Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Δια «πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν»...


Από το Μυστήριο
Και ξαφνικά η Κυβέρνηση ανακάλυψε τη λύση δια «πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν» στη μελέτη του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας) που ανακοινώθηκε προσφάτως περί δήθεν «ανοίγματος των αγορών».
Με τις γνωστές βαρύγδουπες και κενές περιεχομένου δηλώσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη βγήκαν στα τηλεπαράθυρα και εξήγγειλαν ότι θα εφαρμόσουν το σύνολο σχεδόν των προβλέψεων της εν λόγω μελέτης. Με τη σιγουριά εκείνου που δεν καταλαβαίνει τι λέει, προέβλεπαν ότι αν εφαρμοσθούν όσα η μελέτη προβλέπει, η χώρα θα έχει, λέει, όφελος 5,2 δισ. Ευρώ !!!
Προσοχή όχι 5, 5,1 ή 5,3 δισ. Αλλά συγκεκριμένα 5,2 δισ. Τόσο καλά υπολογισμένα τα έχουν, τα κυβερνητικά «κομμάντα». Και κατόπιν τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια ανέλαβαν «υπηρεσία» και έσπευσαν να υιοθετήσουν ασμένως τις κυβερνητικές δηλώσεις και να τις επικοινωνήσουν – προπαγανδίσουν ως θέσφατα και αξιώματα…
Φυσικά, η εν λόγω έκθεση αναφέρει για νιοστή φορά τα ίδια και τα ίδια κάθε φορά μέτρα που δήθεν επιβαρύνουν την τσέπη των καταναλωτών, επειδή οι αγορές είναι «κλειστές». Υποτίθεται όμως ότι εδώ και 3 ½ χρόνια όλα ομνύουν υπέρ του ανοίγματος των «κλειστών» επαγγελμάτων νομοθετώντας μανιωδώς όποια «έμπνευση» είχε ο κάθε υπαλληλίσκος της Τρόικας ή κάποιος εδώ εντολοδόχος της. Έτσι «άνοιξε» μετά κόπων και βασάνων το κλειστό επάγγελμα των ιδιοκτητών φορτηγών και ΤΑΞΙ, καθώς άπαντες μας είχαν «πείσει» ότι με τον τρόπο αυτό θα μειωνόταν οι τιμές των προϊόντων. Κανείς έκτοτε δεν μας έχει ενημερώσει για ποιο λόγο δεν μειώθηκαν οι τιμές.
Καταργήθηκαν οι ελάχιστες αμοιβές των δικηγόρων και των μηχανικών. Ε, και;  Με το Ν. 3919/2011 και σειρά άλλων νομοθετημάτων «άνοιξαν» εκατοντάδες επαγγέλματα. Όφελος για τον καταναλωτή υπήρξε;
Η όποια μείωση τιμών είτε σε προϊόντα είτε σε υπηρεσίες οφείλεται αποκλειστικώς και μόνο στη μείωση της ζήτησης λόγω της οικονομικής κρίσης που οδήγησε εμπόρους και τους παρόχους υπηρεσιών σε μείωση τιμών για την προσέλκυση πελατείας.  
Δεν βλέπω όμως κανέναν μεγαλοσχήμονα κυβερνητικό να ευαισθητοποιείται για τα πάντα φημολογούμενα, μα μηδέποτε αποδεικνυόμενα, καρτέλ σε σούπερ μάρκετ, σε εταιρείες πετρελαιοειδών, δομικών υλικών, γάλακτος κλπ. Ούτε να δίδεται εντολή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να διερευνήσει, ασχέτως αν η τελευταία δύναται να ενεργήσει αυτεπαγγέλτως. Τα καρτέλ αυτά είναι ή δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνα για τις ακριβές τιμές των προϊόντων; Ή μήπως εκεί δεν πρέπει να «ακουμπάμε»…
Εννοείται ότι η ελληνική οικονομία λόγω της σοβιετικού τύπου δομής της είχε και έχει στρεβλώσεις που συντέλεσαν στην κρίση. Εννοείται ότι η κάθε συντεχνία προσπάθησε με επιτυχία να περιφρουρήσει τα συμφέροντά της εις βάρος της κοινωνίας. Εννοείται ότι πολλά πρέπει να αλλάξουν.
Όμως, τις περισσότερες φορές, η όποια αλλαγή συντελείται προς όφελος των ολιγοπωλίων και – πια – του διεθνούς κεφαλαίου που σπεύδουν να επωφεληθούν την οικονομική αδυναμία του εγχώριου κεφαλαίου (μικρής, μεσαίας ή μεγάλης δυναμικότητας δεν έχει σημασία) και να επιβάλουν τους όρους εις βάρος του Έλληνα καταναλωτή. Ο οποίος θα πληρώσει και πάλι το λογαριασμό.
Έχει δε αποδειχθεί, ότι συχνά τα εν λόγω ολιγοπώλια και τα αλλοδαπά αρπακτικά έχουν τη δυνατότητα να νομοθετήσουν κιόλας....
Τα Σέβη μου
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