Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Σε 49 χρόνια θα τελειώσει η «κατάρα» της Μπενφίκα



Σε 49 χρόνια θα τελειώσει η «κατάρα» της Μπενφίκα
O Μπέλα Γκούτμαν και η θρυλική ρήση του
Μοιραίο παρά τυχαίο ήταν για την Μπενφίκα το αποτέλεσμα του χθεσινού τελικού του Γιουρόπα Λιγκ και η ήττα με 2-1 στις καθυστερήσεις από την Τσέλσι για τους γνωρίζοντες την ιστορία του Μπέλα Γκούτμαν.
Ποιός ήταν, όμως, ο εβραϊκής καταγωγής Ούγγρος Μπέλα Γκούτμαν; Ήταν ο προπονητής που απευθυνόμενος στους διοικούντες της Μπενφίκα το 1962 φέρεται να έχει εκστομίσει τη φράση «δε θα πάρετε ευρωπαϊκό τίτλο ούτε σε 100 χρόνια» όταν του ανακοίνωσαν την απόφασή του να μη του ανανεώσουν το συμβόλαιο επειδή ζήτησε αύξηση. Σημαντική λεπτομέρεια: ο Γκούτμαν είχε οδηγήσει τους «αετούς της Λισσαβόνας» σε διαδοχικές κατακτήσεις του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης το 1961 και το 1962.
Και όπως φαίνεται η «κατάρα» καλά κρατεί καθώς ο χθεσινός ήταν ο έβδομος χαμένος ευρωπαϊκός τελικός της Μπενφίκα. Είχαν προηγηθεί κατά σειρά πέντε ήττες σε τελικούς κυπέλλων Πρωταθλητριών (το 1963 με 1-2 από τη Μίλαν, το 1965 με 0-1 από την Ίντερ, το 1968 με 1-4 στην παράταση από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Ματ Μπάσμπι, το 1988 με 5-6 στη διαδικασία των πέναλτι από την Αϊντχόφεν το 1988 και το 1990 με 0-1 από τη Μίλαν) και μια ήττα στο κύπελο UEFA από την Αϊντχόφεν σε διπλούς τελικούς το 1983.

(O Μπέλα Γκούτμαν)

Ο Γκούτμαν έχει διατυπώσει, σύμφωνα με το θρύλο και μια δεύτερη κατάρα: καμία πορτογαλική ομάδα να μην κατακτήσει δύο διαδοχικούς ευρωπαϊκούς τίτλους. Οι δύο επιτυχίες της Πόρτο το 1987 κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου και του 2004 με προπονητή τον Ζοζέ Μουρίνιο και η αποτυχία της για το repeat τις χρονιές που ακολούθησαν αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
Το πόσο πιστεύουν, πάντως, και οι ίδιοι οι Πορτογάλοι στην ισχύ της κατάρας φαίνεται από το ότι έφτασαν στο σημείο να στείλουν τον μεγάλο Εουσέμπιο το 1990 στον τάφο του Γκούτμαν στη Βουδαπέστη για να προσευχηθεί να «σπάσει» η κατάρα πριν τον τελικό του 1990 κόντρα στη Μίλαν.
Αν, πάντως, επιβεβαιωθούν οι προληπτικοί, η επόμενη ευρωπαϊκή επιτυχία της Μπενφίκα θα έρθει σε 49 χρόνια.