Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Ένα ενδιαφέρον άρθρο των New York Times για την παράξενη ιστορία Αμερικανού κατασκόπου στη Ρωσία


Η παράξενη ιστορία Aμερικανού «κατασκόπου» από το κρύο
Τα εργαλεία δουλειάς, η στάση των ΗΠΑ, η δημοσιότητα από τους Pώσους και τα πολλά ερωτήματα της υπόθεσης
The New York Times
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr)
Εφτασε στη συνάντηση με δύο περούκες, μία ξανθιά -που ήδη φορούσε κάτω από το καπέλο του μπέιζμπολ- και μία καφέ κρυμμένη στο σακίδιό του, μαζί με μία πυξίδα, έναν χάρτη των δρόμων της Μόσχας και 130.000 δολάρια σε χαρτονομίσματα.
Ηταν, όπως λένε οι αξιωματούχοι των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών, πράκτορας της CIA. Στόχος του; Η στρατολόγηση ενός Ρώσου αξιωματικού των υπηρεσιών ασφάλειας, προκειμένου να κατασκοπεύει για λογαριασμό των ΗΠΑ.
Μάλιστα, στο σακίδιο βρέθηκε και μια επιστολή που προσέφερε «ένα εκατομμύριο δολάρια ετησίως για τη μακροχρόνια συνεργασία» και έφερε την υπογραφή «Οι Φίλοι Σου».
Την Τρίτη, ο Αμερικανός Ράιαν Φογκλ, ο οποίος εργαζόταν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα ως τρίτος γραμματέας του πολιτικού τμήματος, συνελήφθη, και μία ημέρα μετά αφέθηκε ελεύθερος με την εντολή να εγκαταλείψει τη Ρωσία ως persona non grata, δηλαδή ως ανεπιθύμητος. Η Ρωσική Υπηρεσία Ομοσπονδιακής Ασφάλειας (FSB) έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο της σύλληψης του Αμερικανού. Ο Φογκλ απαθανατίζεται ξαπλωμένος μπρούμυτα σε δρόμο της Μόσχας, τη στιγμή που Ρώσος πράκτορας του φοράει τις χειροπέδες πίσω από την πλάτη.
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένως εκφράσει υποψίες για την ανάπτυξη αμερικανικών δικτύων κατασκοπείας με μοναδικό στόχο την υπονόμευσή του. Ετσι, άδραξε την ευκαιρία να γελοιοποιήσει τις ΗΠΑ δίνοντας στη δημοσιότητα φωτογραφίες με τις περούκες και με όλα τα άλλα «εργαλεία κατασκοπείας» που μετέφερε ο Φογκλ.
Σύμφωνα με Ρώσο αξιωματούχο, ο Αμερικανός προσπάθησε να στρατολογήσει έναν πράκτορα της υπηρεσίας αντικατασκοπίας με ειδικότητα και γνώση στα τεκταινόμενα στον Καύκασο, μια περιοχή που -μετά τη βομβιστική επίθεση στη Βοστώνη- ενδιαφέρει εξαιρετικά τις ΗΠΑ.
Βέβαια, τα παράδοξα των εξελίξεων στη Μόσχα αφήνουν πολλά ερωτήματα και προβληματίζουν. Για ποιο λόγο άραγε μια χώρα που μπορεί να σκοτώνει τρομοκράτες με τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη ένιωσε την ανάγκη να στείλει έναν άνθρωπο με χάρτη και πυξίδα στους μοσχοβίτικους δρόμους;
«Eίναι παράξενο», υπογραμμίζει ο ρεπόρτερ Αντρέι Σολντάτοφ, ο οποίος έχει γράψει πολλά βιβλία για τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας και δημιούργησε την ιστοσελίδα Agentura.ru, όπου καταγράφεται η δραστηριότητα των υπηρεσιών πληροφοριών ανά τον κόσμο. Ο ίδιος πιστεύει πως πρόκειται για επιχείρηση «δόλωμα» που έστησαν οι Ρώσοι. Eάν θεωρούσαν τον Φογκλ σοβαρή απειλή -εξηγεί ο δημοσιογράφος- θα τον είχαν αφήσει να ολοκληρώσει την αποστολή στρατολόγησης ή θα τον «καθοδηγούσαν» σε κάποιον διπλό πράκτορα έτσι ώστε να μάθουν περισσότερα για τα «ενδιαφέροντα» των Αμερικανών. Βέβαια, προηγούμενη «κίνηση» στην σκακιέρα της μεταψυχροπολεμικής κατασκοπείας απέβη εις βάρος των Ρώσων. Το 2010 οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν δέκα «εν υπνώσει πράκτορες» της Ρωσίας που ζούσαν πολλά χρόνια στις ΗΠΑ παριστάνοντας τους Αμερικανούς. Κάποιοι, μάλιστα, ήταν ζευγάρια με παιδιά, επαγγελματίες με καλή σταδιοδρομία. Ουδέποτε έστειλαν την παραμικρή πληροφορία στη Μόσχα και όταν τελικά συνελήφθησαν, δεν τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατασκοπεία αλλά για «αδήλωτη εργασία». Τελικά, απελάθηκαν στη Ρωσία, στο πλαίσιο ανταλλαγής με τέσσερις άνδρες που είχαν καταδικαστεί ως κατάσκοποι από το Κρεμλίνο.
Τι ακριβώς περίμενε να επιτύχει ο Φογκλ με την κακής ποιότητας και προσαρμογής περούκα που ήταν έτοιμη να πέσει από το κεφάλι του σε κάθε τράνταγμα; Πολλά ερωτήματα μένουν αναπάντητα.
Ο Αμερικανοί τηρούν σιγή ιχθύος σχετικά με το τι πραγματικά συμβαίνει, ενώ την Τετάρτη ανώτατοι Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι -παρά το επεισόδιο- δεν πρόκειται να διαταραχθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.