Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για τη δημιουργία της διώρυγας της Νικαράγουα


Η διώρυγα της Νικαράγουα και η αυξανόμενη παγκόσμια επιρροή της Κίνας
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ 40 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
(Πηγή : http://newpost.gr)
Ιστορική ημέρα ήταν η Πέμπτη για τη Νικαράγουα, αφού το κοινοβούλιο ενέκρινε ένα από τα πιο φιλόδοξα κατασκευαστικά σχέδια στην ιστορία της χώρας, αλλά και ολόκληρης της αμερικανικής ηπείρου:
Τη δημιουργία μίας διώρυγας η οποία θα εκτείνεται απ΄ άκρη σ' άκρη της χώρας, με μέγεθος σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτή του Παναμά.
Πίσω όμως από το φαραωνικό αυτό έργο με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 40 δισ. δολάρια βρίσκεται η Κίνα, που το βλέπει ως ευκαιρία να κατασκευάσει και να ελέγξει ένα νέο εμπορικό πέρασμα το οποίο θα μπορούσε να της αποφέρει σε βάθος χρόνου τεράστια έσοδα.
Πολλοί έσπευσαν να δηλώσουν τον σκεπτικισμό τους ανοιχτά. Αναλυτές , τόνιζαν στο Associated Press ότι η μείωση της ζήτησης για μαζική μεταφορά κοντέινερ ανά την υφήλιο και ο ανταγωνισμός με διαφορετικές – πιο συμφέρουσες για τις ναυτιλιακές εταιρείες – διαδρομές των πλοίων, θα καθιστούσε το έργο ασύμφορο για την Κίνα. Κάτι σαν μία επίδειξη δύναμης, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. 
Το κίνημα των Σαντινίστας, κόμμα το οποίο βρίσκεται στην εξουσία στη Νικαράγουα, έχει όμως διαφορετική άποψη. Το κυβερνών κόμμα υποστηρίζει ότι το έργο το οποίο θα έχει μήκος πάνω από 270 χιλιόμετρα θα είχε τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο πολλά οφέλη. Θα μεταμόρφωνε προς το καλύτερο μία από τις πιο φτωχές περιοχές της κεντρικής Αμερικής, αφού θα έφερνε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και θα εκτίνασσε τους ρυθμούς ανάπτυξης, αυξάνοντας το ΑΕΠ της χώρας έως και 15%.
Η ιδέα για τη δημιουργία μίας διώρυγας στη Νικαράγουα δεν είναι καινούργια, αφού βρίσκεται  κατά καιρούς στο επίκεντρο των συζητήσεων από τον 19ο αιώνα και έπειτα. Πολλά σχέδια είδαν το φως τη δημοσιότητας και πολλές επιτροπές δημιουργήθηκαν ανά τα χρόνια ώστε να μελετήσουν ένα τέτοιο σχέδιο, ωστόσο τα πρώτα σοβαρά βήματα έγιναν μόλις το 2006, όταν και η κυβέρνηση κατέθεσε την πρώτη  ολοκληρωμένη μελέτη. 
Και στο βάθος... Κίνα 
Το 2008 ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναθέρμανε τις συζητήσεις, ωστόσο οι Κινέζοι ήταν αυτοί που πρόσφατα έκαναν το αποφασιστικό βήμα, αφού η κεντρική και λατινική Αμερική  εξελίσσονται σε σημαντικές αγορές για τα προϊόντα που εξάγει η ασιατική υπερδύναμη. 
«Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της Νικαράγουα είναι και η γεωγραφική της θέση, για αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με το σχέδιο» δήλωσε ο γερουσιαστής του κινήματος των Σαντινίστας Γιανσίτο Χουάρες την Πέμπτη. 
Αυτό φαίνεται να πιστεύει και η HK Nicaragua Canal Development Investment Co. (HKND Group), η κινέζικη εταιρεία που ανέλαβε το έργο. Γιατί, όταν ολοκληρωθεί το έργο, η HKND θα λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος από τα έσοδα που θα έχει η διώρυγα από το διάπλου των πλοίων, ωστόσο αυτό είναι το λιγότερο. Η θέση της χώρας είναι ο παράγοντας που πραγματικά ενέπλεξε τους Κινέζους σε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο, αφού όπως εκτιμάται η Νικαράγουα θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανικό μέρος για τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς διαμετακομιστικού κέντρου. 
«Η εδραίωση της Κίνας ως μεταποιητικό κέντρο, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη θα αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την κίνηση εμπορευμάτων για τις επόμενες δεκαετίες» δήλωσε η HKND αμέσως μετά την επικύρωση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο της χώρας. Παράλληλα, τόνισε ότι η συνολική αξία των αγαθών που θα διακινούνται διαμέσου των καναλιών στη Νικαράγουα και τον Παναμά θα ξεπερνά τα 1,3 τρισ. δολάρια, κάνοντας τις σημαντικότερες εμπορικές διαδρομές στον πλανήτη. 
Το μεγάλο ατού 
Όταν – και εάν... - η εταιρεία ολοκληρώσει το αυτό το πρόζεκτ, η Κίνα, θα αποκτήσει ουσιαστικά τον έλεγχο ενός δυνητικά πολύ σημαντικού νέου περάσματος από τον Ειρηνικό Ωκεανό στην Καραϊβική και από κει στον Ατλαντικό Ωκεανό, το δεύτερο στην Κεντρική Αμερική μετά τον Παναμά, και μαζί ένα τεράστιο ατού στην προσπάθειά της να αποκτήσει όλο και μεγαλύτερη επιρροή όχι μόνο στην περιοχή, αλλά παγκόσμιο εμπόριο. 
«Τα χρήματα δεν έχουν καμία σχέση» λέει στο AP, αναφερόμενος στη σχεδιαζόμενη διώρυγα στη Νικαράγουα ο πρόεδρος των επιχειρήσεων του Παναμά Ρομπέρτο Τρονκόσο, ο οποίος βλέπει με σκεπτικισμό αυτή την προοπτική. «Η Κίνα θέλει να γίνει κυρίαρχη οικονομική δύναμη του πλανήτη. Και όποιος ελέγχει το εμπόριο, ελέγχει και τον κόσμο» συμπληρώνει δεικτικά.