Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Άρθρο του Reuters ότι και στη Βρετανία το μεταναστευτικό είναι αγκάθι


Αγκάθι και στη Βρετανία το μεταναστευτικό
Reuters, AFP, A.P.
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Σε επίμαχο ζήτημα έχει αναδειχθεί το μεταναστευτικό για τη Βρετανία, που αποτελεί πόλο έλξης για μεγάλο τμήμα των επίδοξων μεταναστών από όλες τις χώρες του κόσμου.
Οι Συντηρητικοί του Ντέιβιντ Κάμερον έχουν δεσμευτεί να μειώσουν κατά δεκάδες χιλιάδες τους περισσότερους από 200.000 μετανάστες που έχουν καταφθάσει στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Οι ανορθόδοξες μέθοδοι που έχουν επιλέξει ανά περιόδους ωστόσο, έχουν προκαλέσει ιδιαίτερα επικριτικά σχόλια για τον αναποτελεσματικό και προσβλητικό τους χαρακτήρα, ο οποίος βλάπτει τον τουρισμό αλλά και τα βρετανικά πανεπιστήμια.
Τον περασμένο Ιούλιο η κυβέρνηση της Βρετανίας είχε επιστρατεύσει δύο λεωφορεία, που κυκλοφορούσαν δοκιμαστικά στους δρόμους του Λονδίνου για μία εβδομάδα, φέροντας μεγάλες πινακίδες με το μήνυμα «πηγαίνετε σπίτι» («Go home»), σε μία προσπάθεια να παροτρύνει τους παράνομους μετανάστες να εγκαταλείψουν τη χώρα ή να βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη. Η αντι-μεταναστευτική εκστρατεία δέχτηκε σφοδρή κριτική από ανθρωπιστικές οργανώσεις, που κατήγγειλαν ότι οι πινακίδες παραπέμπουν στις βρετανικές ρατσιστικές κινήσεις της δεκαετίας του 1970, ενώ και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες εναντιώθηκαν στη χρήση των λεωφορείων με τον υπουργό Επιχειρήσεων, Βινς Κέιμπλ να αποκαλεί το εγχείρημα «ηλίθιο και προσβλητικό».
Οι αρμόδιοι για την εκστρατεία υπουργοί υποστήριξαν αρχικά ότι εάν η δοκιμαστική περίοδος εθεωρείτο επιτυχής, τότε παρόμοια λεωφορεία μπορεί να χρησιμοποιούνταν και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Στο μεταξύ, με αφορμή την αντι-μεταναστευτική εκστρατεία αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με την εταιρεία Capita έχει αποστείλει περίπου 40.000 μηνύματα σε μετανάστες τους οποίους ενημερώνουν ότι πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα τους επειδή ο χρόνος νόμιμης παραμονής τους έχει παρέλθει. Σύμφωνα με την «The Guardian», έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 400 καταγγελίες για τα εν λόγω μηνύματα, οι οποίες προέρχονται και από άτομα που διαμένουν νόμιμα για δεκαετίες - αν και το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι οι καταγγελίες είναι πολύ λιγότερες.
H αποκάλυψη σχετικά με την αποστολή μηνυμάτων σε μετανάστες οδήγησε το κόμμα των Εργατικών να απαιτήσει ενημέρωση για το ακριβές κόστος του εγχειρήματος και για τον αριθμό των μηνυμάτων που στάλθηκαν λανθασμένα από την Capita. «Για ακόμη μια φορά, όπως έγινε και με τα ακατάλληλα και προσβλητικά διαφημιστικά λεωφορεία, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα χρήματα των Βρετανών για να προσβάλει και να περιθωριοποιήσει τους πολίτες», είπε ο αρμόδιος των Εργατικών για θέματα του υπουργείου Εσωτερικών, Ντέιβιντ Χάνσον. Από την πλευρά της, η εταιρεία έχει σχολιάσει ότι τα δεδομένα επικοινωνίας των ατόμων που έλαβαν το σχετικό μήνυμα προέρχονταν από τα στοιχεία που είχαν συμπληρώσει κατά την αίτησή τους για άδεια παραμονής, στο υπουργείο Εσωτερικών. Σε περίπτωση που η Capita διαπίστωνε ότι είχε επικοινωνήσει λανθασμένα με κάποιο άτομο, διέκοπτε αμέσως κάθε επαφή.
Οι Εργατικοί ωστόσο βρέθηκαν και οι ίδιοι αναμεμειγμένοι στην αντι-μεταναστευτική εκστρατεία, αφού διαπιστώθηκε ότι η διαδικασία αποστολής μηνυμάτων στους παράνομους μετανάστες είχε ξεκινήσει με διαφορετική μορφή όταν υπουργός Εσωτερικών διατελούσε ακόμη ο Εργατικός Τζον Ριντ, το 2007. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, επίσης δήλωσαν ότι είχαν γνώση για το πρόγραμμα αποστολής προειδοποιητικών μηνυμάτων.
Εφυγε μόνο ένας
Την Τρίτη, η υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα των διαφημιστικών λεωφορείων θα διακοπεί πλήρως. Οπως σχολιάζει η «The Guardian», η Μέι δεν έμεινε ευχαριστημένη από την αξιολόγηση της δοκιμαστικής περιόδου, αν και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες υποστήριξαν ότι οι ίδιοι ανάγκασαν με τον τρόπο τους την υπουργό να εγκαταλείψει το πρόγραμμα. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο της εφημερίδας, μόνο ένας παράνομος μετανάστης συμφώνησε να εγκαταλείψει τη Βρετανία και αυτό γιατί είχε διαβάσει για τα λεωφορεία στην «Guardian». «Οι πολιτικοί πρέπει να έχουν το θάρρος να ανέβουν στο βήμα και να πουν ότι κάποια απόφασή τους δεν ήταν και πολύ καλή ιδέα», είπε η Μέι σε ομιλία της στο βρετανικό κοινοβούλιο.