Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Άρθρο της Le Monde γιατί η τρομοκρατία στην Υεμένη ανησυχεί την Δύση


Γιατί η τρομοκρατία στην Υεμένη ανησυχεί τόσο την Δύση
ΤΟ ΒΗΜΑ - LE MONDE
Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, η καρδιά του τζιχαντικού κινήματος σήμερα χτυπά στην Υεμένη και απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Πρόσφατα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκλεισε περίπου 20 αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Μέτρα προστασίας από απειλές προερχόμενες από την Υεμένη έλαβαν επίσης η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Νορβηγία. «Πρέπει να προφυλαχθούμε γιατί εντοπίστηκε σίγουρη απειλή», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλύσιων στο Παρίσι.
Η αμερικανική πλευρά κινητοποιήθηκε άμεσα σύμφωνα με «το σύνολο των στοιχείων» που συγκεντρώθηκαν από τις μυστικές υπηρεσίες σχετικά με τα σχέδια της οργάνωσης «Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο» (ΑΚΑΧ). Ο πόλεμος των Αμερικανών εναντίον της ΑΚΑΧ έχει ήδη ξεκινήσει από το 2002 και μέχρι σήμερα, έχουν γίνει γύρω στις 50 επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροπλάνα (drones) εναντίον της Υεμένης που επέφεραν εκατοντάδες θανάτους. Το Πεντάγωνο έχει στα χέρια του τα μηνύματα που αντάλλασσαν ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, με τον αρχηγό της τοπικής οργάνωσης της Αλ Κάιντα στην Υεμένη σχετικά με πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις.
Σχοινοτενείς συνομιλίες καταγράφηκαν και στις ισλαμιστικές ιστοσελίδες μεταξύ μελών της Αλ Κάιντα και συμμάχων της λίγο μετά την επίσημη αναγγελία του θανάτου του σεΐχη Σαΐντ αλ Σιχρί, αρχηγού της στρατιωτικής πτέρυγας της ΑΚΑΧ. Τον Οκτώβρη του 2012, η ανατίναξη ενός αμερικανικού drone σκότωσε τον σεΐχη που θεωρείτο συνιδρυτής της πτέρυγας της Αλ Κάιντα σε Σαουδική Αραβία και Υεμένη. Το 2007 - μόλις δύο χρόνια πριν την ίδρυση της ΑΚΑΧ - ο αλ Σιχρί εισήλθε σε πρόγραμμα ένταξης από τις σαουδικές Αρχές μετά την απελευθέρωση του από τις φυλακές του Γκουαντάναμο. Μετά από λίγο δραπέτευσε και προσχώρησε στην Αλ Κάιντα.
Η εκτέλεσή του ήταν ένα γερό πλήγμα για την τρομοκρατική οργάνωση. Για τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες της Δύσης, ο σεΐχης αλ Σιχρί ενσάρκωνε την υπ' αριθμόν ένα απειλή συγκαλυμμένης δράσης. Υπήρχαν ακόμα υποψίες εις βάρος του για την απαγωγή του υποπρόξενου της Σαουδικής Αραβίας στο Άντεν τον Μάρτιο 2012, ο οποίος φαίνεται να εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια της Αλ Κάιντα. Η απαγωγή του σεΐχη σε συνδυασμό με τις πολυάριθμες επιθέσεις των αμερικανικών drones προκαλεί ολοένα και περισσότερο το μίσος της ΑΚΑΧ απέναντι στην εξωτερική πολιτική του Ομπάμα και εντείνει τα σενάρια επικείμενης τρομοκρατικής απειλής. 
Επωφελούμενη από την αποδυνάμωση του προέδρου της Υεμένης, Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ -που ξεκίνησε ήδη από το 2011 με διαδηλώσεις εναντίον του-  και ελέγχοντας τώρα τις πόλεις στα νότια της χώρας, η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους Αμερικανούς και βρίσκει καταφύγιο στις πιο δύσβατες ορεινές περιοχές. Στις αρχές Αυγούστου, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο νέος πρόεδρος της Υεμένης, Αμπντ Ραμπό Μανσούρ Χαντί, επιβεβαίωσε μεταξύ άλλων την «σταθερή συνεργασία» των δύο χωρών για την καταπολέμηση της Αλ Κάιντα. Ο Χαντί  εξελέγη πρόεδρος για μια μεταβατική περίοδο δύο ετών. 
Προς το παρόν η ισλαμιστική οργάνωση περιορίζεται στα σαμποτάζ, στις δολοφονίες με στόχο αξιωματούχους της κυβέρνησης της Υεμένης. Ωστόσο προετοιμάζει παράλληλα την επάνοδο της. Μπορεί οι περισσότεροι Δυτικοί αναλυτές να πιστεύουν ότι «η ΑΚΑΧ σήμερα είναι πιο αδύναμη απ' ό,τι ποτέ», όμως οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης έχουν πολλή και δύσκολη δουλειά. Για παράδειγμα, ψάχνουν μανιωδώς να συλλάβουν τον μεγαλύτερο «εφιάλτη» τους, τον Ιμπραΐμ Χασάν αλ Ασίρι, τον νεαρό Σαουδάραβα κατασκευαστή βομβών που έχει προκαλέσει τον φόβο και τον τρόμο της κυβέρνησης Ομπάμα. Σχεδίασε, μεταξύ άλλων, εκρηκτικούς μηχανισμούς που βρέθηκαν σε αεροπλάνα, ξυπνώντας τις πιο ζοφερές μνήμες των Αμερικανών από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Και βέβαια, στην Υεμένη κρύβεται ο υπ' αριθμόν ένα κήρυκας του μίσους, ο γεννημένος και σπουδαγμένος στις ΗΠΑ ιμάμης Ανουάρ αλ Αουλάκι, ο οποίος συνδεόταν με τον κρυπτοΐσλαμιστή ψυχίατρο του αμερικανικού στρατού, Νιντάλ Χάσαν, που δολοφόνησε 13 ανθρώπους το Νοέμβριο του 2009 στην στρατιωτική βάση Φορντ Χουντ στο Τέξας.