Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Άρθρο ότι η Ρεάλ ξηλώνει τους φασίστες από το Μπερναμπέου



H Ρεάλ ξηλώνει φασιστικό «πέταλο»
Εκτός «Μπερναμπέου» θα οδηγήσει τους φανατικούς ακροδεξιούς οπαδούς της
Του Γιώργου Γεωργακόπουλου
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Την ειλικρινή βούληση να καθαρίσει την κερκίδα της από ρατσιστικά στοιχεία διατρανώνει η Ρεάλ Μαδρίτης, δείχνοντας ότι μια μεγάλη ομάδα δεν πρέπει να είναι μεγάλη μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις.
Σε μια κίνηση που θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για τους συλλόγους που διστάζουν να τα βάλουν με τους σκληρότερους πυρήνες των οπαδών τους, η «βασίλισσα» σχεδιάζει να αποπέμψει από το «πέταλο» των φανατικών οπαδών της έναν σύνδεσμο ακροδεξιών φίλων της με την επωνυμία «Ούλτρας Σουρ», δηλαδή οι «Φανατικοί του Νοτίου» (Πετάλου).
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ραδιοσταθμού COPE και της εφημερίδας As, ο πρόεδρος των «Μπλάνκος» Φλορεντίνο Πέρεθ είναι αποφασισμένος να βάλει τέλος στην παρουσία των μισαλλόδοξων «Ούλτρας Σουρ», πίσω από το τέρμα, δημιουργώντας την κερκίδα «Φανς Σουρ» από τον Ιανουάριο, με την παρουσία νεότερων μελών του συλλόγου, «ανανεώνοντας» την κερκίδα.
Ετσι η Ρεάλ θα κάνει ό,τι έκανε η Μπαρτσελόνα πριν από δέκα χρόνια, όταν ο τότε πρόεδρος των «μπλαουγκράνα» Ζοάν Λαπόρτα απαγόρευσε την παρουσία των ακροδεξιών «Μπόισος Νόις» στο Καμπ Νου αλλά και η Βαλένθια που καθιέρωσε τη νεανική εξέδρα «Γκράντα Ζόβεν Κούρβα Νορντ» στο γήπεδο Μεστάγια.
Το παρελθόν της Ρεάλ είναι στενά συνδεδεμένο με τη στυγνή δικτατορία του Φράνκο, που αν και δεν ήταν αρχικά ο ίδιος οπαδός της, όπως λέγεται, χρησιμοποίησε τη σπουδαία ομάδα της Μαδρίτης ως όχημα διεθνούς προπαγάνδας για το καθεστώς του, ώστε να ακυρώσει το άτυπο εμπάργκο που του είχαν επιβάλει οι περισσότερες χώρες. Ο «Καουντίγιο» είχε φροντίσει να παίρνει η Ρεάλ τους καλύτερους παίκτες και να φτάσει έτσι με άνεση σε πέντε σερί θριάμβους στο τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών.
Παρότι έχουν περάσει τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες από το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο, το φάντασμα της «φασιστικής» στήριξης εξακολουθεί να κυνηγά τον δημοφιλέστερο σύλλογο στην Ισπανία, κι έτσι η διοίκηση του Φλορεντίνο Πέρεθ έχει κάθε λόγο να επιδιώκει να βελτιώσει τη γενικότερη εικόνα της Ρεάλ. Πάντως, το γραφείο Τύπου του συλλόγου της Μαδρίτης δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τη σχετική πληροφορία.


Ο σύνδεσμος των «Ούλτρας Σουρ» έχει συνδεθεί με πολλά περιστατικά βίας, λεκτικής και σωματικής, ενώ είναι διαβόητο για τη χρήση νεοναζιστικών συμβόλων και για τα ρατσιστικά του συνθήματα. Πολλά από τα μέλη του έχουν ήδη τιμωρηθεί με απαγόρευση εισόδου στο Σαντιάγο Μπερναμπέου, την έδρα της Ρεάλ, ενώ κάποια άλλη μέλη του συνδέσμου συνελήφθησαν πρόσφατα να πωλούν φασιστικά αναμνηστικά σε σχολική αγορά.
