Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Άρθρο για την εκθεση κόλαφος της Διεθνούς Αμνηστίας για το Μουντιάλ του Κατάρ


Eκθεση κόλαφος για Κατάρ και FIFA
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr/)
Η Διεθνής Αμνηστία επιβεβαιώνει τις άθλιες εργασιακές συνθήκες στο Εμιράτο
Σοκ και προβληματισμό στην παγκόσμια κοινή γνώμη, έχει προκαλέσει η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφορικά με τις συνθήκες εργασίας που υπάρχουν στο Κατάρ, ενόψει της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022.
Μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Σεπ Μπλάτερ στο Κατάρ και τις δηλώσεις του προέδρου της FIFA στις οποίες τονιζόταν πως «όλα πάνε βάσει προγράμματος», έρχεται η έκθεση του Οργανισμού να προσγειώσει ανώμαλα τη... στρατηγική της αδιαφορίας.
Αρκετοί εκ των εργατών που βρίσκονται εκεί και στην πλειονότητά τους είναι μετανάστες, πέφτουν θύματα καταναγκαστικής εργασίας κάτι που αποτελεί μια σύγχρονη μορφή σκλαβιάς, όπως αναφέρεται στην Εκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. Μιας Εκθεσης, που βασίστηκε σε δύο πρόσφατες επιθεωρήσεις και καταδεικνύει για ακόμη μια φορά τα προβλήματα που συνεχώς έρχονται στο φως από μαρτυρίες, χωρίς τίποτα να αλλάζει στην πραγματικότητα. Ανθρωποι εργάζονταν 12 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε μια περίοδο κατά την οποία η θερμοκρασία βρίσκεται πολύ συχνά στους 45 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά. Το εργατικό Δίκαιο του Κατάρ, αναφέρει πως το ανώτατο ωράριο μπορεί να φθάσει τις 10 ώρες, ενώ μεταξύ των ωρών 11.30 π.μ και 1.30 μ.μ υπάρχει απαγόρευση εργασίας τους καλοκαιρινούς μήνες. Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αυτοί οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, σύμφωνα με τους ελεγκτές.
Εργάτες από το Νεπάλ τους ανέφεραν πως η συμπεριφορά προς το πρόσωπο τους παρέπεμπε σε «ζώα» - έτσι μάλιστα τους αποκαλούσε ένας εκ των διευθυντών στις εργασίες ενός γηπέδου. Συν τοις άλλοις, δεν παρέχεται η απαραίτητη ιατρική ασφάλεια προς τους εργαζόμενους, αλλά ούτε και η εργασιακή, αφού σε κάποιες περιπτώσεις εργάτες βρίσκονται στις οικοδομές χωρίς εξοπλισμό και κράνη.
Παράλληλα, το νομικό σύστημα του Κατάρ, δεν επιτρέπει στους εργαζόμενους να διεκδικήσουν δεδουλευμένα, στερώντας τους ταυτόχρονα τη δυνατότητα να φύγουν από τη χώρα, αν δεν έχει δοθεί συγκατάθεση από τον εργοδότη. Τέτοιες περιπτώσεις, έχουν οδηγήσει αρκετούς ανθρώπους στην αυτοκτονία, καθώς αδυνατούν να βρουν λύση στα αδιέξοδα προβλήματά τους, αναφέρεται στην Εκθεση.
Μόλις τον προηγούμενο μήνα, ρεπορτάζ του Βρετανικού «Γκάρντιαν» είχε αναγκάσει τη FIFA να αναδείξει το θέμα των εργασιακών συνθηκών στο Κατάρ, έπειτα από την αποκάλυψη θανάτων πολλών εργατών, αλλά και την εκτίμηση πως τα τραγικά αυτά περιστατικά θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις 4.000, μέχρι την έναρξη της διοργάνωσης σε 9 χρόνια!
Μετά τη δημοσιοποίηση της Εκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας, η FIFA τοποθετήθηκε μέσω επίσημης ανακοίνωσής της επί του θέματος, αναφέροντας πως «η FIFA κατέστησε σαφές ότι υποστηρίζει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εφαρμογή των διεθνών κανόνων ως αρχή όλων των δραστηριοτήτων μας. Κατανοεί και συμμερίζεται τις προσπάθειες της Διεθνούς Αμνηστίας προς την κοινωνική δικαιοσύνη και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας, τα οποία συνδέονται άρρηκτα με το καταστατικό και τον σκοπό της Ομοσπονδίας». Πολλοί είναι όμως εκείνοι, που κατηγορούν ευθέως τη FIFΑ για περιορισμένη βούληση στην επίλυση του ζητήματος.
Πέραν των απίστευτων περιστατικών ανθρώπινης εκμετάλλευσης, εκκρεμεί και το πόρισμα έρευνας που βασίζεται στις καταγγελίες αναφορικά με την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν πως είχε προηγηθεί χρηματισμός στελεχών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, για να δοθεί η διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στην αραβική χώρα.
