Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Το πολύ καλό άρθρο του Τ. Τέλλογλου από τα Εξάρχεια στις Σκουριές


Από τα Εξάρχεια στις Σκουριές
Του Τάσου Τέλλογλου
Οι υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και οι καταγραφές τηλεφωνικών στιγμάτων θα είναι όπως φαίνεται το νέο πεδίο σύγκρουσης Κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Προς το παρόν και οι δύο πλευρές αρνούνται να πουν ξεκάθαρα τι γνωρίζουν και αρκούνται στην ανταλλαγή γενικόλογων πολεμικών ανακοινωθέντων. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, προσπαθεί να αξιοποιήσει ευρήματα από «σάρωση» που έγινε στην περιοχή των Εξαρχείων για την εύρεση τηλεφωνικών στιγμάτων, έπειτα από την επίθεση στην πολυκατοικία που μένει ο αδελφός του κυβερνητικού εκπροσώπου. Οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν, ως γνωστόν, την υποδομή να «σαρώνουν» μία περιοχή στην οποία συνέβη μια βομβιστική ενέργεια ή μια καταδρομική επίθεση και να βρίσκουν ποιοι τηλεφωνικοί αριθμοί ήταν ενεργοί κοντά στο σημείο του γεγονότος. Στη συνέχεια, γνωρίζοντας τους αριθμούς, ταυτοποιούν και τους κατόχους τους. Κυβερνητικά στελέχη, λοιπόν, διαρρέουν τις τελευταίες ώρες ότι ένα στέλεχος της Αριστεράς ήταν πολύ κοντά στο σημείο της επίθεσης στην οικία Κεδίκογλου. Ο ίδιος τηλεφωνικός αριθμός, σύμφωνα πάντα με τους «κυβερνητικούς», έχει εντοπιστεί και στις Σκουριές, κατά τη διάρκεια επεισοδίων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα φαίνεται να γνωρίζει τις προθέσεις της κυβέρνησης γι' αυτό και τα στελέχη του μιλάνε όλο και πιο συχνά για προβοκατόρικες ενέργειες, ζητώντας παράλληλα εγγυήσεις ότι οι κρατικές υπηρεσίες δεν χρησιμοποιούνται για να πλήττονται πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης. Σύμφωνα με στελέχη της αριστεράς, αλλά και διαπρεπείς νομικούς, η συνεχής επίκληση από την πλευρά των κρατικών υπηρεσιών «εθνικών λόγων» για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και την καταγραφή τηλεφωνικών σημάτων, φαλκιδεύει θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα.
Όπως ήδη έχουν αποκαλύψει δημοσιογράφοι (μερικοί εκ των οποίων έχουν καλές πηγές στην Κουμουνδούρου), οι δικογραφίες που έχουν σχηματισθεί στην Χαλκιδική μαρτυρούν ότι έγιναν συστηματικές τηλεφωνικές παρακολουθήσεις πολιτών (που πάντως στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν συνδέονται με τον ΣΥΡΙΖΑ). Με βάση αυτές τις παρακολουθήσεις γίνεται τώρα λόγος για εγκληματική οργάνωση (κατά το άρθρο 187). Αλλά ακόμη κι αν θεωρήσουμε ότι οι κυβερνητικές διαρροές ανταποκρίνονται σε πραγματικά γεγονότα είναι δυνατόν η εμπλοκή κάποιου προσώπου σε εγκληματικές πράξεις να στιγματίζει έναν ολόκληρο πολιτικό χώρο; Δύσκολο ή μάλλον παράλογο. Μπορεί, όμως, να πυροδοτήσει ένταση και επικοινωνιακό πόλεμο.