Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Ο έλεγχος τριμήνου των ομάδων της Σούπερλίγκα από τον Αντ. Καρπετόπουλο


Ο "Κάρπετ" παραδίδει έλεγχους τριμήνου...
Από τον Αντώνη Καρπετόπουλο
(Πηγή : http://www.sport24.gr)
Ο "καθηγητής" Αντώνης Καρπετόπουλος παραδίδει τον έλεγχο τριμήνου στις ομάδες της Σουπερλίγκας. Παρακαλούνται οι γονείς και κηδεμόνες να μελετήσουν σοβαρά την αξιολόγηση προς βελτίωση και πρόοδο των μαθητών, εν όψει της λήξης του πρώτου γύρου.
Η διακοπή του πρωταθλήματος λόγω της Εθνικής δίνει την ευκαιρία για ένα πρώτο απολογισμό των όσων έκαναν οι ομάδες της Σουπερλίγκας. Τους βάζω κι ένα πάντα συζητήσιμο βαθμό για τη μέχρι τώρα πορεία τους. Εχουμε και λέμε:

Ολυμπιακός: Ο Μίτσελ το καλοκαίρι είχε μια διπλή δύσκολη υποχρέωση: να φτιάξει σε χρόνο ρεκόρ και με καμιά εικοσαριά νεοφερμένους παίκτες μια ομάδα που να παίζει ελκυστική μπάλα στην Ελλάδα (και κυρίως στο απαιτητικό Καραϊσκάκη), και να κάνει αξιοπρεπείς εμφανίσεις στην Ευρώπη. Παρόλο που αρκετοί παίκτες διανύουν ακόμα περίοδο προσαρμογής ο Ισπανός τα χει καταφέρει αρκετά καλά, βασιζόμενος στους Ελληνες και στους πολλούς κυνηγούς και κερδίζοντας πρώτα από όλα τα αποδυτήρια. Ο Ολυμπιακός περιμένει καλύτερες εμφανίσεις από το Σαβιόλα, μεγαλύτερη σταθερότητα από το Βάις, συνεισφορά του Κάμπελ και εκτός έδρας και καλύτερα πράγματα από Τσόρι και Μασάδο που έλειπε.
Βαθμός 9. Γιατί υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

ΠΑΟΚ: Έχει μόλις δυο βαθμούς παραπάνω από πέρυσι, παρά τις πολλές μεταγραφικές ενισχύσεις, όμως σε σχέση με πέρυσι έχει δώσει πολύ περισσότερα ματς στην Ευρώπη. Κάνει ανατροπές, σκοράρει αρκετά στην Τούμπα (14 γκολ σε 6 ματς), πήρε πολλά από κάποιους που δεν περίμενε (Βίτορ, Κίτσιου) και λίγα από αυτούς στους οποίους έμοιαζε να βασίζεται (Αθανασιάδη, Σαλπιγγίδη) ή είχε ποντάρει μετά το αρχικό τους ξεκίνημα (Στοχ, Λούκας). Τεράστια απώλεια ο Κάτσε, κάκιστη η διαχείριση του Γκαρσία, στοιχήματα ακόμα ο Νίνης, ο Νέσιντ, ο Λούκας.
Βαθμός 6. Πρέπει ο Στέφενς να καταλάβει που βρίσκεται.

Ατρόμητος: Την τελευταία εβδομάδα κατέστρεψε ό,τι με κόπο είχε φτιάξει. Αδυνατεί να κάνει το μεγάλο σερί που θα τον βοηθήσει να ξεχωρίσει. Το χειρότερο είναι ότι οι παίκτες του μοιάζουν ευχαριστημένοι με την τέταρτη θέση.
Βαθμός 6. Περιμένω πολλά περισσότερα.

Παναθηναϊκός: Το σχέδιο των Νταμπίζα – Αναστασίου αρχίζει να αποδίδει, κυρίως μετά την (αργή ακόμα) προσαρμογή των νεοφερμένων ξένων (Μέντεζ, Μπεργκ, Νάνο, Σίλντεφελντ, Πράνιτς) που όφειλαν να τραβήξουν τους μικρούς της άμυνας. Με πολύ τρέξιμο, μια άμυνα που στρώνει κι αρκετές λύσεις από τον πάγκο, ο με φανερή έλλειψη ποιότητας ΠΑΟ θα βελτιωθεί.
Βαθμός 7 Για κανονικός Παναθηναϊκός παίρνει 4, για νέος ΠΑΟ 9.    