Αναφερόμενος στην έρευνα, ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Σαλίλ Σέτι είπε πως «τα ευρήματα δείχνουν ένα ιδιαιτέρως ανησυχητικό επίπεδο εκμετάλλευσης στον ευρύτερο τομέα των κατασκευών στο Κατάρ. Η FIFA έχει καθήκον να στείλει ένα ισχυρό δημόσιο μήνυμα ότι δεν θα ανεχθεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την κατασκευή έργων που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο», τόνισε ο κ. Σέτι.
Οσον αφορά τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις εργασίες των κατασκευών, ο κ. Σέτι ανέφερε πως «θα έπρεπε οι εταιρείες να δρουν εκ των προτέρων, προλαμβάνοντας αυτά τα περιστατικά και όχι κατόπιν καταγγελιών για τις συνθήκες. Το να κλείνεις τα μάτια στην εκμετάλλευση είναι ανεπίτρεπτο, ιδίως όταν υπάρχει απώλεια ζωής ανθρώπων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
Το ζήτημα που προβληματίζει εντόνως ωστόσο, έγκειται στο ότι ναι μεν η Εκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες, ωστόσο το όλο θέμα με την εργασιακή εκμετάλλευση υφίσταται τα τελευταία 2,5 χρόνια χωρίς να παρατηρείται κάποια βελτίωση στις συνθήκες εργασιών.
Το δράμα ενός ποδοσφαιριστή
Είναι 33 ετών, Γάλλος ποδοσφαιριστής που αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα του Κατάρ. Ονομάζεται Ζαχίρ Μπελουνίς και η ιστορία του έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, καθώς δεν μπορεί να φύγει από το Κατάρ, λόγω μη χορήγησης βίζας. Τα ποδοσφαιρικά διαπιστευτήριά του είναι μηδαμινά, ωστόσο το δράμα του ξεφεύγει από τα όρια του αθλήματος.
Προ διετίας, ξεκίνησε δικαστικό αγώνα κατά της ομάδας του, Αλ Τζάις, καθώς δεν του είχαν καταβληθεί τα δεδουλευμένα από το 2010. Στην παρούσα φάση, βρίσκεται στο Κατάρ χωρίς να πληρώνεται και η κατάσταση έχει περιπλακεί ακόμη περισσότερο, καθώς η νομοθεσία στο Κατάρ αναφέρει ρητά πως «κάθε εργαζόμενος ανήκει στον εργοδότη του». Ως αποτέλεσμα αυτού, δεν μπορεί να φύγει από τη χώρα.
Οντας απελπισμένος, έστειλε επιστολή προς τους Ζινεντίν Ζιντάν και Πεπ Γκουαρδιόλα που είναι πρεσβευτές της διοργάνωσης του 2022 για το Κατάρ. Σε αυτήν ανέφερε πως «γνωρίζω πως είστε πρεσβευτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 που θα πραγματοποιηθεί στο Κατάρ, ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν χιλιάδες παγιδευμένοι άνθρωποι εδώ. Σας ζητώ να χρησιμοποιήσετε την επιρροή σας, ούτως ώστε να γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο τι πραγματικά συμβαίνει εδώ». Στη συνέχεια της επιστολής του αναγνώρισε πως είναι σημαντικό το ψυχολογικό, αλλά και το οικονομικό κίνητρο να μεταβεί κάποιος στο Κατάρ, διότι η ανάληψη της διοργάνωσης, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας για πολλούς ανθρώπους. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί και στη FIFA, τονίζοντας πως «είναι πολύ σημαντικότερο η FIFA να αντιληφθεί τι πραγματικά συμβαίνει, παρά να ασχολείται μονάχα με το αν πρέπει το Μουντιάλ να διεξαχθεί καλοκαιρινούς ή χειμερινούς μήνες».
Προ εβδομάδων, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μετέβη στο Κατάρ όπου και συναντήθηκε με τον Μπελουνίς. Ενημερώθηκε από τον ίδιο, ήρθε σε συνεννόηση με τη γαλλική Πρεσβεία στο Κατάρ, ωστόσο παρά τις συνεχείς εκκλήσεις να του χορηγηθεί βίζα εξόδου από τη χώρα, δεν υπήρξε καμία εξέλιξη, με τον παίκτη να παραμένει εκεί.
Η FIFA για μια φορά ακόμη τήρησε ουδέτερη στάση, αναφέροντας πως «καλεί όλα τα μέλη της να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπληρώνοντας όμως παράλληλα πως είναι αδύνατο να παρέμβει στο νομικό καθεστώς που υπάρχει στο Κατάρ».
Πλέον, αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η εξέλιξη της υπόθεσης, καθώς παρά τη γενική κινητοποίηση το θέμα παραμένει στάσιμο, με τον Μπελουνίς και την οικογένειά του να μη γνωρίζουν πότε θα λάβει τέλος η περιπέτειά τους.