Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Ένα ενδιαφέρον άρθρο ότι η λύση στη Συρία περνάει από τη Μόσχα


Επιτέλους: Η "ρωσική αρκούδα" ξύπνησε από το χειμερία νάρκη: Η λύση στη Συρία περνάει από τη Μόσχα
Αντρέι Ρέζνικοφ, Vgliad
Τόσο η αντιπολίτευση, όσο και η κυβέρνηση της Συρίας κατανοούν πλέον ότι η λύση στο αιματηρό αδιέξοδο που συνεχίζεται δύο χρόνια, πρέπει να είναι πολιτική. Αυτό κατέστη σαφές από τις επαφές της συριακής αντιπολίτευσης στη Μόσχα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε τους εξωτερικούς παράγοντες που χρηματοδοτούν τη συριακή αντιπολίτευση, λέγοντας ότι έτσι δημιουργούν εμπόδια για την πολιτική-ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος. Στην συγκεκριμένη δήλωση προέβη ο ίδιος κατά τη συνάντηση με εκπροσώπους Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής της Συρίας που πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαρτίου στη Μόσχα. Την ίδια στιγμή, όλα δείχνουν ότι η Δύση απορρίπτει την άμεση στρατιωτική επέμβαση, αλλά σκοπεύει να επιτύχει την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ Άσαντ στηρίζοντας και χρησιμοποιώντας τους εξεγερθέντες.
Διπλωματική αντεπίθεση της Μόσχας στη Μέση Ανατολή
Ο κ. Λαβρόφ ανέφερε ότι «η κατάσταση στη Συρία δεν βελτιώνεται παρά το γεγονός ότι όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο πως είναι ανάγκη να σταματήσει η βία και να ξεκινήσει ο διάλογος. Ωστόσο, είναι αρκετοί εκείνοι που προσπαθούν να εμποδίσουν αυτή την εξέλιξη, όπως οι έξωθεν υποστηρικτές των πλέον αδιάλλακτων τμημάτων της αντιπολίτευσης». Για αυτό, πρόσθεσε απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής, «είμαστε σίγουροι πως οι προσπάθειες τις οποίες έχετε ξεκινήσει για να ενώσετε την πατριωτική αντιπολίτευση, θα συμβάλλει πάρα πολύ στη διαδικασία που επιθυμούμε να εφαρμοστεί».
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ITAR-TASS, ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι το συνέδριο των πατριωτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης που διεξήχθη τον Ιανουάριο στο Παρίσι, διαμόρφωσε τις δικές του εποικοδομητικές προσεγγίσεις για την έναρξη του διαλόγου, ταυτόχρονα με τις ιδέες που κατέθεσε η συριακή κυβέρνηση με τον ίδιο στόχο. Επιθυμία της Ρωσίας, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, «είναι να επιλυθούν όλα τα θέματα από τους ίδιους Σύρους, χωρίς συνταγές από το εξωτερικό, και να αποφασίσουν για τη μοίρα της χώρας τους, όπως και για εκείνη μεμονωμένων πολιτικών».
Συρία, η νέα Σομαλία;
Συνάντηση του μεσανατολικού «κουαρτέτου» στη Νέα Υόρκη το Μάρτιο
Από την πλευρά του, ο συντονιστής της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής της συριακής αντιπολίτευσης, Χισάμ Μανά, δήλωσε ότι μόνο μια πολιτική λύση θα σώσει τη Συρία από μια εξέλιξη παρόμοια αυτή στη Σομαλία. Σήμερα, αυτή την άποψη υποστηρίζουν πολλά από τα μέλη του Εθνικού Συνασπισμού αντιπολιτευτικών και επαναστατικών δυνάμεων, αλλά και ένα σημαντικός αριθμός στη συριακή κυβέρνηση, ανέφερε.
Παράλληλα, όπως μεταδίδει το RIA Novosti, ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι η στρατιωτική επιλογή «είναι αρκετά ισχυρή και βρίσκεται σε εξέλιξη». Ο Μανά ανέφερε ωστόσο, ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της Συρίας είναι πεπεισμένη ότι η πολιτική λύση είναι πιο σωτήρια για τη χώρα», και πρόσθεσε πως ο δρόμος για την ειρηνική πολιτική λύση στην κρίση περνά από τη Μόσχα. «Είμαστε ευτυχείς που βρισκόμαστε εδώ -είπε- εφόσον πάντοτε λέγαμε ότι η ειρηνική πολιτική διευθέτηση της κρίσης περνά πάντα μέσα από τη Μόσχα. Το λέγαμε ακόμα και τότε που ο Αραβικός Σύνδεσμος πρότεινε τη δική του λύση. Επομένως, για εμάς είναι πολύ σημαντική η συνεργασία μαζί σας για την επίτευξη αυτού του στόχου».
Η Ρωσία Τώρα