Παναιτωλικός: Η προσθήκη του Μπίκεϊ βοήθησε το Χάβο να βρει την άμυνα που έψαχνε. Ο έγχρωμος βαρύς ψηλός με το τεράστιο βιογραφικό ήταν ο κρίκος που έλειπε στον άξονα Τζούνιορ- Θεοδωρίδη – Καμαρά. Δεν ξέρω το βάθος του πάγκου, αλλά παίκτες σαν τον Μπακάκη, το Γκάλο και τον τερματοφύλακα Μπρακάλι, λίγοι έχουν.
Βαθμός 8. Με όλη μου την εκτίμηση.

Εργοτέλης: Η άμυνα είναι έτσι κι έτσι καθώς και ο Σαρρής και ο Μεχία είναι αργοί – μπροστά όμως από αυτούς υπάρχει μια από τις αρτιότερες μεσαίες γραμμές του πρωταθλήματος (με Καρντόζο, Πέλε, Ρομάνο, Χατζί και την αποκάλυψη Μπαντιμπανγκά). Ο Πετράκης κάνει αρκετό rotation (με Κοζορώνη, Μπουχαλάκη, Βερμπακόφσκις, Γιαλούση πάντα έτοιμους), ενώ ο τραυματισμός του άτυχου Μπαμ Μπαμ έδωσε την ευκαιρία στο Διαμαντάκο να δείξει την πρόοδο του.
Βαθμός 8. Εντυπωσιασμένος.    

ΠΑΣ Γιάννινα: Επιχειρεί μια νέα αρχή με τον Τσιώλη. Ο Παντελίδης σαν λίγο να φοβόταν το βάρος της ομάδας ή να δυσκολεύονταν να καταλάβει τα γιατί και τα πως της περσινής της επιτυχίας. Εκτός από τον Τσιώλη, περιμένω τον Ντε Βινσέντι, τον περσινό Ιλιτς και τον Τσάβες των πρώτων αγωνιστικών.
Βαθμός 6. Της αναμονής.

Πανθρακικός: Παρά τη φυγή της τριπλέτας Παπαδόπουλος – Βαϊρουά – Μουνάφο, φέτος σκοράρει πιο πολύ κι αυτό δείχνει την καλή δουλειά του Ακη Μάτζιου. Κάποιοι, όπως ο Σέρεμετ, ο Ζεκίνια, ο Ρομέου, ο Ντιόγο που έπαιζε στις Σέρρες, μοιάζουν στην Κομοτηνή να ξαναγεννήθηκαν, κάποιοι άλλοι (Κάσας, Ιγκορ) είναι καλύτεροι από αυτό που μας έδειξαν αρχικά.
Βαθμός 7. Είναι η μόνη ομάδα που ίσως κάτι της χρωστά η διαιτησία.

Πανιώνιος: Απλήρωτοι οι περισσότεροι από πέρυσι το Πάσχα, χωρίς προπονητικό κέντρο πλέον και χωρίς σοβαρή καλοκαιρινή ενίσχυση (πλην του Μητρόπουλου), οι παίκτες του Πανιωνίου συνεχίζουν τα θαύματα. Με το πιο νεανικό ρόστερ της κατηγορίας, «βετεράνους» στη Σούπερλίγκα σαν τον Κούρο που δεν είναι ακόμα 21 χρονών και με την πάντα σοφή καθοδήγηση του Μενδρινού και του Αραβίδη, οι Νεοσμυρνιώτες ατενίζουν μια ακόμα σωτηρία με μοναδικό έπαθλο να πίνουν τον καφέ τους στην πλατεία ανενόχλητοι!
Βαθμός 8. Με εκτίμηση για τον Παντελή.    

Καλλονή: Μιλάμε για έπος! Χωρίς ισοπαλία στο πρωτάθλημα, κάνοντας όλα τα ματς ροκ ο Ματζουράκης πάει για το θαύμα των θαυμάτων: να σώσει μια ομάδα χωρίς έδρα.
Βαθμός 10. Δεν υπάρχουν λόγια.

Αστέρας Τρίπολης: Η φυγή του περσινού του άξονα (Σανκαρέ, Αλβαρες, Ράγιος, Περόνε) στέρησε από την ομάδα ισορροπία και υποχρέωσε τον Τσιώλη να ξεκινήσει από την αρχή. Κάποιοι νεοφερμένοι (Γκόιαν, Γκρατσίνι, Μπαράλες, Καράσκο κτλ) κάνουν αυτούς που έφυγαν να μοιάζουν ακόμα καλύτεροι. Η μαγική τριπλέτα Ουσέρο, Ναβάρο, Ντε Μπλάζιτς κάνει ωστόσο ό,τι μπορεί.
Βαθμός 5. Αλλιώς τον περίμενα.

