Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Το Business Plan της Ελλάδας και ο ΕΟΠΥΥ


Από τον πρώτο τυχόντα
"Business Plan" : Όπου σταθείς και όπου βρεθείς, σε όποια διάλεξη, μάθημα marketing ή management συμμετέχεις, ακούς αυτή την έκφραση ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε επιχειρηματική κίνηση και να κάνεις.
Εάν βέβαια θέλεις να είσαι "βιώσιμος" και να "αναπτυχθείς". Και εφόσον η εκπόνηση του πλάνου αυτού είναι αναγκαία για την κάθε μικρή ή μεγάλη επιχείρηση, τι γίνεται με την Ελλάδα; Μπορεί στα εγχειρίδια της Διοίκησης Επιχειρήσεων να μην αναφέρεται το κράτος ως, με τη στενή έννοια του όρου, επιχείρηση, αλλά έχει πολλά κοινά : διοίκηση, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, οικονομικά και λογιστικά δεδομένα, εξωστρέφεια, εταιρική κοινωνική ευθύνη!!!!, παραγωγική ικανότητα, δυνατότητα αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων έναντι αντιπάλων και άλλα πολλά.
Και ξανα-ερωτώ : Τι γίνεται με την Ελλάδα; Έχει εκπονήσει το δικό της business plan για τα επόμενα χρόνια και με ποιους στόχους;
Φοβάμαι πως την απάντηση την ξέρετε όλοι σας. ή μάλλον τη γνωρίζουν καλύτερα αυτοί οι οποίοι έχουν ήδη καταστρώσει το δικό τους "επιχειρηματικό" πλάνο ερήμην της ελληνικής διοίκησης και των εργαζομένων - υπαλλήλων αυτής. Αυτοί που θέλουν να αυξήσουν τα κέρδη τους μέσω της δικής σου οικονομικής εξαθλίωσης (διαβάστε το ενδιαφέρον άρθρο της Ζέζας Ζήκου «H Κόλαση είναι οι άλλοι» Πηγή : http://www.kathimerini.gr και  ).
Αφορμή για το κείμενο αυτό ήταν το πρωτοσέλιδο της Ελευθεροτυπίας (Σάββατο 6/7/2013) : "Απόρρητο Σχέδιο για Γερμανικό ΕΟΠΥΥ". Ο ΕΟΠΥΥ, οποίος δημιουργήθηκε και καλώς δημιουργήθηκε, για να βάλει μία τάξη στο άναρχο τοπίο των περίπου 150 ασφαλιστικών οργανισμών και των ποικίλων παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, διαχωρίζοντας τους ασφαλισμένους σε προνομιούχους και μη, ανεξάρτητα από το ύψος των εισφορών τους και των κρατήσεων, δεν είχε business plan. Ούτε η εκάστοτε διοίκηση, που μέχρι στιγμής έχει αλλάξει 3 φορές στα 3 περίπου χρόνια λειτουργίας του, ούτε η προϊσταμένη του αρχή (υπουργείο Υγείας κατά κύριο αλλά όχι αποκλειστικό λόγο) δεν μπόρεσαν να σηματοδοτήσουν το τι επιδιώκουν, με ποιους τρόπους, ποιους συνεργάτες και σε πόσο χρόνο. Η ομολογουμένως δύσκολη και επίπονη προσπάθεια συγκρότησης και λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ έγινε ακόμα πιο "επικίνδυνα" δύσκολη από την έλλειψη χρηματοδότησης, την ανεπάρκεια κάποιων διοικητικών δομών και κυρίως την ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίστηκαν κάποιες φωνές και προτάσεις από την πλευρά των συμμετεχόντων σε αυτό τον οργανισμό, υγειονομικών και ασφαλισμένων.
Όπως ο ΕΟΠΥΥ έτσι και το ελληνικό κράτος ως ενιαία οντότητα, μάλλον δεν φαίνεται να έχει εκπονήσει κάποιο επιχειρησιακό σχέδιο. Όχι μόνο εξόδου από την κρίση αλλά και βιωσιμότητας ή και ανάπτυξης.... του ελληνικού λαού, των πολιτών, των ατόμων που συγκροτούν την ελληνική κοινωνία. Και  αυτοί οι άνθρωποι δεν  είναι μόνο νούμερα στα οικονομοτεχνικά business plan της Τρόικας και των δανειστών πίσω από αυτή.    
Μετά τιμής
Ο πρώτος τυχόν