Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Το απολαυστικό άρθρο του Αντ. Πανούτσου για τους κηπουρούς της Μεσογείων


Οι κηπουροί της Μεσογείων
Του Αντώνη Πανούτσου
(Πηγή : http://www.protothema.gr)
Ο διευθυντής κοίταξε κατάματα τον κηπουρό. «Οπως καταλαβαίνεις, Μιχάλη, οι καιροί έχουν αλλάξει. Πέρασαν πια οι εποχές που μπορούσαμε να έχουμε έναν κηπουρό για τις καμέλιες, έναν για τις γαρδένιες και έναν για τους πανσέδες.
Μιχάλη, πρέπει να γίνουν οικονομίες. Είμαι λοιπόν στη δύσκολη θέση να…». «Να μου ζητήσετε να παραιτηθώ.
Δεν χρειάζεται να συνεχίσετε, κύριε διευθυντά. Οι εποχές άλλαξαν. Το λέει και το σωματείο. Ας μη σας κουράζω άλλο λοιπόν». Ο διευθυντής αναστέναξε ανακουφισμένος. Πίσω του ο Φώτης Κουβέλης με τον Μανιτάκη χαμογελούσαν. Πιο πίσω η λίμνη της Λοζάνης λαμπύριζε στις ακτίνες του ήλιου. Στον ορίζοντα οι Αλπεις, τα αιώνια παγωμένα βουνά, έμοιαζαν να αγκαλιάζουν την Ελβετία. Διότι στην Ελβετία τέτοιες σκηνές μπορεί να γίνουν. Στην Ελλάδα του 2013 με τον πρώτο απολυμένο κηπουρό η Μεσογείων θα είχε κλείσει, το Ραδιομέγαρο θα είχε καταληφθεί και θα βρισκόμαστε εκεί όπου είμαστε και σήμερα. 
Αν υπάρχει κάτι για το οποίο μπορούν να κατηγορηθούν ο Φώτης Κουβέλης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι η υποκρισία. Το ξέρουν ότι στην Ελλάδα συζήτηση για θέσεις στο Δημόσιο είναι αυτό που λέει ο Μανιτάκης στην τρόικα για να κερδίζει χρόνο. 
Επίσης, δεν έχουν νόημα οι διαρροές ότι στη νέα ΕΡΤ θα απασχοληθούν 800, 1.200 ή 2.000 άτομα πριν γίνει γνωστό ότι θα υπάρχει η νέα τηλεόραση. Για την ακρίβεια, υπάρχει νόημα αλλά είναι ανησυχητικό. Δεν λαμβάνεται ως σοβαρή προσπάθεια όταν πρώτα θα προσληφθούν οι υπάλληλοι της νέας ΕΡΤ και μετά η κυβέρνηση θα σκεφτεί τι θα τους κάνει. Κανένας επιχειρηματίας δεν προσλαμβάνει μερικές εκατοντάδες υπαλλήλους και μετά σκέφτεται τι δουλειά θα κάνουν. Ιδιαίτερα στο Ελληνικό Δημόσιο όπου ακόμα και με σύμβαση χρόνου να προσληφθεί ο υπάλληλος όταν αυτή τελειώσει, θα κλείσει τον δρόμο σε διαμαρτυρία για την άδικη απόλυσή του. 
Υπόδειγμα κρατικής τηλεόρασης είναι το BBC, αλλά είναι περισσότερο ανταγωνιστικό από ιδιωτικό κανάλι. Εάν πιστεύει ότι  κάποιος του κάνει, τον προσλαμβάνει σε λίγες ώρες και αν αποδειχτεί ότι δεν του κάνει τον απολύει σε λίγα λεπτά Αντίστοιχα σκανδαλώδες θα είναι αν εργαζόμενοι στην ΕΡΤ απολυθούν, αποζημιωθούν και μετά επαναπροσληφθούν για να δουλέψουν στη νέα εταιρεία. Οποιος απολυθεί θα πρέπει να αποζημιωθεί, αλλά σε όποιον το κράτος πει να συνεχίσει, θα πρέπει ταυτόχρονα να παραιτείται από την αποζημίωσή του. Επίσης, όποιος αποζημιωθεί θα πρέπει να αποκλείεται να ξαναδουλέψει σε κρατικό μέσο.
Τέλος, το δημόσιο ραδιόφωνο και η τηλεόραση πρέπει να επαναπροσδιοριστούν. Το πόσο φτωχό είναι το δημόσιο ραδιόφωνο φαίνεται από το ότι ως αξιόλογη προσπάθεια αναφερόταν το Τρίτο Πρόγραμμα του Χατζιδάκι πριν από 30 χρόνια και στην τηλεόραση ότι οι τουρίστες δεν θα έβλεπαν το CCN, οι Ελληνες στη Ζάμπια δεν θα άκουγαν ειδήσεις και στην Ελλάδα δεν θα βλέπαμε «Εξάντα». Ας σφίξουν όλοι τα δόντια ένα δίμηνο και ας αντέξουν χωρίς CNN και «Εξάντα». Μέχρι να φτιαχτεί κάτι πιο καινούριο από το Τρίτο Πρόγραμμα του Χατζιδάκι. 
Οι ηχολήπτες
Δεκτό η EBU, το BBC και τα περισσότερα γαλλικά κανάλια να καταδικάσουν το κλείσιμο της ΕΡΤ. Μόνο που η γνώση τους για την ελληνική τηλεόραση και το ραδιόφωνο έρχεται από τους εργαζομένους στα κρατικά μέσα χωρίς να το ψάχνουν και πολύ. Το ραδιόφωνο του BBC έχει ηχολήπτες; Ναι, για περίπλοκες παρουσιάσεις όπως όταν πρέπει να βγουν τρία και τέσσερα τηλέφωνα στον αέρα συν τους παρουσιαστές. Για τις απλές εκπομπές λόγου και μουσικής ο παρουσιαστής κάθεται μπροστά στην κονσόλα και ανεβοκατεβάζει τις φέτες μόνος του. 
Οι τηλεφωνήτριες
Στην ΕΡΤ απαγορεύεται παρουσίαση ραδιοφωνικής εκπομπής δίχως ηχολήπτης να χειρίζεται τον ήχο. Στο πρόσφατο παρελθόν δημιουργήθηκαν μικρά καμαράκια  όπου ο παρουσιαστής θα μπορούσε να ηχογραφεί συνεντεύξεις. Η κίνηση σαμποταρίστηκε και τα καμαράκια δεν λειτουργούν. Ακόμα πιο ακραίο είναι ότι αν παρουσιαστής θέλει να βγάλει τηλέφωνο στον αέρα τον αριθμό πρέπει να τον πάρει μόνο τηλεφωνήτρια. Η λογική στην Αγία Παρασκευή ήταν, όσο άχρηστες κι αν είναι, να διατηρούνται οι δουλειές για να μη χάνονται θέσεις.