Skoda Ξάνθη: Μετά την φυγή του Καραγεωργίου που ήθελε να κάνει το Βασιλακάκη σέντερ φορ ο Μάουρερ έβαλε μια σειρά. Ο Σολτάνι και ο γερόλυκος Σολάρι δίνουν γκολ και βοήθησαν στο να ξεχαστεί ο καλός Μαρσελίνιο. Αλλά πίσω, (ποιος θα το έλεγε, με βάση τις παραδόσεις) έχουμε πρόβλημα.
Βαθμός 6. Δεν σε αφήνει να πλήξεις.

Πλατανιάς: Εχει λιγότερους βαθμούς από όσους θα έπρεπε, αλλά και μια ομάδα που χρειάζεται ενισχύσεις τον Ιανουάριο. Ο Αναστό θα βελτιώσει την άμυνα, όμως το μεγάλο πρόβλημα στην αρχή της σεζόν είναι μπροστά: ο Κατάι είναι ασταθής, ο Τόρτες βαρύς, ο Μπέλιτς γύρω γύρω όλοι και ο Ναζλίδης χτύπησε.
Βαθμός 6. Και μ' αρέσει πολύ ο τερματοφύλακας Γεωργαλίδης.

Λεβαδειακός: Ο ερχομός του Καραγεωργίου σαν κάτι να άλλαξε προς το καλύτερο. Εχει πολλούς κυνηγούς (Μάντζιος, Βασιλείου, Ροτζέριο που πλέον μόνο στην επίθεση μένει, Κάτζι, Γιάντσης, Καπό), αλλά παραδόξως δεν έχει αμυντικά χαφ! Τον κράτησε ζωντανό η έδρα.
Βαθμός 5. Πρόεδρε πάρε κάνα κόφτη γιατί θα μπλέξουμε.

ΟΦΗ: Κακοκατασκευασμένος αλλά και άτυχος. Έχει οκτώ κυνηγούς (Γκαλέτι, Κουτσιανικούλη, Περογαμβράκη, Ογιος, Νιμανί, Παπάζογλου, Μακουκούλα, Κανούλα) από τους οποίους μπορεί να παίζουν μόνο τρεις (και αν…) και την ίδια στιγμή έχει όλα κι όλα δυο στόπερ της προκοπής, δηλαδή το Ζόρο και τον Τριποτσέρη. Παρά τους πολλούς κυνηγούς σκοράρει λιγότερο από πέρυσι (μόλις 8 γκολ σε 11 αγωνιστικές) κι αυτό είναι για την ώρα άλυτο πρόβλημα.
Βαθμός 5. Μπλέξιμο.

Απόλλων: Στον Βελλή δεν άρεσαν τα ανοιχτά ματς του Βοσνιάδη, αλλά βαρέθηκε σε χρόνο ρεκόρ και το κλειστό ποδόσφαιρο του Τεννέ. Υλικό υπάρχει, αν και το καλοκαίρι αποχτήθηκαν κάμποσοι υπερεκτιμημένοι παίκτες. Όταν όμως βλέπεις τον Κόρμπο και νομίζεις ότι είναι ο Ζιντάν κάτι δεν πάει καλά.
Βαθμός 4. Πάρτε το αλλιώς.

Άρης: Βάζοντας ασταμάτητα στοιχήματα (τύπου Κύργιας, Μανιάς, Ιμπε, Ελσνερ κτλ) και χάνοντας μερικούς από τους καλύτερους της περσινής δύσκολης σεζόν (Γιαννιώτας, Παπαζαχαρίας, Παπαστεριανός, Κασναφέρης δεν αντικαταστάθηκαν επάξια…) κατάφεραν να κάνουν μια ομάδα χειρότερη από την περσινή – πράγμα που δεν ήταν εύκολο. Η ελπίδα να ξυπνήσει ο Αγκάνθο και να κάνει κάτι παραπάνω ο Τάτος.
Βαθμός 4. Η κατάρα του Σούλη…

Βέροια: Εκεί που σταματά η λογική αρχίζει ο Αρβανιτίδης. Παίκτες υπάρχουν και καλοί, αλλά με 4 προπονητές σε 11 αγωνιστικές ομάδα δε γίνεται.
Βαθμός 4. Οσοι και οι προπονητές…