Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Ένα πολύ εύστοχο άρθρο για το αφιέρωμα της ΕΤ1 στο Νίκο Ζαχαριάδη



Ο Νίκος Ζαχαριάδης στην ΕΤ1
Του Τάκη Θεοδωρόπουλου
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί η κρατική τηλεόραση αισθάνεται υποχρεωμένη να συμμετάσχει στην αποκατάσταση του Νίκου Ζαχαριάδη. Προχθές το βράδυ στις 20.00 η εκπομπή «Πρωτοσέλιδα Ιστορίας» παρουσίασε στην ΕΤ1 ένα ωριαίο πορτρέτο του.
Και ώς εδώ πολύ καλά. Ο γραμματέας του ΚΚΕ που αυτοκτόνησε εξόριστος στην Τασκένδη είναι ένα πρόσωπο που έχει βρει τη θέση του στην πρόσφατη ελληνική ιστορία. Ηγέτης των κομμουνιστών στον Εμφύλιο, θύμα των εκκαθαρίσεων στην εποχή της αποσταλινοποίησης, διαγραμμένος από το κόμμα του ώς πρόσφατα παραμένει ένα πρόσωπο αχαρτογράφητο. Παρακολούθησα την εκπομπή περιμένοντας να ανακαλύψω, αν όχι άγνωστες λεπτομέρειες, τουλάχιστον πτυχές του προβληματισμού που μισόν αιώνα μετά την αποστράτευσή του θα με βοηθούσαν να κρίνω τη σταδιοδρομία του με τη νηφαλιότητα της απόστασης. Τη νηφαλιότητα που την επιβάλλει το ιστορικό τέλος των καθεστώτων, τα οποία ο ίδιος εκπροσωπούσε στην Ελλάδα, κυρίως όμως οι ευθύνες του για μια πολιτική που οδήγησε τη χώρα μας να καταβάλει στον Εμφύλιο κόστος μεγαλύτερο απ’ αυτό που κατέβαλε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κόστος που στοίχισε όχι μόνον ανθρώπινες ζωές αλλά καθήλωσε και τους επιζήσαντες για πολλές δεκαετίες στην πολιτική υπανάπτυξη.
Περίμενα αλλά φευ. Ακουσα για μια ακόμη φορά, χωρίς αντίλογο, να επαναλαμβάνονται όλα τα στερεότυπα της κομμουνιστικής Αριστεράς για τον Εμφύλιο. Πώς δηλαδή ο Ζαχαριάδης κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να τον αποφύγει, όμως εξαναγκάστηκε λόγω της «λευκής τρομοκρατίας» που επεβλήθη μετά τη συνθήκη της Βάρκιζας. Και αν εν τέλει ηττήθηκε αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είχε από την αρχή ως στόχο τη γενικευμένη ένοπλη εξέγερση, διότι πίστευε στις «δημοκρατικές εξελίξεις» (sic), ενώ ήξερε πως είχε απέναντί του τους Αμερικανούς και τη «μεγαλοαστική τάξη» (sic και πάλι). Οσο για το «όπλο παρά πόδα», αυτό το είπε για να μη μετατρέψει τη στρατιωτική του ήττα σε πολιτική, πάντα κατά τους ιστορικούς που συμμετείχαν στην εκπομπή.
Βλέποντας την εκπομπή, τουλάχιστον κατάλαβα γιατί η ηγεσία του ΚΚΕ θέλησε να αποκαταστήσει τον διαγραμμένο πρώην ηγέτη της. Διαγιγνώσκοντας τη γραφικότητα της ελληνικής πολιτικής ζωής θέλησε να ενισχύσει το δικό του γραφικό προσωπείο του ιστορικού απολιθώματος. Διότι ο Στάλιν και ο Τσώρτσιλ μπορεί να είχαν προνοήσει για το ανώτατο όριο της κομμουνιστικής παρουσίας στην Ελλάδα, αυτό το 10% το οποίο το ΚΚΕ το τήρησε κατά γράμμα στην κοινοβουλευτική του σταδιοδρομία, όμως δεν προνόησαν για το κατώτατο όριο, τον σημερινό του καταποντισμό. Και τώρα που την ηγεσία του την ανέλαβε η γενιά του Πολυτεχνείου, η γενιά της ΚΝΑΙ όπως τη γράφαμε τότε, των παιδιών που «λένε στη ζωή το μεγάλο Ναι», κατά τον Ρίτσο, η ενίσχυση των χαρακτηριστικών του απολιθώματος είναι και το μόνο υπαρξιακό του έρεισμα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο καθαγιασμός της ήττας του ΚΚΕ στον Εμφύλιο έθρεψε τον κυρίαρχο αριστερό λόγο στη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Στο κάτω-κάτω η λογική του «όπλου παρά πόδα», έχει και άμεσα πρακτικά αποτελέσματα, του επιτρέπει να αρνείται φορολογικό έλεγχο για να μην αποκαλύψει τους χρηματοδότες του. Ο τηλεθεατής που παρακολούθησε την εκπομπή πείστηκε πως ο Ζαχαριάδης είχε δίκιο. Πως όσοι υποστηρίζουν πως το ΚΚΕ σχεδίαζε τον Εμφύλιο πριν από την απελευθέρωση είτε δεν υπάρχουν, είτε είναι κι αυτοί πράκτορες των Αμερικανών και της «μεγαλοαστικής τάξης». Ακριβοί στα πίτουρα. Η διεύθυνση της ΕΡΤ μπορεί να ελέγχει μέχρι ασφυξίας την τρέχουσα ειδησεογραφία, τη μικροπολιτική ζωή, και να αδιαφορεί για την Ιστορία. Είναι που η κρατική τηλεόραση προσφέρει πολιτιστικό έργο βλέπετε.