Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Άρθρο ότι το twitter είναι πολύτιμος σύμμαχος ηγετών και οργανισμών


Το twitter, πολύτιμος σύμμαχος ηγετών και οργανισμών
Του Γιάννη Παλαιολόγου
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr/)
Tην περασμένη εβδομάδα, η Burson-Marsteller, η πολυεθνική εταιρεία επικοινωνίας της οποίας ηγείτο μέχρι πέρυσι ο στενός σύμβουλος του ζεύγους Κλίντον, Μαρκ Πεν, δημοσίευσε τη νεότερη έκδοση του Twiplomacy, της μελέτης που διεξάγει για τη χρήση του twitter από διεθνείς οργανισμούς και ηγέτες ανά τον κόσμο.
Οπως σημειώνεται στον ιστότοπο της έρευνας (http://twiplomacy.com), το twitter κατά την τελευταία πενταετία έχει αναδειχθεί σε ιδιαίτερης σημασίας εργαλείο μαζικής επικοινωνίας. Οταν το CERN, π.χ., ανακάλυψε το μποζόνιο του Higgs, γνωστό –προς έντονη δυσφορία συγκεκριμένου ποιμένα της ελληνορθόδοξης πίστης– και ως «σωματίδιο του Θεού», μετέδωσε την είδηση μέσω twitter. Στο ίδιο μέσο κατέφυγε και η επιτροπή του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης για να ανακοινώσει τα χαρμόσυνα νέα στον φετινό νικητή, την Οργάνωση για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων.
Παράλληλα, οι πολιτικοί έχουν υιοθετήσει ευρέως την όχι και τόσο νέα τεχνολογία για να αυξήσουν τη συχνότητα των παρεμβάσεών τους, να απαντούν άμεσα σε μομφές και να δικτυώνονται με άλλους σημαίνοντες παίκτες στη χώρα τους και διεθνώς. Σύμφωνα με το Twiplomacy, που βασίστηκε σε 505 λογαριασμούς αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, υπουργών Εξωτερικών και θεσμών από 153 χώρες, το 77,7% των πολιτικών ηγετών διαθέτει λογαριασμό στο twitter.
Ο βασιλιάς των 140 χαρακτήρων είναι ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε 33.510.157 followers όταν μετρήθηκε από την έρευνα (σήμερα έχει ξεπεράσει τα 40 εκατ.). Δεύτερος, με 7.200.332 διαδικτυακούς «πιστούς», είναι ο Πάπας Φραγκίσκος, ηγέτης του Βατικανού, του οποίου οι 9 λογαριασμοί (σε διαφορετικές γλώσσες) εξαπλώνονται ιλιγγιωδώς από τον Δεκέμβριο του 2012. Στην τρίτη θέση είναι ο πολυπράγμων γείτονάς μας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με 3.741.414 followers.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται στη μελέτη, πιο σημαντικό από τον αριθμό των followers που έχει ένας ηγέτης είναι το πόσο δικτυωμένος είναι με τους ομολόγους του. Με αυτό το κριτήριο, οι ΗΠΑ, τουλάχιστον στο twitterverse (το σύμπαν του twitter), χαρακτηρίζονται από έναν ιδιότυπο απομονωτισμό: οι λογαριασμοί @BarackObama, @WhiteHouse και @StateDept «ακολουθούνται» από 148, 132 και 99 ομολόγους τους αντίστοιχα, αλλά παρακολουθούν μόλις τέσσερις! Ο πιο δικτυωμένος διεθνής ηγέτης είναι ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπίλτ, που έχει αμοιβαία σχέση στο twitter με 44 άλλους ηγέτες ή θεσμούς.
Από την πλευρά τους, όλοι οι κορυφαίοι διεθνείς οργανισμοί διαθέτουν λογαριασμό στο twitter. Το ίδιο ισχύει και για το 50% των ηγετικών τους στελεχών. Ο πιο δημοφιλής διεθνής οργανισμός στο Twitter είναι η UNICEF, με πάνω από 2,3 εκατομμύρια followers σήμερα. Τέσσερις ακόμα οργανισμοί –τα Ηνωμένα Εθνη, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το WWF– έχουν σπάσει το φράγμα του ενός εκατομμυρίου. Το CERN, που πλησιάσει κι αυτό το ορόσημο αυτό, είναι ο πιο «αποτελεσματικός» οργανισμός, καθώς τα «τιτιβίσματά» του αντηχούν (γίνονται retweeted) κατά μέσον όρο πάνω από 100 φορές.
Στην Ελλάδα
Η ηγεσία της χώρας μας, πάντως, πασχίζει ακόμη να απαγκιστρωθεί από τα ελληνικού τύπου «παπαγαλάκια» και να εισέλθει στην πολύχρωμη τύρβη του διαδικτυακού κελαηδήματος. O Αντώνης Σαμαράς, που δεν είναι και ο πιο ενθουσιώδης χρήστης, ακόμη δεν έχει φτάσει τους 20.000 followers. Το υπουργείο Εξωτερικών είναι στις 23.000. Οπως και σε πολύ σημαντικότερα μέτωπα, έχουμε κι εδώ πολύ δρόμο να καλύψουμε.