Στο πρόσφατο ντέρμπι της Μαδρίτης, με αντίπαλο την Ατλέτικο στο Μπερναμπέου, συνελήφθησαν τέσσερα μέλη των «Ούλτρας Σουρ» γιατί ανέμιζαν σβάστικες και άλλα ναζιστικά σύμβολα στη διάρκεια του αγώνα. Τιμωρήθηκαν με πρόστιμο 3.000 ευρώ και απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα επί ένα χρόνο. Επιπλέον, ένας ιδιαίτερα βίαιος καβγάς σε μπαρ, πριν από έναν μήνα, αποδόθηκε σε διαμάχη ανάμεσα σε αντίπαλες φράξιες των «Ούλτρας Σουρ».
Σκοπός του κ. Πέρεθ είναι η δημιουργία ενός τομέα 1.600 θέσεων που θα αντικαταστήσει το τμήμα των μισαλλόδοξων, φανατικών, οπαδών και θα φιλοξενεί νεαρούς κατόχους εισιτηρίων διαρκείας, ώστε να δίνουν αυτοί τον τόνο στην εξέδρα με τις φωνές και τον ενθουσιασμό τους, αλλά χωρίς ακρότητες.
Είναι γεγονός ότι επί 33 χρόνια οι «Ούλτρας Σουρ» αποτελούν την πλέον ζωηρή εικόνα της εξέδρας του Μπερναμπέου. Ο πρώην τεχνικός της Ρεάλ, Ζοζέ Μουρίνιο, συχνά υπερασπιζόταν τον σύνδεσμο κατά την τριετία του στον πάγκο της«βασίλισσας», λέγοντας συχνά πως αυτός ήταν που χάριζε ατμόσφαιρα στο ιστορικό γήπεδο της Μαδρίτης. Υστερα από έναν αγώνα με την Οσασούνα, όπου η Ρεάλ νίκησε με σκορ 7-1, ο Μουρίνιο είχε δηλώσει αν δεν ήταν οι «Ούλτρας Σουρ» και οι φωνές τους, «θα νόμιζε κανείς ότι το γήπεδο ήταν άδειο».
Οι «Ούλτρας Σουρ» έχουν περί τα 1.000 μέλη και εισιτήρια διαρκείας για 885 καθίσματα πίσω από το νότιο τέρμα του Μπερναμπέου. Από το 1980 που ιδρύθηκε ο σύνδεσμος έχει συγκεντρώσει τους πλέον σκληροπυρηνικούς οπαδούς της Ρεάλ, έχει συνεργασία με τη φασιστική οργάνωση οπαδών της Λάτσιο «Ιριντουτσίμπιλι» και έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας και της UEFA. Οι πρόσφατες έριδες εντός του συνδέσμου που οδήγησαν σε εμφύλιες συγκρούσεις αποδίδονται σε διαφορετικές γενιές μελών που προσπαθούν να ελέγξουν την οργάνωση, καθώς η παλιά φρουρά των «Ούλτρας Σουρ» φέρεται να αμφισβητείται από τους «Λος Κατσόρος» δηλαδή τα Κουτάβια (!). Οπως λέγεται πρόκειται για πιο ακραία ομάδα οπαδών που θέλουν να φέρουν έντονο πολιτικό χρώμα στην εξέδρα της Ρεάλ.
Ετσι ο κ. Πέρεθ φαίνεται να βλέπει τη χρυσή ευκαιρία ώστε να εκμεταλλευτεί τον εμφύλιο μέσα στους «Ούλτρας Σουρ». Ο στόχος απλός: να τους διώξει μια και καλή από το γήπεδο.