Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Εδώ Πολυτεχνείο


Από τον πρώτο τυχόντα
"Συνεχίζουμε τον αγώνα και θα εκπέμψουμε από το Πολυτεχνείο"...όχι δεν είναι η φωνή της κας Δαμανάκη 40 χρόνια πριν. Είναι η  φωνή της ΠΟΣΠΕΡΤ από το χώρο του Πολυτεχνείου, η φωνή των πρώην εργαζομένων της ΕΡΤ.
"Εδώ Πολυτεχνείο", η φωνή των τότε φοιτητών, ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών.
Χθες και σήμερα. Ίδιος χώρος, άλλοι πρωταγωνιστές.
Και εμείς, που δεν ανήκουμε στη γενιά αυτή, αλλά μεγαλώσαμε με τις πολιτικές αυτών που ήταν μέσα ή "κάπου εκεί κοντά", αναρωτιόμαστε: βοήθησε ή όχι η ενασχόληση με τα κοινά, αυτών των τότε ιδεολόγων και αγωνιστών, την Ελλάδα και το που βρισκόμαστε σήμερα;
Ο κορυφαίος φιλόσοφος, Στέλιος Ράμφος, έχει πει ότι η "γενιά του Πολυτεχνείου" είναι αυτή που ευθύνεται κατά κύριο λόγο, για τα σημερινά δεινά της χώρας μας. Ο συγγραφέας Μάκης Καραγιάννης  5 χρόνια πριν αναφέρει επί λέξει : "Τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια η λέξη που κυριάρχησε σε όλες τις πτώσεις είναι τα «δικαιώματα». Απεναντίας εκείνη που εξαφανίστηκε από λεξιλόγιο ήταν η  «ευθύνη».
Ο λαϊκισμός, η κυρίαρχη ιδεολογία της μεταπολίτευσης, διαπότισε όλη την κοινωνία και μετέτρεψε την πολιτική από δρόμο αγώνων και προσφοράς σε  πάρτυ για την κατοχύρωση των επιδομάτων και των κεκτημένων, ενάντια σε όσους δεν είχαν φωνή και σε κάθε έννοια δημοσίου συμφέροντος.
Και εμείς, λέω πάλι, που μεγαλώσαμε με τη σχολική εορτή για την επέτειο του Πολυτεχνείου να είναι η  κορυφαία εκδήλωση των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι άλλες δύο 28η Οκτωβρίου και 25η Μαρτίου ήταν καλές μόνο γιατί δεν γινόταν μάθημα, έχουμε πάθει μία υπαρξιακή σύγχυση!! Αλλά δυστυχώς, εάν ήταν μόνο η σύγχυση, δεν θα ήταν και μεγάλο το κακό. Τα μνημόνια, η αναξιοκρατία, η κουλτούρα της λαμογιάς, η ανάδειξη της μετριότητας, η έλλειψη προσανατολισμού, ο χλευασμός της αξίας, η πενία της παιδείας είναι εδώ.
Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία. Μήπως και σήμερα είναι επίκαιρο το τότε σύνθημα; Για το 27,5% των ανέργων μάλλον είναι το πρώτο από τα τρία. Για το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού μάλλον είναι το δεύτερο. Όσο για το τρίτο, την ελευθερία, την απάντηση την περιμένω από την γενιά του Πολυτεχνείου... (και όχι από την τρόϊκα, αυτοί τη δουλειά τους κάνουν)
Με εκτίμηση
Ο πρώτος τυχόν