Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Ανάλυση για τις μέρες Ψυχρού Πολέμου για τις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας


Μέρες Ψυχρού Πολέμου για τις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr/)
Η ακύρωση της συνάντησης κορυφής του Ομπάμα με τον Πούτιν σχετίζεται άμεσα με τη χορήγηση ασύλου από τη Μόσχα στον Σνόουντεν
Εντείνεται το αρνητικό κλίμα στις διμερείς σχέσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ύστερα από την ακύρωση της συνάντησης κορυφής με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν από την πλευρά του Μπαράκ Ομπάμα την περασμένη Τετάρτη. Η ακύρωση σχετίζεται άμεσα με την προσωρινή χορήγηση ασύλου διάρκειας ενός έτους από τη ρωσική κυβέρνηση στον πληροφοριοδότη και πρώην συνεργάτη της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής, Εντουαρντ Σνόουντεν.
Ο Λευκός Οίκος σε σχετική ανακοίνωση σχολίασε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν είχε σημειωθεί αρκετή πρόοδος στη διμερή τους ατζέντα» ώστε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των δύο αρχηγών. Ανάμεσα στα ζητήματα που έθεσε η ανακοίνωση ήταν η έλλειψη προόδου στον έλεγχο των όπλων, στο εμπόριο, στην προστασία από τους πυραύλους και τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Η απογοητευτική στάση της Ρωσίας να χορηγήσει άσυλο στον Εντουαρντ Σνόουντεν αποτέλεσε επίσης σημαντικό παράγοντα στην απόφαση αυτή», σημείωνε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, η απόφαση για την ακύρωση της συνάντησης ήταν ομόφωνη ανάμεσα στα μέλη του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ομπάμα σε εμφάνισή του στην εκπομπή «Tonight Show» του αμερικανικού καναλιού NBC εξέφρασε την απογοήτευσή του, αφού η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν συνεργαστεί εκτεταμένα και αρμονικά τον τελευταίο καιρό. Για τον ίδιο, η κυβέρνηση Πούτιν έπρεπε να είχε προχωρήσει στην έκδοση του Σνόουντεν ώστε αυτός να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που εκκρεμούν εις βάρος του.
«Υπάρχουν φορές που επιστρέφουν στο σκεπτικό του Ψυχρού Πολέμου», είπε ο Ομπάμα. Επίσης, δήλωσε ότι η λογική αυτή ανήκει στο παρελθόν και ότι η Ρωσία πρέπει να συνεργαστεί δημιουργικά με τις ΗΠΑ. Η ρωσική κυβέρνηση σχολίασε ότι η απόφαση αυτή προκάλεσε την απογοήτευσή της, αλλά πρόσθεσε ότι η πρόσκλησή της προς τον Ομπάμα να επισκεφθεί τη χώρα παραμένει ανοιχτή. Στην πραγματικότητα, η μη διενέργεια της συνάντησης κορυφής δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη στη Μόσχα. «Είναι ξεκάθαρο ότι η απόφαση σχετίζεται με την κατάσταση του Σνόουντεν, αλλά δεν τη δημιουργήσαμε εμείς», δήλωσε ο Γιούρι Ουσάκοβ, βοηθός εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν. Την κίνηση της ρωσικής κυβέρνησης υποστήριξε ανοιχτά και ο πατέρας του Σνόουντεν, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί τον γιο του στη Ρωσία. «Ο πρόεδρος Πούτιν έχει σταθεί σθεναρά. Δεν πιστεύω ότι θα λυγίσει μπροστά στις πιέσεις της κυβέρνησής μας», σχολίασε ο Λον Σνόουντεν.
Η ακύρωση των συνομιλιών με τη Μόσχα οδήγησε τον Ομπάμα να προγραμματίσει μια επίσκεψη στη Στοκχόλμη στις 4 Σεπτεμβρίου, πριν δώσει το παρών σε συνέδριο του G20 που θα γίνει την επόμενη ημέρα στην Αγία Πετρούπολη. Το ζήτημα του Σνόουντεν ήταν η κορύφωση μιας μακράς περιόδου τεταμένων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, αφού διαφωνούν σε αρκετά σημαντικά θέματα. Το κύριο σημείο προστριβής αποτελεί η υποστήριξη που προσφέρει η Ρωσία στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ ανεφοδιάζοντάς τον και εμποδίζοντας την καθαίρεσή του και την επιβολή κυρώσεων, παρά τη διεθνή κατακραυγή. Η κυβέρνηση Πούτιν διαφωνεί με τις ΗΠΑ για τη διατήρηση οπλοστασίου πυραύλων, αλλά η αμερικανική πλευρά ισχυρίζεται ότι προορίζονται για άμυνα των μελών του ΝΑΤΟ και για αντίβαρο στο πρόγραμμα του Ιράν. Εξίσου σημαντικό σημείο σύγκρουσης είναι και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
H αμερικανική κυβέρνηση έχει εκφράσει την ανησυχία της για τον τρόπο που διαχειρίζεται η Ρωσία τους αντιφρονούντες, ενώ έχει τεθεί και το ζήτημα των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, τους οποίους η κυβέρνηση Πούτιν επιχειρεί να περιθωριοποιήσει με ειδική νομοθεσία η οποία απαγορεύει την «προπαγάνδα μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων» σε ανηλίκους. Πολλά μέλη του Λευκού Οίκου έχουν εκφράσει την πεποίθησή τους ότι τώρα είναι η στιγμή να αλλάξει η στάση προς τη Ρωσία και να παύσουν οι διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με ειδικούς στα θέματα Ρωσίας, οι διμερείς σχέσεις δεν έχουν λάβει ψυχροπολεμικές διαστάσεις αλλά σίγουρα βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση.