον ελληνικό πολιτισμό ανοίγεται στον κόσμο, συνδιαλέγεται μαζί του, αφουγκράζεται τις ανάγκες του και προσφέρει μία επίκαιρη πρόταση, βασισμένη στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις αξίες που εκπροσωπεί η Ελλάδα.
Τη Δευτέρα στο κτίριο του Καπιτώλιου, υπό τη χορηγία του μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Σαρμπάνης και την αιγίδα πέντε διαφορετικών επιτροπών και δέκα εκπροσώπων του Κογκρέσου, διοργανώθηκε η ετήσια εκδήλωση του Αγίου Ανδρέα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Θρησκευτικές Ελευθερίες. Με αφετηρία την προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, η πρωτοβουλία δεν περιορίζεται σε αυτό, αλλά στοχεύει στην προώθηση των θρησκευτικών ελευθεριών σε όλον τον κόσμο. Προσκεκλημένη ομιλήτρια φέτος ήταν η Λι Σιαορόνγκ, μία ακτιβίστρια που μίλησε για την ελευθερία του Τύπου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες στην πατρίδα της Κίνα.
Την Τρίτη, η επίσημη παρουσίαση της έκθεσης Heaven and Earth, Παράδεισος και Γη, εισήγαγε το κοινό της Ουάσιγκτον στην υποβλητική τέχνη του Βυζαντίου. Η έκθεση διοργανώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, με τη συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη. Παρά τους χαλεπούς καιρούς, η πολύτιμη συνεισφορά της Εθνικής Πινακοθήκης της Ουάσιγκτον, όπου φιλοξενείται η έκθεση, επέτρεψε τη διοργάνωση, σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία, μιας ατμοσφαιρικής δεξίωσης στον χειμερινό κήπο του μουσείου, με ορχήστρα δωματίου, ελληνική κουζίνα από τα χέρια του σεφ του μουσείου και προσκεκλημένους τους -εντυπωσιασμένους- φιλότεχνους της Ουάσιγκτον.
Την Τετάρτη, η υγιεινή διάσταση της ελληνικής διατροφής αναδείχθηκε σε μία εκδήλωση στο Καπιτώλιο υπό την αιγίδα των μελών της ελληνικής επιτροπής του Κογκρέσου Τζόζεφ Κρόλεϊ, Γκας Μπιλιράκης και Κάρολιν Μαλόνεϊ. Σε αυτή, Ελληνες και Ελληνοαμερικανοί σεφ όπως η Κατ Κόρα, η Μαρία Λόι, η Νταϊάνα Κοχύλας, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και ο Γιώργος Μαστροδημήτρης μαγείρεψαν για τους εργαζόμενους στο Κογκρέσο, ενώ εστιατόρια ελληνικής κουζίνας της Ουάσιγκτον και εξωστρεφείς επιχειρήσεις όπως τα MastihaShop, η Gaea και η Terra Creta προσέφεραν γευσιγνωσία των προϊόντων τους, αποδεικνύοντας ότι εκτός από διατροφική αξία, η ελληνική δίαιτα έχει και υπέροχη γεύση.
«Τι ζητάτε;», με ρώτησε ένας νεαρός εργαζόμενος στο αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας όταν έμαθε ότι είμαι Ελληνίδα δημοσιογράφος. «Οποιος έρχεται σε αυτόν τον χώρο κάτι ζητάει». Δεν ζητάμε τίποτε, σας προσκαλούμε να γνωρίσετε την ελληνική διατροφή και τα ελληνικά προϊόντα, απάντησα, υπό την επήρεια της ελληνικής φιλοξενίας – κι ας μην είχα ετοιμάσει 600 μελομακάρονα όπως η κ. Κατερίνα Στάη, η σύζυγος του πρόξενου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας Χρήστου Φαϊλάδη, ο οποίος τα μοίραζε στους παριστάμενους με υπερηφάνεια. Χρειάστηκε να δώσω και μία πολιτική εξήγηση για να ξεπεράσει την επιφυλακτικότητά του: «Εχετε ακούσει για την ελληνική οικονομική κρίση, φαντάζομαι. Προσπαθούμε να την ξεπεράσουμε βασιζόμενοι στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα: τον πολιτισμό, τον τουρισμό, την ελληνική διατροφή».
Η Ουάσιγκτον είναι μία μικρή αγορά για τα αμερικανικά δεδομένα, αλλά η επιρροή της είναι πολλαπλάσια των αριθμών της, καθώς χαράζει όχι μόνο την πολιτική αλλά και οικονομική κατεύθυνση των ΗΠΑ. Μπορεί, λοιπόν, να γίνουν ένας ισχυρός σύμμαχος στην προσπάθεια της Ελλάδας να αυξήσει τις εξαγωγές της, κάτι που αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα ενόψει της εμπορικής συμφωνίας που διαπραγματεύονται οι ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οι εκδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας δείχνουν έναν αποτελεσματικό τρόπο αξιοποίησης της επιρροής της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, του δυναμισμού της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αλλά και των πόρων που θα μπορούσαν να προσφέρουν Αμερικανοί συνεργάτες για την προώθηση του σύγχρονου, κοσμοπολίτικου προσώπου της Ελλάδας. Σίγουρα, η κρίση θέτει σημαντικούς περιορισμούς στις πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει το ελληνικό κράτος. Αυτός όμως είναι ένας λόγος περισσότερος να σκεφτεί κανείς δημιουργικά και να αξιοποιήσει όλες τις δυνάμεις που μπορούν να συνεισφέρουν στην έξοδο από την κρίση.