Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Άρθρο των New York Times για τη σύγκρουση αμερικανικού - γερμανικού συνδικαλισμού στο ...Τενεσί


Σκληρή σύγκρουση μεταξύ αμερικανικού και γερμανικού συνδικαλισμού στο... Τενεσί
Τι κρύβει η κόντρα της Volkswagen και του εργατικού σωματείου σε εργοστάσιό της, στις ΗΠΑ
The New York Times
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Η αντιπαράθεση μεταξύ της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen και του αμερικανικού εργατικού σωματείου στην αυτοκινητοβιομηχανία (United Automobile Workers) σχετικά με το νέο εργοστάσιο της VW στις ΗΠΑ μετατρέπεται γρήγορα σε παγκόσμια σύγκρουση πολιτισμών.
Επί μήνες το αμερικανικό εργατικό σωματείο προσπαθεί να αποσπάσει την έγκριση της VW προκειμένου να εκπροσωπεύσει τους εργαζομένους στο νέο εργοστάσιο της εταιρείας στην πόλη Τσατανούγκα, στο Τενεσί. Η προσπάθεια του σωματείου έχει προκαλέσει την εκδήλωση συναισθημάτων υπέρ και κατά του συνδικαλισμού στους χώρους εργασίας. Ενώ ορισμένοι εργαζόμενοι ανυπομονούν να εκπροσωπηθούν από το εργατικό σωματείο, αξιωματούχοι της πολιτείας και ομάδες που υποστηρίζουν το λεγόμενο δικαίωμα στην εργασία είναι εξίσου αποφασισμένοι να εμποδίσουν των συνδικαλισμό του Ντιτρόιτ. Εν τω μεταξύ, η Volkswagen και εκπρόσωποι των εργαζομένων της στη Γερμανία προτείνουν μία λύση που είναι πολύ συνηθισμένη στην Ευρώπη, αλλά δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.
Ο Μπερντ Οστερλοχ, ο πλέον υψηλόβαθμος εκπρόσωπος των εργαζομένων στην VW, σχεδιάζει ταξίδι στις ΗΠΑ για να προτείνει ένα συμβιβασμό στην προσπάθεια να τερματιστεί η έντονη διαμάχη που έχει ξεσπάσει από την προσπάθεια της UAW να εκπροσωπήσει τους εργαζομένους σε ένα ξένο εργοστάσιο που βρίσκεται στον αμερικανικό Νότο. Ο κ. Οστερλοχ αναμένεται ότι θα πιέσει προκειμένου να δημιουργηθεί ένα συμβούλιο εργαζομένων στο εργοστάσιο, δηλαδή μια επιτροπή αμειβομένων εργαζομένων οι οποίοι εκπροσωπούν τους εργαζομένους στο διοικητικό συμβούλιο του εργοστασίου. Το συμβούλιο εργαζομένων δεν είναι το ίδιο με ένα εργατικό σωματείο, το οποίο μπορεί να διαπραγματευθεί αμοιβές και να κηρύξει απεργίες. Ωστόσο, πρόκειται για κάτι γνώριμο σε μια γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.
Το σημαντικότερο ερώτημα είναι αν η λύση του συμβουλίου εργαζομένων θα ικανοποιήσει τους ίδιους τους εργάτες και τους πολιτικούς στο Τενεσί και παράλληλα να δώσει πρόσβαση στο εργατικό σωματείο (UAW) στον αμερικανικό Νότο, όπου όλο και πληθαίνουν τα εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων. Ενώ στη Γερμανία τα συμβούλια εργαζομένων έχουν μακροχρόνια παράδοση και οι διευθυντές τα θεωρούν χρήσιμα στην αντιμετώπιση εργασιακών προβλημάτων και στην αύξηση της παραγωγικότητας, για πολλούς Αμερικανούς αποτελούν παράδειγμα των πρακτικών που έχουν καταδικάσει την Ευρώπη σε αναιμική ανάπτυξη. Ενα άλλο ερώτημα είναι αν οι περίπου 1.600 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Τσατανούγκα θα πρέπει ν’ ανήκουν σε εργατικό σωματείο προκειμένου να μπορούν να εκπροσωπηθούν στο συμβούλιο εργαζομένων. Το UAW υποστηρίζει ότι δεν έχει αντίρρηση για τη δημιουργία συμβουλίου εργαζομένων, αλλά ότι είναι σύννομη μόνο αν η πλειοψηφία των εργαζομένων εντασσόταν στο σωματείο. Πολλοί νομικοί συμφωνούν με αυτήν την άποψη. Τελικά, θα μπορούσε ένα συμβούλιο εργαζομένων και γενικότερα η συμμετοχή των εργαζομένων στη διοίκηση της εταιρείας, με βάση τα γερμανικά πρότυπα, να λειτουργήσει στις ΗΠΑ; Ο κ. Οστερλοχ πιστεύει πως ναι. Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν θα το δεχθούν οι εργαζόμενοι το εργοστάσιο, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί αξιωματούχοι, όπως ο γερουσιαστής της Πολιτείας του Τενεσί, Μπομπ Κόρκερ και ο επίσης Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Μπιλ Χάσλαμ δεν μπορούν να χαρακτηριστούν φίλοι των εργατικών σωματείων.
Σωματεία και συμβούλια
Τα συμβούλια εργαζομένων στη Γερμανία συνεργάζονται στενά με τα εργατικά σωματεία, αλλά δεν είναι το ίδιο. Οι εργοδότες ζητούν τη συμβουλή των συμβουλίων εργαζομένων σχετικά με απολύσεις και άλλες αποφάσεις που αφορούν τις εργασιακές συνθήκες. Ωστόσο, τα συμβούλια εργαζομένων δεν μπορούν να διαπραγματευθούν αμοιβές, κάτι που αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των σωματείων. Σε γενικές γραμμές, σε όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις (με εξαίρεση τις πολύ μικρές) οι εργαζόμενοι, μέσω των εργατικών συμβουλίων, έχουν το δικαίωμα να εκφέρουν γνώμη σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες. Στις μεγάλες επιχειρήσεις δε, εκπρόσωποι των εργαζομένων είναι μέλη των εποπτικών συμβουλίων που επιλέγουν τους διευθύνοντες συμβούλους και εγκρίνουν τις σημαντικές αποφάσεις.