Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Τέλος εποχής…


Από το Μυστήριο
Παρά τα ανά αγωνιστική ερεθίσματα κατά την διάρκεια της χρονιάς, τις προσκλήσεις και προκλήσεις, συνειδητά δεν κατέθεσα την γνώμη μου για όσα συνέβαιναν φέτος στον ΠΑΟ από την αρχή της ποδοσφαιρικής χρονιάς αναμένοντας το σίγουρο θλιβερό τέλος. Με το μαζοχισμό του κατόχου διαρκείας ψύχραιμα πια προσπαθώ να βγάλω τα πρώτα συμπεράσματα.
Από την αρχή άλλωστε είχα εκφράσει τις αμφιβολίες μου για το εγχείρημα της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας». Δυστυχώς οι φόβοι μου επαληθεύτηκαν, καθώς τόσο ο κ. Αλαφούζος όσο και οι συνεργάτες τους απεδείχθησαν απολύτως ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ για να διαχειριστούν τις τύχες ενός τόσο μεγάλου σωματείου, όσο ο Παναθηναϊκός.
Τραγικά λάθη αγωνιστικά με εμμονές σε ακατάλληλους προπονητές, απομάκρυνση έμπειρων Ελλήνων παικτών στη μέση της χρονιάς (αφού πρώτα τους αποζημίωσαν κιόλας…) και αντικατάστασή τους με κάποιους απίθανους ποδοσφαιριστές, οδήγησαν τον ΠΑΟ στην χειρότερη επίδοση τα τελευταία 30 χρόνια.
Υποτίθεται όλα αυτά έγιναν για να μειωθούν τα χρέη της ΠΑΕ, όμως εχθές μόλις ο κ. Αλαφούζος δήλωσε ότι το χρέος της ΠΑΕ είναι 47 εκατομμύρια Ευρώ, όταν τον Δεκέμβριο είχε δηλώσει ότι ανερχόταν σε 28 !!!
Έτσι, ούτε ο φερόμενος μοναδικός λόγος για τον οποίο υποτίθεται είχε αναλάβει ο κ. Αλαφούζος προκειμένου να τον φέρει εις πέρας, την οικονομική εξυγίανση δηλαδή, επιτεύχθηκε. Αγωνιστική και οικονομική καταστροφή, καθώς του χρόνου τα χρήματα από τη μη συμμετοχή στην Ευρώπη θα λείψουν και μάλιστα πολύ.
Η αλήθεια φυσικά είναι ότι παρά τα τραγικά λάθη και την ανεπάρκεια της διοίκησης Αλαφούζου, η κύρια αιτία της καθίζησης και απαξίωσης του Παναθηναϊκού παραμένουν τα έργα και ημέρες του πρώην (;) μεγαλομετόχου κ. Βαρδινογιάννη.
Πάρα πολλοί άλλωστε ισχυρίζονται ότι η οικογένεια παραμένει ενεργή στα παναθηναϊκά δρώμενα, έχοντας ως επιχείρημα την παρουσία πολλών πρώην στελεχών της διοίκησης Βαρδινογιάννη στο νέο διοικητικό σχήμα, τη μη ανάδειξη των σφαλμάτων του μεγαλομετόχου στο θέμα της ΓΗΠΕΛ και του Βοτανικού, καθώς και το πανηγύρι με τον «Πρίγκηπα». Το κρίσιμο ζήτημα είναι πάντως αν έχει πράγματι ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών του κ. Βαρδινογιάννη στην «Παναθηναϊκή Συμμαχία» και κυρίως αν έχει πληρωθεί ο προβλεπόμενος συμβατικός όρος για συγκεκριμένη συμμετοχή της τελευταίας στην ΑΜΚ ώστε να υποχρεούται ο κ. Βαρδινογιάννης να προβεί στη μεταβίβαση (σημειωτέον ότι η σύμβαση δεν είναι πια αναρτημένη σε κάποια σχετική ιστοσελίδα…).
Οι έτεροι μεγαλομέτοχοι (κ. Βγενόπουλος, Πατέρας κλπ) είναι εκκωφαντικά απόντες, διότι αφενός μεν είχαν προ πολλού συνειδητοποιήσει ότι η οικογένεια Βαρδινογιάννη επουδενί δεν θα μεταβίβαζε τις μετοχές της σε οικονομικό ανταγωνιστή και δη στον κ. Βγενόπουλο, αφετέρου δε οι εποχές των παχιών αγελάδων της διετίας 2008-2010 ουδεμία σχέση έχουν με το 2013. Βέβαια το διαπλεκόμενο σύστημα ΜΜΕ προσπαθεί εναγωνίως να πείσει ότι για όλα ευθύνεται η πολυμετοχικότητα, αποκρύπτοντας τεχνηέντως βέβαια το γεγονός ότι από το 2010 (μετά την αποπομπή του κ. Πατέρα και την προεδρία Κωνσταντόπουλου για να μην ξεχνιόμαστε…) την διοίκηση στον ΠΑΟ ασκούσαν εκπρόσωποι του μεγαλομετόχου…
Έτσι, είναι προφανές ότι το μέλλον είναι δυσοίωνο, τουλάχιστον. Του χρόνου τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα, με μειωμένο στο ήμισυ τον προϋπολογισμό, την επιστροφή στη μιζέρια της Λεωφόρου (εδώ δεν μπορούσαμε να σπάσουμε τις άμυνες σε γήπεδο 120 μ., θα γίνει στα 90-95 μ. της Λεωφόρου…), τα παικτάκια της σειράς που έχουν μείνει (εκτός λίγων σήμερα περιπτώσεων, οι οποίοι μάλλον θα πωληθούν) ή θα έλθουν, της ανεπάρκειας της διοίκησης και φυσικά του απόλυτου ξενερώματος των απανταχού Παναθηναϊκών.
Μόνη περίπτωση για να συνέλθει ο ΠΑΟ είναι με κάποιο μαγικό τρόπο να αναλάβει ένας αποδεδειγμένα οικονομικά εύρωστος επιχειρηματίας. Προοπτική όμως με ελάχιστες πιθανότητες να συμβεί…
Υ.Γ. 1ο. Κατά την διάρκεια της χρονιάς σε συνδυασμό με δηλώσεις μεγαλοστελεχών της ΠΑΕ, μου δόθηκε η εντύπωση ότι για κάποιο «μυστήριο» λόγο κάποιοι στον ΠΑΟ δεν ήθελαν να αγωνιστεί του χρόνου στην Ευρώπη…
Υ.Γ. 2ο. Παρά τις αμφιβολίες για τη μετάβαση της εξουσίας στο Δημήτρη Γιαννακόπουλο που εκφράστηκαν, η διαχρονική υγεία που εκπέμπει ο μπασκετικός ΠΑΟ και η παρουσία του αξεπέραστου Δημήτρη Διαμαντίδη οδηγούν την ομάδα στη νέα εποχή με μεγάλες επιτυχίες και δείχνουν τον δρόμο και στον ποδοσφαιρικό ΠΑΟ.
Τα Σέβη μου.
ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